[+] CIFS montowanie zasobu

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

[+] CIFS montowanie zasobu

Post autor: kodama » 13 maja 2016, 09:02

Dzień dobry Waszmościom
Prosty temat, jest sobie zasób sieciowy pod adresem xxx.yyy.zzz.vvv . Mam prawa do przeglądania i modyfikowania. Pod Windowsem montuję "normalnie" i śmiga. Pod naszym ukochanym systemem nie mogę zamontować głównego folderu:

Kod: Zaznacz cały

sudo mount -t cifs -o user=********** //xxx.yyy.zzz.vvv /media/zasoby
Password for **********6@//xxx.yyy.zzz.vvv:  **********
[b]mount error(22): Invalid argument
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)[/b]
Ale jak zrobię na przykład:

Kod: Zaznacz cały

sudo mount -t cifs -o user==********** //xxx.yyy.zzz.vvv/jakistamfolder /media/zasoby
Password for **********@//xxx.yyy.zzz.vvv:  **********
To śmiga. Coś przeoczyłem czy jak?

Kod: Zaznacz cały

Linux vdeb 3.16.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.16.7-ckt25-2 (2016-04-08) x86_64 GNU/Linux
Stoi na VirtualBoxie, zmostkowana karta sieciowa, zasoby udostępnione są w tej samej sieci.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2016, 09:34 przez kodama, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 930
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Re: CIFS montowanie zasobu

Post autor: pawkrol » 13 maja 2016, 09:05

Ja montuje tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo mount -t cifs  -o username=uzyt,password=haslo  //xx.xx.xx.xx/prywatny /mnt/zas
W pierwszym przypadku to co montujesz ? Bo jak dla mnie to nic. Wskazujesz tylko adres stacji.

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Re: CIFS montowanie zasobu

Post autor: kodama » 13 maja 2016, 09:13

Windows mi pokazuje listę katalogów, do których mam dostęp. Na Debianie miałbym je montować każdy z osobna?

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 930
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Re: CIFS montowanie zasobu

Post autor: pawkrol » 13 maja 2016, 09:30

Raczej tak.
Widzisz polecenie "mount" montuje zasób a nie pokazuje ich listy.
W Windows jest podobnie zamapować możesz tylko określony zasób.

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Re: CIFS montowanie zasobu

Post autor: kodama » 13 maja 2016, 09:33

No dobrze, dziękuję ci kolego.

ODPOWIEDZ