Problem z netem w Debianie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Problem z netem w Debianie

Post autor: ortis » 08 października 2006, 19:43

uz od długiego czasu próbuje zainstalować debiana jednak zniechęca mnie jeden problem a mianowicie konfiguracja neta niby nic trudnego ale coś jest nie tak i nie mam pojęcia co! wiec tak podczas instalacji jest ok konfiguruję przez dhcp i pisze ze konfiguracja powiodła sie pomyślnie po czym pyta sie mnie czy kontynułować bez domyślnego routingu ( i tu nic nie rozumiem o co mu chodzi! ) upomina sie tez o nazwę hosta ale nie mam określonej wiec domyśla powinna być ok ale to i tak nic nie zmienia! jak konfiguruję ręcznie to tez nie jest fajnie wydaje komędę route i tu jest pusto! (dlaczego skoro jest wszystko wpisane?) próbowałem najpierw zainstalować a dopiero potem konfigurować neta ale to jak walenie głową w mur! i żeby było fajnie wszystko co jest oparte o debiana ma ten problem!

[ Dodano: 2006-10-08, 19:46 ]
dobra udało mi sie odpalić neta co prawda pod knoppixem! musze wpisywać routing ręcznie ale nadal nie wiem dlaczego? i jak zrobić żebym nie musiał tego robić za każdym razem?

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 08 października 2006, 20:38

Zobacz tu może ci pomoże.

Pozdrawiam!

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 08 października 2006, 20:43

tak mam dhcp! adres mi przyznaje ale nie mam routingu wogóle! musze wpisywać go ręcznie i nie weim dlaczego?

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 08 października 2006, 20:52

Tak jak podałem wyżej zobacz w Debian Reference - miła lektura która wiele wyjaśnia. Jak po przeczytaniu tego dalej będzie "źle" to napisz.

Pozdrawiam!

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 08 października 2006, 20:57

juz dawno czytałem i nietylko to nic mi to nie daje! owszem jet tam napisane jak mam skonfigurować routing ale to juz umiem od dawna :P
jak to zrobie to juz mam neta ale musze to wpisywać za każdym razem nieda sie tego jakoś wpisać na stałe?

[ Dodano: 2006-10-08, 20:58 ]
Na Slack'u i Arch'u niemam takich problemów z netem

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 08 października 2006, 21:12

musze to wpisywać za każdym razem nieda sie tego jakoś wpisać na stałe?
Nie wiem czy pomoże...

Jak korzystasz z GNOME i gdy wychodzisz z systemu to weź zaznacz opcję "Zapis bieżących ustawień". W KDE też tak zrobisz w centrum sterowania.

W większości przypadkach (ale NIE zawsze), gdy wybierzesz tą opcję, zapamiętany zostaje aktualny stan ustawień itp. po to, że gdy ponownie włączasz system, nie musisz ponownie ich wpisywać itp. (nie gwarantuje, że to pomoże)

Nic innego,po za tym, nie przychodzi mi na razie do głowy...

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 08 października 2006, 21:16

tak nieda rady bo to konsola ale dzieki

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 08 października 2006, 21:23

ortis pisze:tak nieda rady bo to konsola ale dzieki
Zależy...jak pracujesz w trybie graficznym np. w GNOME to możliwe, że zadziała ale jeśli nie korzystasz z trybu graficznego to nie zadziała bo nawet nie ma jak włączyć tę opcję ;-) Ja gdy pracuję pod GNOME i mam coś np. włączone w konsoli ale nie chcę po ponowny restarcie systemu ponownie tego włączać i ustawiać to wybieram opcję aby zapisać bieżące ustawienia. Po np. ponownym włączeniu kompa uruchamia się konsola z tymi samymi rzeczami co miałeś w niej wpisane/uruchomione itp. (mam nadzieję, że mnie rozumiesz :) )

Na pewno jest jeszcze jakiś sposób aby to rozwiązać ale ja niestety innego sposobu nie znam. Poczekaj na kogoś kto bardziej orientuje się w tych sprawach.

Pozdrawiam!

POX
Beginner
Posty: 118
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 17:58
Lokalizacja: Nowogrodziec

Post autor: POX » 08 października 2006, 21:43

/etc/network/interfaces
(man ifconfig, man route)

ortis
Posty: 21
Rejestracja: 08 października 2006, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ortis » 08 października 2006, 22:24

/etc/network/interfaces jest skonfigurowane
ifconfig pokazuje ze wszysto jest w normie a jak wydam komende route to jest pustka niema zadnuch wpisów!

Zablokowany