[+] Przekazywanie internetu z modemu USB do routera

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 23 lutego 2016, 08:38

Dobra spróbuje to zrobić ale po 16:15 (szkoła :p ) ale czy to naprawi mi że modem nie chce mi się wyświetlić w ustawieniach sieciowych Deba (Debaina 7) ??
I wiecie jak zrobić coś takiego lub jakiegoś HotSpota na Winodwsie z jakiś darmowych programów? Lub na Rapsbery Pi B (nie B+ ani 2 B bo ja mam 1 B RPi) i próbowałem to zrobić ale modem nie daje internetu malince (użyłem wvdial-a i usb_modeswitch) .
Zależy mi by zrobić coś na Debianie lub na RPi podłączonego do routera a jak mi nie będzie chciało działać to jakiegoś HotSpota na Windowsie.

P.S. Na RPi mam ArchLinuxARM bo mi to jedynie się zmieściło na karcie microSD (mam adapter) 4 GB i nie chcą mi się wyświetlać w ustawieniach ustawienia dotyczące połączenia telefonicznego (komórkowego) a tak to jak użyje lsusb to wyświetla mi się modem jako modem

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 23 lutego 2016, 13:49

BartekSA pisze:I wiecie jak zrobić coś takiego lub jakiegoś HotSpota na Winodwsie z jakiś darmowych programów?
Wiecie i Google też wie nawet po polsku. Nie potrzeba do tego dodatkowych narzędzi, tylko systemowe. Z tym, że tam też trzeba stukać, a nie klikać. ;)

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 23 lutego 2016, 17:48

-_- No wiesz że jak szukałem ale się nie doszukałem więc się pytam tu i Hotspot Mobilny w Windows 10 nie działa więc nie mam jak tego Hotspotu zrobić. To więc macie jakieś pomysły?? A co do deba to jeszcze nie sprawdziłem czy działa bo co dopiero wszedłem do domu.


Dodane:

No dobra Router i połączenie działa tylko teraz modem nie chce się połączyć do kompa wyświetla się tylko pod lsusb a w ustawieniach sieciowych deba nie chce się wyświetlać ani zakładka sieci komórkowe.

Spróbuję z rebootować kompa EDIT: Reboot nic nie pomógł i wciąż nie działa modem przy kompie

EDIT: Zainstalowałem wvdial-a i modem działa ale ta konfiguracja chyba nie działa!

EDIT: Wpisałem wysztkie komendy jeszcze raz i nic router wykrywa IP 192.168.107 zamiast 192.168.120. Co teraz mam zrobić??

ZDJ DO EDIT:
Załącznik Jest_ok_ale_cos_nie_dziala.jpg nie jest już dostępny
@pawkrol Dobrze przepraszam
Załączniki
Jest_ok_ale_cos_nie_dziala.jpg

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 925
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Post autor: pawkrol » 23 lutego 2016, 18:16

@BartekSA nie pisz postów jeden pod drugim. Używaj edycji.

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 23 lutego 2016, 19:48

BartekSA, czy mógłbyś się zdecydować. Wczoraj na zrzucie ekranu miałeś na eth0 sieć 192.168.0.0/16, a dzisiaj 192.168.1.0/24. To ma znaczenie dla maskarady.

Jak widzę udało Ci się nawiązać połączenie przez modem (interfejs ppp0) i komputer widzi się z routerem, więc gdzie leży problem? Skoro pod wvdial udaje Ci się nawiązać połączenie, to rozumiem, że masz zainstalowane pakiety: usb-modeswitch i usb-modeswitch-data.
BartekSA pisze:-_- No wiesz że jak szukałem ale się nie doszukałem więc się pytam tu i Hotspot Mobilny w Windows 10 nie działa więc nie mam jak tego Hotspotu zrobić.
https://www.google.pl/search?q=%22windows+10%22+hotspot, a to tylko po polsku: https://www.google.pl/search?q=%22windo ... lr=lang_pl. Polecam rozwiązania oparte na netsh.

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 23 lutego 2016, 20:23

Z tym eth0 to nie wiem ja tam nic nie zmieniałem. A może trzeba jakieś ustawienia na routerze by to zadziałało. I nie instalowałem żandych usb-modeswitch i usb-modeswitch-data bo ja się łącze przez ustawienia systemowe a w systemie nie było odpoczątku zainstalowanego wvdial-a. I dzięki za te linki.

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 23 lutego 2016, 20:49

Najlepiej jakbyś ustawił na komputerze adres statyczny na eth0 (tylko adres IP i maska sieci, bez ustawiania bramy i DNS-ów). Pobieranie adresu przez router z DHCP nie jest dobrym pomysłem. Potem połączenie przez modem GSM i maskarada przez iptables.

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 25 lutego 2016, 17:35

Dobra wróciłem po jednym dniu odpoczynku. A więc sprawa wygląda tak że próbuję ustawić statyczny adres IP na eth0 ale nie da się wszytko jest na zdjęciu.
eth0static.PNG
EDIT: Nie aktualne to o eth0 bo mam Network-Menager-a i na nim trzeba jedno kliknąć

EDIT: No więc nie działa ciągle bo router zamiast tak jak wcześniej wpisywać IP 192.168.1.107 to wpisuje 192.168.1.111 a oto zdjęcie tego
eth0static.PNG
Załączniki
111_pieprzone_111.PNG

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 251
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Post autor: lizard » 25 lutego 2016, 21:00

A dałeś przed ifup polecenie ifdown?
BartekSA pisze:EDIT: No więc nie działa ciągle bo router zamiast tak jak wcześniej wpisywać IP 192.168.1.107 to wpisuje 192.168.1.111 a oto zdjęcie tego
A co to za adresy są?

BartekSA
Posty: 20
Rejestracja: 29 listopada 2014, 23:01
Lokalizacja: PL

Post autor: BartekSA » 25 lutego 2016, 21:08

lizard pisze:A dałeś przed ifup polecenie ifdown?
A więc po wpisaniu ifdown dostawałem wiadomość że ten interfejs nie jest skonfigurowany (Czy coś w tym stylu).
lizard pisze:A co to za adresy są?
A te adresy się pojawiały po przestawieniu routera na tryb auto (bo do mojego dostawcy używam ręcznych).

I tak chcę przypomnieć że system mojego routera jest na bazie linuxa.

Zablokowany