[+]Gdzie wpisać na stałe statyczną trasę routingu

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
eriot
Posty: 2
Rejestracja: 16 lipca 2006, 22:51
Lokalizacja: Szczecin

[+]Gdzie wpisać na stałe statyczną trasę routingu

Post autor: eriot » 25 lipca 2006, 21:07

Witam !

Wpisuję sobie trasę do sieci np.:
route add -net xxx.xxx.xxx.xxx .... itd,
i wszystkow działa do restartu. Po restarcie w tablicy routingu pojawiają się tylko wpisy dotyczące sieci przyłączonych i default gateway-a.
:?: ... głupia sprawa , ale nie wiem jak to zapisać trwale?

Pozdrawiam

Witek Baryluk
Beginner
Posty: 209
Rejestracja: 26 czerwca 2006, 01:49
Lokalizacja: Kraków za firewallem

Post autor: Witek Baryluk » 25 lipca 2006, 22:45

Moze /etc/network/interfaces.
W stylu

Kod: Zaznacz cały

auto eth0
iface eth0 inet static
        address 10.0.1.1
        netmask 255.255.255.0
        network 10.0.1.0
        broadcast 10.0.1.255
        up /sbin/ip r add 10.0.1.0/24 dev eth0 table siec
        up /sbin/ip r add 10.0.2.0/24 via 10.0.1.2
        up /sbin/ip r add 10.0.3.0/24 via 10.0.1.2

eriot
Posty: 2
Rejestracja: 16 lipca 2006, 22:51
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: eriot » 26 lipca 2006, 01:10

Dzięki!
W międzyczasie też znalazłem to rozwiązanie. Działa całkiem sprawnie choć wydawało mi się, że robiło się to w jakiś inny sposób.

Zablokowany