karta sieciowa usb wn422g lub wn321g?

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
duch16
Posty: 49
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 14:20

karta sieciowa usb wn422g lub wn321g?

Post autor: duch16 » 06 stycznia 2016, 14:23

cześć
mam takie dwie karty, jak jedna znich zainstalować na debianie pisze z minta - karta sieciowa usb wn422g lub wn321g?

dzieki

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 06 stycznia 2016, 15:24

Podaj wynik lsusb.

duch16
Posty: 49
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 14:20

Post autor: duch16 » 06 stycznia 2016, 15:36

musiałem się z minta przełączyć na debiana:
duch@debian:~$ lsusb
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 0cf3:1006 Atheros Communications, Inc. TP-Link TL-WN322G v3 / TL-WN422G v2 802.11g [Atheros AR9271]
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 09da:c10a A4 Tech Co., Ltd
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
duch@debian:~$

co jest potrzebne do wi-fi u mnie?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 06 stycznia 2016, 16:02

Kod: Zaznacz cały

apt-get update && apt-get install firmware-atheros

duch16
Posty: 49
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 14:20

Post autor: duch16 » 06 stycznia 2016, 16:03

bez netu poprosze bo nie mam?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 06 stycznia 2016, 16:05

duch16 pisze:bez netu poprosze bo nie mam?
Nie da się bez neta.
Podepnij się po kablu lub ściągnij gdzieś sobie plik odpowiedni dla twojej architektury systemu.

duch16
Posty: 49
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 14:20

Post autor: duch16 » 06 stycznia 2016, 16:06

na minta mogę ściagnać? coś mi deb nie działa na mojej wersji się wylaczył...
podaj link do tego jak możesz?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 06 stycznia 2016, 16:08

Podaj wersję systemu to podam linka.
Patrz pkt 1 -> threads/12771-Zak%C5%82adaj%C4%85c-tema ... #post81406

a, sory jest jeden pakiet na wszystkie architektury

http://ftp.pl.debian.org/debian/pool/no ... +1_all.deb

duch16
Posty: 49
Rejestracja: 06 stycznia 2016, 14:20

Post autor: duch16 » 06 stycznia 2016, 16:15

nie zaszkodzi:
duch@debian:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Debian
Description: Debian GNU/Linux 8.2 (jessie)
Release: 8.2
Codename: jessie
duch@debian:~$

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2823
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 06 stycznia 2016, 16:37

To za mało, jeszcze architektura 32/64bit.
Dałem linka w poprz. wiadomości.
I jeszcze to threads/31797-Jak-u%C5%BCywa%C4%87-znacznik%C3%B3w-Code

ODPOWIEDZ