Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
elviszoparo
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwietnia 2016, 14:30

Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Post autor: elviszoparo » 21 kwietnia 2016, 14:32

Mam usługę/aplikację www postawioną na Debianie (działa na tomcat, apache, mysql), do której użytkownicy mogą logować się bezpośrednio poprzez Internet.
Aplikacja posiada zaszyty w adres IP mojego ISP, przydzielony również przez niego.
Chciałbym przenieść serwer w inną lokalizację u innego ISP. Czy jest możliwość konfiguracji serwera, aby aplikacja "widziała" adres IP poprzedniego usługodawcy internetu?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2052
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Post autor: LordRuthwen » 21 kwietnia 2016, 14:56

Rozwiń temat, jak by miała widzieć? Gdzie?

elviszoparo
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwietnia 2016, 14:30

Re: Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Post autor: elviszoparo » 22 kwietnia 2016, 09:55

OK, już rozwijam.

Serwer umieszczony jest w lokalizacji, do której dostarczany jest internet od ISP z przypisanym adresem IP 123.123.123.123. Serwer jest umieszczony za routerem i przepuszczana usługa WWW przez niego. Od strony zewnętrznej serwer "widzi" adres od ISP wyżej podany, do niego przypisany jest serial aktywacyjny aplikację.

Chcę przenieść serwer w inną lokalizację, gdzie ISP przypisał adres 321.321.321.321, niestety serwis/firma dostarczająca aplikacje WWW już nie istnieje.

Jak zrobić, aby po przeniesieniu aplikacja WWW "widziała" adres 123.123.123.123, do której klucz/serial jest przypisany?
Czy trzeba jakieś dodatkowe urządzenie wstawić, czy można to skonfigurować z poziomu samego systemu Debian?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2052
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Post autor: LordRuthwen » 22 kwietnia 2016, 10:45

A interfejs lo?
Pytanie jak działa aplikacja i w jaki sposób to sprawdza.

elviszoparo
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwietnia 2016, 14:30

Re: Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Post autor: elviszoparo » 22 kwietnia 2016, 14:39

Interfejs lo. Raczej w standardowej konfiguracji.
Niestety nie wiem w jaki sposób sprawdza to aplikacj, poprostu przy wpisywaniu klucza mam informację jakie IP jest używane, w tym przypadku IP przypisane przez ISP (jeśli wypuszczona aplikacja jest na dostęp publiczny).

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2052
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Post autor: LordRuthwen » 22 kwietnia 2016, 14:50

Gdzie wpisujesz klucz, w jakimś poleceniu czy w panelu?
Jeśli to pierwsze to odpal je poprzedzając je strace i zobaczysz dokładnie co jest sprawdzane.
Bo może jest tylko kwestia ip na karcie, jeśli tak, to zaterminuj sobie tamto ip na interfejsie lo albo jako drugi adres na eth i po sprawie, jeśli w jakiś inny sposób, to na pewno też się da go obejść :)

elviszoparo
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwietnia 2016, 14:30

Re: Klonowanie/Mapowanie/Przyisanie na stałe adresu IP

Post autor: elviszoparo » 22 kwietnia 2016, 15:15

Klucz jest wpisywany w panelu z poziomu Panela Administracyjnego aplikacji.
Formalnie IP przypisane serwerowi na eth0 jest lokalne typu 192.168.1.XXX, nie mniej jednak jest przekierowanie na routerze na port 80, i wypuszczona ta apka WWW na zewnątrz (dostęp poprzez internet). Wszelkie zarządzanie odbywa się z zewnątrz.
Jeżeli wchodzę do panelu wprowadzania klucza/serial, jest IP moje dostawcy internetu (WAN). Klucz jest w jakiś sposób wygenerowany na podstawie tego WAN IP.
Chcę przenieść w nowe miejsce -> nowe WAN IP. Aktualny klucz nie działa wtedy mam "komunikat klucz dla innego serwera".
Chcę się dowiedzieć, czy jest możliwość takiej konfiguracji, aby serwer widział adres IP mojego poprzedniego ISP.

ODPOWIEDZ