Brak dns w debian 10

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
czuper00
Posty: 3
Rejestracja: 24 października 2020, 16:22

Brak dns w debian 10

Post autor: czuper00 » 24 października 2020, 16:31

Zacznę od tego, że poziom mojej wiedzy określam na między podstawowy a średni. Problem mam następujący. Router Cisco EPC3928S, internet z sieci kablowej, bez możliwości zalogowania na panel i konfiguracji usługi. Zainstalowałem debian-10.6.0-amd64-xfce-CD-1.iso na ZOTAC Zbox BI329 (N4100). Połączony z routerem kartą sieciową. Pod koniec instalacji odznaczyłem interfejs graficzny i instalacje xfce. Internetu przez DHCP nie wykryło. Wybrałem instalację bez internetu i po zainstalowaniu skonfigurowałem.
auto eth0
iface nazwa mojej karty sieciowej inet static
address 192.168.0.30
gateway 192.168.0.1
Znalazłem w internecie, że powodem braku możliwości zrobienia update, może być brak tłumaczenia czyli brak określonych DNS, więc utworzyłem plik w katalogu etc resolv.conf i wpisałem w nim 8.8.8.8. Dodałem też repozytoria, ale nie przyniosło to pożądanego efektu.

Nie mogę zrobić update, więc nie mogę nawet ssh dodać, żeby łączyć się zdalnie, z drugiego komputera. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Co powinienem sprawdzić?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2175
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Brak dns w debian 10

Post autor: LordRuthwen » 24 października 2020, 16:38

1. a netmask?
2. Sprawdź sieć:
2.1. czy jest adres ip na interfejsie: ip a s
2.2. czy jest ustawiony routing: ip r s
2.3. czy jest komunikacja z routerem: ping 192.128.0.1
2.4. czy jest komunikacja ze światem: ping 8.8.8.8
3. co konkretnie wpisałeś w resolv.conf? cat /etc/resolv.conf

czuper00
Posty: 3
Rejestracja: 24 października 2020, 16:22

Re: Brak dns w debian 10

Post autor: czuper00 » 24 października 2020, 22:19

Teraz jestem przy tym komputerze, więc odpowiadając na punkty:

1. w etc/network/interfaces mam wpisane tak

Kod: Zaznacz cały

source /etc/network/interfaces.d/*
auto lo
iface lo inet loopback

allow-hotplug enp3s0
auto enp3s0
iface enp3s0 inet static
address 192.168.0.30
netmask 255.255.255.224
gateway 192.168.0.1
2. sieć jest ok, do tego routera i komputera, tym samym kablem podłączam dysk z windowsem i jest ok.
2.1. pierwszy punkt to

Kod: Zaznacz cały

inter 127.0.01/8, drugi enp3s0 inet 192.168.0.30/27 brd 192.168.0.31
2.2.

Kod: Zaznacz cały

default via 192.168.0.1 dev enp3s0 onlink
192.168.0.0/27 dev enp3s0 proto kernel scope link src 192.168.0.30
2.3 ping na router 3 pakiety ok, kolejnych kilkanascie

Kod: Zaznacz cały

host unreachable
2.4. ping ze swiatem - brak
3.

Kod: Zaznacz cały

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
Dodam jeszcze, że z tej samej sieci, na laptopie ip scanner, to znajduje mi pod tym adresem komputer i pingi odpowiadają. Jak teraz zrobiłem apt update to 0% łączenie i w końcu tymczasowy błą przy tłumaczeniu.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3207
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Brak dns w debian 10

Post autor: dedito » 25 października 2020, 06:19

Masz jakiś problem z połączeniem już do routera.
Sprawdź czy Cię nie blokuje jakiś firewall, no i czy sprzęt jest sprawny.
Zrób ping na inny komputer w sieci (np. do tego laptopa), zmień port switcha, zmień przewód, zmień kartę sieciową ...

czuper00
Posty: 3
Rejestracja: 24 października 2020, 16:22

Re: Brak dns w debian 10

Post autor: czuper00 » 01 listopada 2020, 22:19

Przepraszam że dopiero dzisiaj odpisuje. Dopiero miałem czas żeby do tego przysiąść. Dziękuję za rady. Co się okazało - przewód był ok ale coś z portem routera nie tak. Trochę dziwne, bo np. laptop podłączony tym samym przewodem i do tego samego portu działa poprawnie. Ten sam komputer z innym dyskiem, na którym jest windows, też było ok. Na dysku z debianem połączenie niby było ale dziwnie ograniczone, pingi raz szły, raz nie i to głównie w lokalnej sieci, do internetu już prawie nic. Kolejny port w tym samym routerze rozwiązał problem. Dzięki jeszcze raz.

ODPOWIEDZ