Problem z netem w Debianie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 13 października 2006, 20:43

Dobra to jedziemy:

apt-get install iproute
/etc/init.d/networking stop

wersja 1) reczna

ip l set dev eth0 down
ip a flush dev eth0
ip a add dev ADRESS_IP/24
ip l set dev eth0 up
ip r del default
ip r add default via ROUTER_IP dev eth0

ip a
ip r

wersja 2) auto
dhclient eth0
ip a
ip r

I prześlij dokładne wynik, a nie z ukrytymi adresami ip.

pozdrawiam.

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 14 października 2006, 10:10

A dziśaj przeglądałem sysloga i coś mnie zastanowiło a mianowicie do jednej karty mam dwa sterowniki 8139too i 8139cp do eth0 jakim cudem??

[ Dodano: 2006-10-14, 18:21 ]
Po ip a wyszło mi

1: lo: <LOOPBACK,UP> mtu 16436 qdisc noqueue
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
link/ether 00:30:4f:2f:f1:67 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 195.150.76.211/32 brd 195.150.76.211 scope global eth0
inet6 fe80::230:4fff:fe2f:f167/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever
3: sit0: <NOARP> mtu 1480 qdisc noop
link/sit 0.0.0.0 brd 0.0.0.0

a po ip r nic.

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 15 października 2006, 16:04

ortis pisze:A dziśaj przeglądałem sysloga i coś mnie zastanowiło a mianowicie do jednej karty mam dwa sterowniki 8139too i 8139cp do eth0 jakim cudem??
Bo w jądrze są dwa :) Ale spokojnie tylko jeden z nich działa zapewne.
[ Dodano: 2006-10-14, 18:21 ]
Po ip a wyszło mi

1: lo: <LOOPBACK,UP> mtu 16436 qdisc noqueue
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast qlen 1000
link/ether 00:30:4f:2f:f1:67 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 195.150.76.211/32 brd 195.150.76.211 scope global eth0
inet6 fe80::230:4fff:fe2f:f167/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever
3: sit0: <NOARP> mtu 1480 qdisc noop
link/sit 0.0.0.0 brd 0.0.0.0

a po ip r nic.
Maska /32 mnie niepokoji. nie powinno byc jakieś /28, albo /24 ? bo wynika z tego że masz maske 255.255.255.255 a to raczej na eth nie jest poprawne (na ppp może by było ok).
W ip r nie masz, bo zapewne jądro zabrania dodać adres bramy do którego nie zna routingu innego,
(a zna tylko do siebie, przez tą - zapewne złą - maskę podsieci).

pozdrawiam

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 15 października 2006, 20:29

ale ja mam maskę 255.255.255.255 mam zewnęczne IP

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 15 października 2006, 20:49

ortis pisze:ale ja mam maskę 255.255.255.255 mam zewnęczne IP
A co ma jedno z drugim wspólnego? Podpowiem: nic.

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 15 października 2006, 21:09

to już nie wiem o co chodzi może małe objaśnienie

[ Dodano: 2006-10-15, 21:34 ]
dlaczego cię niepokoji 32 bitowa maska? bo nierozumiam

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 15 października 2006, 23:37

ortis pisze:to już nie wiem o co chodzi może małe objaśnienie

[ Dodano: 2006-10-15, 21:34 ]
dlaczego cię niepokoji 32 bitowa maska? bo nierozumiam
Maska sieciowa opisuje do jakich komputerów masz dostęp bez żadnego routingu. Tzn. komputery które mają taki sam adres w części sieciowej są osiągalne bezpośrednio w lanie. Ty masz natomiast maskę 32, czyli cały adres jest adresem sieci (poza tym że taki adres chyba jest nie dozwolony w ethernecie chyba) - czyli masz dostęp bezpośredni tylko do jednego komputera, tj. do siebie. A do routera już nie, bo znajduje się w innej sieci - mimo że jest podpięty fizycznie w tym samym segmencie.

Odsyłam do literatury sprawdzić co to jest maska.

Napewno masz złą maskę.

[ Dodano: 2006-10-15, 23:47 ]
Sprawa zewnętrznego ip z maską nie ma absolutnie nic wspólnego.

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 16 października 2006, 09:01

No tak. Ruter mam w innej sieci ale czemu dotąd niemiałem z ty problemu w innych linuxach jak arch slack czy redhat?

Zablokowany