Routing - wszystko dobrze, a nie dzia

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
klapuch
Posty: 9
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 19:45

Post autor: klapuch » 08 stycznia 2016, 07:06

No właśnie, mój jest prawie identyczny, na dwóch debianach działa, a na raspberry nie chce.
Wynik po skrypcie 27 Mb/s : 0,04 Mb/s

mariaczi
Member
Posty: 1309
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Post autor: mariaczi » 08 stycznia 2016, 09:45

Nie napisałeś, którą wersję kernela miałeś/masz na tych dwóch maszynach z Debianem. Przychodzi mi jeszcze na myśl, aby porównać pliki konfiguracji kernela - ten z Debiana z tym z malinki. Wykluczam jakieś problemy sprzętowe czy też sterowników skoro na każdym łączu z osobna działa prawidłowo.

klapuch
Posty: 9
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 19:45

Post autor: klapuch » 08 stycznia 2016, 12:45

Na jednym 2.6, na drugim 3.2.
Konfigurację sieci przeniosłem prawie żywcem z działającego (z 3.2), kernela nie ruszałem. Jak możesz to napisz jakie pliki porównać, jeśli to tak się da zrobić - nigdy nie kompilowałem.
Tu jest jakiś "haczyk" w raspberry, tylko jaki?
Obciążenie CPU znośne, dysku - prawie wcale. Pamięć wolna. Filtry nie mają wpływu, przynajmniej te, o których pisałem wcześniej.
Może jakiś dodatkowy filtr trzeba włączyć/wyłączyć?

mariaczi
Member
Posty: 1309
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Post autor: mariaczi » 08 stycznia 2016, 13:02

Chodzi mi o plik "config" danego kernela. Znajdziesz go w /boot - będzie miał w nazwie numerki z kernela.
"Haczyk" raczej to nie jest lecz brak włączonej opcji/ustawień. Niestety nic mi aktualnie więcej na myśl się nie ciśnie :( Między kernelem 2.6 a 3.2 jest sporo zmian (usprawnień) co do obsługi sieci.

Edycja:
Oczywiście po zmianach w tablicach routingu czyścisz cache (pytałem już o to wcześniej, lecz nie wyłapałem Twojej odpowiedzi)?

Kod: Zaznacz cały

ip route flush cache

klapuch
Posty: 9
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 19:45

Post autor: klapuch » 08 stycznia 2016, 13:35

Chodzi mi o plik "config" danego kernela. Znajdziesz go w /boot - będzie miał w nazwie numerki z kernela.
oj, dużo tego :(
Oczywiście po zmianach w tablicach routingu czyścisz cache (pytałem już o to wcześniej, lecz nie wyłapałem Twojej odpowiedzi)?

Kod: Zaznacz cały

ip route flush cache
oczywiście, a przy filtrach dawałem networking restart

mariaczi
Member
Posty: 1309
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Post autor: mariaczi » 08 stycznia 2016, 16:01

klapuch pisze:... przy filtrach dawałem networking restart
Nie bardzo rozumiem w jakim celu, no ale...
Zrób całość małymi krokami. Ustaw pierwszą tablicę i puść przez nią ruch przy pomocy "ip rule" - sprawdzaj konfiguracje aż zadziała. Jak będzie już w porządku zabierz się za drugą - pewnie będzie już szybciej. Jak i to będzie działać ustaw "nexthopa". Możliwe, że przy takim postępowaniu natrafisz na ten "haczyk", przez który nie chce Ci działać LB.

klapuch
Posty: 9
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 19:45

Post autor: klapuch » 11 stycznia 2016, 21:48

Znalazłem możliwy problem - w kernelu wyłączono route-caching i system nie pamięta który pakiet wysłał przez który interface:

http://www.whizzy.org/2015/05/multipathrouting-rasppi2/

zrobię markowanie tak jak jest to opisane i dam znać (jak się w tym nie pogubię)

---edycja---
i dokładnie tak, po

Kod: Zaznacz cały

route -neeC
tabela była pusta, a na innych ruterach są normalne wpisy.
Zastosowałem markowanie pakietów jak opisali w artykule i ostrożnie stwierdzam, że wszystko działa.
W każdym razie nie gubi pakietów i prędkość jest jakieś 80% maksymalnej ale wiadomo jak to bywa z prędkością. Będę jeszcze testował.

ODPOWIEDZ