[+] Przekazywanie internetu z modemu USB do routera

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 25 lutego 2016, 23:07

Eth0 możesz przekonfigurować restart komputera ;) lub:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0 0
ifconfig eth0 down
ifup eth0
Twój komputer ma być routerem, więc dla interfejsu eth0 nie ustawiasz bramy. Adresy DNS-ów lepiej ustaw w /etc/resolv.conf. Przypomnę, że kabel sieciowy od komputera wtykasz do jednego z gniazd LAN routera.

Na routerze konfigurujesz DHCP tak, aby rozdawał adresy IP, jak do tej pory, ale jako bramę podawał 192.168.1.120. Możesz skonfigurować serwer DHCP na komputerze (po co, skoro już jeden masz), ale wtedy wyłącz go na routerze. Adresy DNS-ów mogą wskazywać na router lub jakiekolwiek DNS-y na świecie.

Na komputerze ustaw reguły iptables (uproszczona wersja Simonella):

Kod: Zaznacz cały

iptables -F
iptables -X
iptables -t nat -X
iptables -t nat -F

iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT

iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -j MASQUERADE
Jak zainstalujesz pakiet iptables-persistent, to będziesz mógł zapisać powyższe reguły poleceniem: iptables-save > /etc/iptables/rules.v4, a wtedy będą ładować się przy starcie systemu i łatwiej będzie przywrócić je poleceniem: iptables-restore < /etc/iptables/rules.v4.

Włącz przekazywanie pakietów w pliku /etc/sysctl.conf poprzez odkomentowanie linii:

Kod: Zaznacz cały

#net.ipv4.ip_forward=1
Wykonaj: sysctl -p, aby natychmiast wprowadzić powyższą zmianę.

Powyżej masz wszystko co niezbędne do uruchomienia routingu. Jest to podsumowanie dwóch stron tego wątku i mam nadzieję, że następną Twoją wiadomością będzie informacja, że już wszystko działa. ;)

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 26 lutego 2016, 09:55

No więc sprawa wygląda tak że nie mam pojęcia co jest źle bo zrestartowałem komputer i upewniłem się czy eth0 działa.

Tak wygląda mój plik interfaces i eth0 po restarcie
wpisalem.jpg
wpisalem.jpg
Więc wpisałem ponownie wszystkie komendy i edytowałem ustawienia DHCP na routerze i podłączyłem modem i nic! Ciągle brak internetu!

A oto dowody.
wpisalem.jpg
wpisalem.jpg
A i dziś jestem cały dzień w domu (chory :( ) więc raczej będę sprawdzał co chwile ten temat.
Załączniki
eth0.PNG
DHCP.jpg
interfaces.PNG

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 26 lutego 2016, 11:41

Pokaż w obecnej konfiguracji wynik polecenia sudo route -n. Wywal z konfiguracji eth0 linie: gateway i dna-nameservers. Adres statyczny komputera zawarty jest w puli DHCP, co może powodować konflikty adresów IP. Zmniejsz na wszelki wypadek końcowy adres do 192.168.1.119.

Jeśli chcesz zapisać coś do pliku, do którego nie masz uprawnień, to skorzystaj z polecenia tee, np.:

Kod: Zaznacz cały

sudo iptables-save | sudo tee /etc/iptables/rules.v4

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 26 lutego 2016, 12:26

I ciągle nic! Ja nie wiem co ja robię nie tak! Może moja sieć jest jakaś inna niż wszystkie i się tego nie da zrobić! I mam router Synology RT1900ac pierwszy router od Synology.

Oto o co prosiłeś :
Przed zmianami
DHCP.jpg
DHCP po zmianach
DHCP.jpg
I po zmianach z modemem
DHCP.jpg
Załączniki
Pozmodemem.PNG
przed.PNG

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 26 lutego 2016, 12:38

Zobacz, że bramą na komputerze jest 192.168.1.1 na eth0, a powinien być interfejs ppp0. To przez wpisy w /etc/network/intrefaces, o którym wspominałem wcześniej. Oczywiście zmiana w pliku to za mało. Trzeba położyć i podnieść interfejs. DHCP masz już fajnie skonfigurowane, tylko dlaczego nie rozsyłasz adresów DNS? :)

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 26 lutego 2016, 13:25

O coś takiego ci chodziło?
Załącznik route.PNG nie jest już dostępny
I chodziło ci o "Przekieruj znany server DNS" bym to włączył? I może wyłączyć przy ustawieniach dostawcy ustaw jako bramę domyślną?
Załączniki
route.PNG

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 26 lutego 2016, 15:51

Wydawało mi się, że napisałem wyraźnie, żeby usunąć, a nie zmieniać pewne linie w pewnym pliku.
Route powinno zwrócić wynik podobny do poniższego (wyciąłem to co niepotrzebne):

Kod: Zaznacz cały

$ sudo route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         10.64.64.64     0.0.0.0         UG    1024   0        0 ppp0
10.64.64.64     0.0.0.0         255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0
Jeżeli chodzi o DNS, to miałem na myśli zaznaczone pole na poniższym obrazku:
Załącznik DHCP.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
DHCP.jpg

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 26 lutego 2016, 16:30

Dobra ja trochę nie rozumiem o co ci chodzi mam usunąć plik /etc/network/intrefaces? Czy co mam zrobić?

A co do DNS-a to ja tam zaraz wpiszę DNS googla czyli 8.8.8.8

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 26 lutego 2016, 17:41

BartekSA pisze:Dobra ja trochę nie rozumiem o co ci chodzi mam usunąć plik /etc/network/intrefaces? Czy co mam zrobić?

Nie usuwać pliku, a dwie linie w nim:

Kod: Zaznacz cały

gateway 192.168.1.120
dns-nameservers 8.8.8.8
BartekSA pisze:A co do DNS-a to ja tam zaraz wpiszę DNS googla czyli 8.8.8.8
[/color]
Może być.

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 26 lutego 2016, 18:32

EDIT: No dobra DZIAŁA! Po prostu nie powinienem w pliku /etc/NetworkMenager/NetworkMenager.conf zmieniać reguły [ifupdown]managed=false z false na true i tyle!

@lizard Dzięki za wszystkie odpowiedzi na moje posty!
Załączniki
eth0.PNG

Zablokowany