Internet netia - Universal Indoor Unit AC Power Adaptor

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Internet netia - Universal Indoor Unit AC Power Adaptor

Post autor: mikmik » 15 lipca 2012, 14:03

Witam

Problem polega na tym że kabel od neti (zdaje się że jest to internet radiowy) wchodzi do " Universal Indoor Unit AC Power Adaptor" i z tego jest sieciówką już do komputera. Chciałbym to rozdzielić na 2 komputery, ale nie mogę skonfigurować routera próbowałem na różne sposoby swojego dlinka pod to podpiąć, bez sukcesu.

Jak przy takim ustrojstwie skonfigurować router - ja się z taką skrzynka pierwszy raz spotykam.

Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator
Posty: 2350
Rejestracja: 29 sierpnia 2008, 16:45

Post autor: Rafal_F » 15 lipca 2012, 14:32

A jak masz to skonfigurowane na komputerze? Musisz przepisać konfiguracje z komputera do routera. Z tego co patrzyłem w internecie ta skrzynka to coś podobnego do POE i służy tylko do zasilania nadajnika.
A co to za router?

Awatar użytkownika
Bastian
Member
Posty: 1424
Rejestracja: 30 marca 2008, 16:09
Lokalizacja: Poznañ

Post autor: Bastian » 15 lipca 2012, 15:36

W routerze w konfiguracji WAN wybierasz PPPoE i podajesz dane do logowania od ISP.

Jeśli to WiMAX od netii to powinno to wyglądać tak:

antena<--koncentryk--->adapter<----RJ45---->modem<----RJ45---->ruter

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 17 lipca 2012, 22:58

Router to dlink 504 o ile pamieć mnie nie myli - nie mam go akurat przy sobie.

Myk polega na tym że ten adaptor jest jednocześnie modemem od razu leci do kompa (to mnie właśnie dziwi), to że to jest PPPoE i dane isp to sam wymyśliłem :D ale niestety nie działa to w takim układzie. Na komputerze jest to skonfigurowane naprawdę w magiczny sposób ponieważ aktywne musza być 2 połączenia, z czego pierwsze to jest zwykłe połączenie sieciowe sieć lokalna, i przy tym połączeniu włączonym trzeba odpalić to PPPoE z neti, on sie loguje wyskakuje że ograniczona łączność i dopiero zaczyna działać.

Awatar użytkownika
Bastian
Member
Posty: 1424
Rejestracja: 30 marca 2008, 16:09
Lokalizacja: Poznañ

Post autor: Bastian » 18 lipca 2012, 21:41

No to ten kabel podłączasz do rutera zamiast do kompa i w sekcji WAN wpisujesz te parametry z PPPoE. Ja do niedawna mialem WiMaxa z Netii więc wiem jak to wygląda :)

mikmik
Beginner
Posty: 356
Rejestracja: 24 maja 2007, 22:36
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: mikmik » 19 lipca 2012, 19:04

Żadnych haczyków w konfiguracji? Wpisałem te loginy i hasła ale nie poleciało niestety, dopiero za tydzień będę miał znowu dostęp do tego ustrojstwa zobaczymy co mi się uda zdziałać.

Dzięki za odpowiedzi!

Awatar użytkownika
Bastian
Member
Posty: 1424
Rejestracja: 30 marca 2008, 16:09
Lokalizacja: Poznañ

Post autor: Bastian » 20 lipca 2012, 19:56

Spoko. Daj znać jak będizesz miał dostęp. Podziałamy.

ODPOWIEDZ