Dwie sieci na jednym serwerze

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 31 sierpnia 2007, 18:04

BuM pisze:to dopisać IP do MAC
Prosty skrypt StaticARP i nie dołączy sie do firmy
a jak zmieni sobie mac
to co zrobisz :P

Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner
Posty: 457
Rejestracja: 05 marca 2007, 23:05
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: ShinnRa » 31 sierpnia 2007, 20:35

Yampress pisze:a jak zmieni sobie mac
to co zrobisz :P
jeśli DHCP będzie tak skonfigurowane by nie nadawał adresu IP MACom niezdefiniowanym to musiał byś zmienić na adres MAC wpisany w DHCP

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 01 września 2007, 21:11

no właśnie. a znależć mac urządzenia którego sie chce to żaden problem.

sup
Posty: 19
Rejestracja: 23 maja 2006, 22:53

Post autor: sup » 02 września 2007, 10:09

Yampress pisze:
BuM pisze:to dopisać IP do MAC
Prosty skrypt StaticARP i nie dołączy sie do firmy
a jak zmieni sobie mac
to co zrobisz :P
to istnieje mac-auth na switchu i oskryptowanie, które wykrywa takie rzeczy.
choć gra nie zawsze warta świeczki.

ggery
Posty: 12
Rejestracja: 03 września 2007, 11:43
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: ggery » 03 września 2007, 18:34

Może sieciówkę dostawić i VLAN na switchu.
Chyba że to hub nie inteligentny
Jak tak to ja bym dał nową karte sieciową i by była bez DHCP i tam iptables z kontrolą mac.
Albo proxy zależnie jaki ruch ma routować. :-D

ODPOWIEDZ