Problem z netem w Debianie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
POX
Beginner
Posty: 118
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 17:58
Lokalizacja: Nowogrodziec

Post autor: POX » 08 października 2006, 22:30

masz w tym pliku wpisany adres bramy, maski itp.?

przykład wpisu statycznego (bez dhcp):

Kod: Zaznacz cały

iface eth0 inet static
        address [url]www.www.www.www[/url]
        broadcast xxx.xxx.xxx.xxx
        netmask yyy.yyy.yyy.yyy
        gateway zzz.zzz.zzz.zzz
auto eth0

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 08 października 2006, 22:49

juz pisałem ze to tez nic niedaje dalej niemam wpisów w tablicy routingu!

qel
Posty: 31
Rejestracja: 29 maja 2006, 09:01
Lokalizacja: Janowiec Wlkp.

Post autor: qel » 09 października 2006, 10:10

ortis pisze:juz pisałem ze to tez nic niedaje dalej niemam wpisów w tablicy routingu!
a jesli dasz /etc/init.d/networking stop a nastempnie start to errora ci nie wywala ? a dopisales dns ?

/etc/resolv.conf
nameserver 194.204.159.1
nameserver 194.204.152.34

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 09 października 2006, 12:03

wpisy w resolv.conf mam! ale sprubuje bawiłem sie tak ale hyba nic z tego!

[ Dodano: 2006-10-09, 12:06 ]
A i ostatnio bawiłem sie debianem etch on juz calkiem swiruje podczasinsatlacji jak konfigóruje sieć automatycznie to sie zapetla instalator i moze ja tak konfigórować w kołko! jak coś to moge wyciągnąć logi z instalacji

POX
Beginner
Posty: 118
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 17:58
Lokalizacja: Nowogrodziec

Post autor: POX » 09 października 2006, 12:59

Proponuję jednak zacząć od dokładnego rozpracowania funkcji przycisku "Pisownia". Radzę także nie krzyczeć na osoby, które starają się Ci pomóc. Nikt nie ma obowiązku zajmowania się Twoimi problemami i ostatecznie możesz zostać po prostu zignorowany.

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 09 października 2006, 16:51

na nikogo nie krzyczałem po prostu spieszyło mi sie stąd te błędy i cała reszta jak kogoś uraziłem niechcąco to przepraszam

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 09 października 2006, 17:01

A i ostatnio bawiłem sie debianem etch on juz calkiem swiruje podczasinsatlacji jak konfigóruje sieć automatycznie to sie zapetla instalator i moze ja tak konfigórować w kołko! jak coś to moge wyciągnąć logi z instalacji
Nikt nie gwarantuje, że etch będzie Ci działać poprawnie (etch to nie jest stable lecz jest to testowa wersja - podobno w grudniu etch będzie już stabilne).

To już tak na "marginesie":

Radzę żebyś przeczytał kilka razy to co napisał POX. Może i nie chciałeś nikogo urazić ale tak to po prostu wygląda...
hyba
sprubuje
Przycisk "Pisownia" także Ci się przyda.

Pozdrawiam!

POX
Beginner
Posty: 118
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 17:58
Lokalizacja: Nowogrodziec

Post autor: POX » 09 października 2006, 17:11

Może ja jestem przewrażliwiony, ale wydawało mi się że nadużywasz wykrzykników.

Reasumując. Masz w /etc/network/interfaces i /etc/resolv.conf co trzeba, a po `/etc/init.d/networking restart` tablica routingu znika? Czy wspomniane pliki zmieniają się w tym czasie w jakikolwiek sposób?

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 09 października 2006, 17:43

no możliwe że nadużywam wykrzykników a co do pisowni to jestem dyzlektykiem.
A wracając do problemu to problem nie tylko w etch'u tam sie tak tylko objawia, w każdym systemie opartym o debiana to mam niezależnie od wersji

POX
Beginner
Posty: 118
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 17:58
Lokalizacja: Nowogrodziec

Post autor: POX » 09 października 2006, 18:24

Nie tłumacz się, proszę, dysleksją, bo po wciśnięciu przycisku "Pisownia", na czerwono zaznaczone zostaną wyrazy na 90% napisane niepoprawnie.

Napisz co się dzieje po `/etc/init.d/networking restart`

Zablokowany