Po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
zar0wa
Posty: 3
Rejestracja: 24 stycznia 2010, 17:54

Połączenie z internetem - pppoeconfig

Post autor: zar0wa » 25 stycznia 2010, 20:47

Witam.
Zainstalowałem sobie Debiana 5, i mam taki problem, że nie potrafię połączyć się z internetem. Pierwszy raz użytkuję ten system (od małego tylko Windows). Z internetem łączę się przez ppp czy jakoś tak, nie potrafię tego nazwać. Przepisałem to co mam napisane po kliknięciu na ikonę połączonego internetu. Niby dostawca napisał, że mam wpisać pppoeconfig ale w konsoli dostaje odpowiedź, że nie znane polecenie. Jeśli ktoś będzie tak miły i poświęci sekundę czasu aby mi trochę oświecić będę bardzo wdzięczny. Dziekuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner
Posty: 393
Rejestracja: 12 kwietnia 2007, 07:31
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: parrotlarch » 26 stycznia 2010, 08:11

¯eby to polecenie zadziałało w debianie musisz mieć do tego zainstalowany program (bodajże pppoeconf się nazywa), ale niech mnie ktoś poprawi jak się mylę. Na pewno w siduxie są do tego gotowe narzędza graficzne.

zar0wa
Posty: 3
Rejestracja: 24 stycznia 2010, 17:54

Post autor: zar0wa » 26 stycznia 2010, 11:24

Czyli jak jest komenda do zainstalowania tego bo wpisywalem pppoeconf i pisze ze nei znana komenda

mariaczi
Member
Posty: 1309
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Post autor: mariaczi » 26 stycznia 2010, 11:44

Wchodzisz na stronę: http://www.debian.org/distrib/packages#search_contents W pole "słowo kluczowe" wpisujesz "pppoeconf" i wskazujesz w jakiej dystrybucji przeszukać i klikasz "Szukaj". W wynikach (tabelka) znajdziesz kolumnę "Packages" czyli nazwę pakietu.
W konsoli będąc na koncie root'a wpisujesz

Kod: Zaznacz cały

aptitiude install nazwa_pakietu
lub zamiast aptitiude apt-get, w zależności z czego korzystasz.

Awatar użytkownika
lessmian2
Member
Posty: 1088
Rejestracja: 30 kwietnia 2008, 19:38
Lokalizacja: Kraków

Post autor: lessmian2 » 26 stycznia 2010, 11:52

Tylko on jakby nie ma internetu pod linuksem, z tego co zrozumiałem, więc raczej ciężko będzie mu coś zainstalować ze zdalnego repozytorium.

Jeśli masz pełną płytę instalacyjną Debiana (nie netinstall), to jest na niej pakiet pppoeconf, więc możesz zrobić tak:

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom add
Użycie /cdrom/ jako punktu montowania CD-ROMu
Odmontowanie CD-ROMu
Oczekiwanie na płytę...
Proszę włożyć dysk do napędu i nacisnąć enter
Wkładasz płytę i instalujesz pakiet:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install pppoeconf

mariaczi
Member
Posty: 1309
Rejestracja: 08 lutego 2008, 12:58
Lokalizacja: localhost@śląskie

Post autor: mariaczi » 26 stycznia 2010, 12:48

lessmian2 pisze:Tylko on jakby nie ma internetu pod linuksem,
Więc może poszukać spod windows nazwy pakietu i zapamiętać :) A skoro instalował i posiada (najprawdopodobniej) pierwszą płytę to wystarczy "poproszenie" apt-get/aptitude o zainstalowanie pakietu.
Jak się nie mylę, instalator z płyty netinstall nie połączy się przez ppp, ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika
szmergiell
Beginner
Posty: 195
Rejestracja: 20 maja 2008, 00:16
Lokalizacja: Poznań

Post autor: szmergiell » 26 stycznia 2010, 13:05

zar0wa, czy mógłbyś dokładniej napisać co to znaczy
Z internetem łączę się przez ppp czy jakoś tak, nie potrafię tego nazwać.
bo może się okazać, że wcale tak nie jest. Z jakiego sposobu łączenia się z Internetem korzystałeś pod Windows? Czy jest to Neostrada, sieć osiedlowa, sieć radiowa a może komórkowa?

zar0wa
Posty: 3
Rejestracja: 24 stycznia 2010, 17:54

Post autor: zar0wa » 26 stycznia 2010, 21:02

Zainstalowałem sterowniki, podałem swoje dane (mam radiówkę) i dalej moje nieumiejętności się kłaniają. Gdy uruchamiam przeglądarkę dalej nie ma internetu. Chyba Linux nie jest dla mnie.

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 27 stycznia 2010, 09:40

Jeśli masz radiówkę to jest duża szansa, że potrzebujesz jednak wbrew temu co mogłoby się wydawać pppoe. Ja radziłbym ci instalować odpowiednio z zachowaniem kolejności:

Kod: Zaznacz cały

libcap0.8, ppp, pppoe, modconf, pppoeconf 
Po instalacji jeśli w jej trakcie nie zostanie uruchomiony konfigurator pppoeconf to go uruchom z konsoli wpisując jako polecenie nazwę programu. Nie dam sobie ręki uciąć, ale swego czasu gdy instalowałem z netinstall to były wyżej wymienione pakiety na płycie.

Jeśli okaże się jednak, że ich nie ma to postępuj według tego:
mariaczi pisze:Wchodzisz na stronę: http://www.debian.org/distrib/packages#search_contents W pole "słowo kluczowe" wpisujesz "pppoeconf" i wskazujesz w jakiej dystrybucji przeszukać i klikasz "Szukaj". W wynikach (tabelka) znajdziesz kolumnę "Packages" czyli nazwę pakietu.
W konsoli będąc na koncie root'a wpisujesz

Kod: Zaznacz cały

aptitiude install nazwa_pakietu
lub zamiast aptitiude apt-get, w zależności z czego korzystasz.
Z tym, że instalacja nie za pomocą aptitude, a:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i nazwa_pakietu
W zasadzie można by bawić się w tworzenie repozytorium i skorzystać z aptitude, no ale tak będzie prościej.

ODPOWIEDZ