bridge i adresacja karty eth0

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
labiol
Posty: 4
Rejestracja: 13 marca 2010, 11:32

bridge i adresacja karty eth0

Post autor: labiol » 16 sierpnia 2015, 20:38

Cześć,
Zainstalowałem nowego debiana 8 i trochę się zgubiłem jak Andzia w konopii.

Konfiguracja /etc/network/interface

Kod: Zaznacz cały

----
source /etc/network/interface.d/*
auto lo
iface lo inet loopback
....
auto br0
iface br0 inet static
    address x.x.x.x
    bridge_ports eth0
...
---
Uwagi:
1. 0 (zero) wpisów dot. konfiguracji eth0
2. testy z dopisanym: iface eth0 inet manual
3. br0 potrzebuje do kvm
4. tak - wszystko !jakoś! działa

Pytania:
* eth0 - dostaje adres z DHCP (WHY???????), niezależnie od 1 i 2
* ruch w sieci idzie przez eth0 bo eth0 "jakoś sam" się dopisuje w tablicy routingu, dopiero wywołanie czegoś z sieci idzie przez br0
* po skonfigurowaniu br0, sieć podnosi się baardzo długo, na coś czeka (bez br0 deb podnosi mi się jakieś 3 sek, z br0 już jakieś 300% dłużej)?
* czy ma ktoś jakiś aktualny manual do sieci w deb8 bo mam wrażenie, że się nazmieniało

Z góry dziękuję.
KL

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 16 sierpnia 2015, 22:36

Podaj wynik:

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep -A2 Eth
Zapoznaj się proszę z linkami w moim podpisie.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2080
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Post autor: LordRuthwen » 17 sierpnia 2015, 08:17

U mnie to tak wygląda i działa dobrze:

Kod: Zaznacz cały

auto lo br0
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet manual

iface br0 inet dhcp
        bridge_ports eth0

ODPOWIEDZ