nie mog

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
I.L.O.
Posty: 49
Rejestracja: 17 października 2008, 14:16

nie mogę połączyć się z siecią wifi

Post autor: I.L.O. » 11 marca 2010, 07:28

Cześć.
Nie mogę połączyć się z siecią wifi.
Za pomocą polecenia iwconfig ustawiam essid i klucz lecz dhclient nie może pobrać ip.
Karta działa bo iwlist pokazuje sieci.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2292
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Post autor: ilin » 11 marca 2010, 07:50

Jakie szyfrowanie ?

I.L.O.
Posty: 49
Rejestracja: 17 października 2008, 14:16

Post autor: I.L.O. » 11 marca 2010, 14:45

wpa/wpa2

sidjestgit
Beginner
Posty: 181
Rejestracja: 06 grudnia 2008, 17:55

Post autor: sidjestgit » 11 marca 2010, 15:03

wpasupplicant zainstalowales?

http://packages.debian.org/search?keywo ... supplicant

sprawdz czy router nie filtruje adresow MAC - jesli jest wlaczone filtrowanie to dodaj MACa swojej karty do listy uprawnionych.

I.L.O.
Posty: 49
Rejestracja: 17 października 2008, 14:16

Post autor: I.L.O. » 11 marca 2010, 16:04

wpasupplicant
Sprawdzę i dam znać.
Na pewno nie filtruje, z innego systemu mogę bez problemu się zalogować.

Zainstalowałem, ale to nic nie pomogło.

pavbaranov
Senior Member
Posty: 2156
Rejestracja: 29 lipca 2007, 18:06

Post autor: pavbaranov » 11 marca 2010, 21:02

Ściągnij sobie ceni (z sidux.com) bądź wicd. Pierwsze działa w tekstówce, drugie w graficznym (niestety często kłóci się z network-managerem, którego odinstalowuje) i spróbuj przez niego. Często pomaga.
Jeśli zaś chcesz konkretnej odpowiedzi na zadane pytanie, tj. dlaczego dhclient nie umie pobrać informacji, to musiałbyś dać dużo więcej informacji tutaj. Powodów leżących u takiego, wadliwego, działania może być dość sporo.

I.L.O.
Posty: 49
Rejestracja: 17 października 2008, 14:16

Post autor: I.L.O. » 23 marca 2010, 10:20

Ściągnąłem ceni i faktycznie działa, mogę się połączyć. Szkoda tylko, że nie działa sposób za pomocą ,,iwconfig''.
Dziękuje za pomoc. Jak kiedyś dam radę się połączyć z siecią za pomocą iwconfiga to napiszę co było nie tak.

Dodane:
Pomaga też zainstalowanie:

Kod: Zaznacz cały

wicd

ODPOWIEDZ