Sterowniki wifi karty BCM4312 802.11b/g, Debian 8, Dell Inspiron 1545

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
kosiboss
Posty: 8
Rejestracja: 15 sierpnia 2015, 19:12

Post autor: kosiboss » 16 sierpnia 2015, 08:21

Wykonałem to co tam napisane, nie wiem tylko czy dobrze. Pojawiło mi sie coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

root@kosiboss-deb:/home/kosiboss# nano /etc/apt/sources.listroot@kosiboss-deb:/home/kosiboss# 
root@kosiboss-deb:/home/kosiboss# apt-get update
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie InRelease
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie-updates InRelease                          
Stary http://security.debian.org jessie/updates InRelease                        
Pobieranie:1 http://http.debian.net jessie InRelease [134 kB]                    
Stary http://security.debian.org jessie/updates/non-free i386 Packages           
Pobieranie:2 http://ftp.pl.debian.org jessie-updates/main i386 Packages/DiffIndex [505 B]
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie-updates/contrib i386 Packages
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie-updates/non-free i386 Packages             
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie-updates/contrib Translation-en             
Pobieranie:3 http://ftp.pl.debian.org jessie-updates/main Translation-en/DiffIndex [229 B]
Stary http://security.debian.org jessie/updates/non-free Translation-en          
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie-updates/non-free Translation-en            
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie/main i386 Packages                         
Stary http://security.debian.org jessie/updates/main i386 Packages
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie/contrib i386 Packages                      
Stary http://security.debian.org jessie/updates/contrib i386 Packages            
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie/non-free i386 Packages                     
Stary http://security.debian.org jessie/updates/contrib Translation-en           
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie/contrib Translation-en                     
Stary http://security.debian.org jessie/updates/main Translation-en              
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie/main Translation-pl                        
Pobieranie:4 http://http.debian.net jessie/non-free i386 Packages [79,7 kB]      
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie/main Translation-en                        
Pobieranie:5 http://http.debian.net jessie/main i386 Packages [6767 kB]          
Stary http://ftp.pl.debian.org jessie/non-free Translation-en                    
Pobieranie:6 http://http.debian.net jessie/contrib Translation-en [38,4 kB]      
Pobieranie:7 http://http.debian.net jessie/main Translation-en [4585 kB]         
Pobieranie:8 http://http.debian.net jessie/contrib i386 Packages [49,6 kB]       
Pobieranie:9 http://http.debian.net jessie/main Translation-pl [574 kB]          
Pobieranie:10 http://http.debian.net jessie/non-free Translation-en [72,2 kB]    
Pobrano 12,3 MB w 13s (942 kB/s)                                                 
Czytanie list pakietów... Gotowe
root@kosiboss-deb:/home/kosiboss# apt-get install linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') broadcom-sta-dkms
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
linux-headers-686-pae jest już w najnowszej wersji.
broadcom-sta-dkms jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
root@kosiboss-deb:/home/kosiboss# modprobe -r b44 b43 b43legacy ssb brcmsmac
root@kosiboss-deb:/home/kosiboss# modprobe wl


Te 2 ostatnie komendy, tak jakby nic nie robily....


EDIT : jednak działa. Pojawiły mi się sieci bezprzewodowe.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc i poprowadzenie krok po kroku.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 16 sierpnia 2015, 09:17

Proszę oznaczyć temat jako rozwiązany zgodnie z regulaminem forum.

Sprawdź czy moduł wl jest w pliku /etc/modules:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/modules
Jeśli go nie ma - to po kolei:

Kod: Zaznacz cały

echo "wl" >> /etc/modules
Skopiuj stąd, bo dwie "strzałki" są bardzo ważne.

kosiboss
Posty: 8
Rejestracja: 15 sierpnia 2015, 19:12

Post autor: kosiboss » 18 sierpnia 2015, 22:56

Jeszcze jednasprawa.Za kazdym razem gdy wlaczam komputer, musze wpisywac haslo do zalogowania sie do wifi. czy mozna cos z tym zrobic ?

ODPOWIEDZ