[+] Dodawanie p

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Artrane
Posty: 18
Rejestracja: 05 marca 2008, 16:26

[+] Dodawanie płyt cd do repozytorium i nie tylko

Post autor: Artrane » 05 marca 2008, 18:46

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum. Tak samo jak to, że z Debianem mam też pierwszy raz styczność. Wcześniej miałem Slackware od 10.1 do 12, więc pewną wiedzę posiadam, ale nie o tym teraz. Potrzebuje pomocy:> Przeglądając TO pod koniec zauważyłem, że jest mowa o dodawaniu płyt do repozytorium, ok mówię. Postępując zgodnie z "instrukcją" natrafiłem na 1 błąd a mianowicie po tym jak każą wcisnąć enter dostaje coś takiego pod konsolą:

Kod: Zaznacz cały

Wykorzystuję /cdrom/ jako punkt montowania CD-ROMu
Odmontowanie CD-ROMu
Oczekiwanie na płytę...
Proszę włożyć dysk do napędu i nacisnąć enter
Montowanie CD-ROMu...
E: Failed to mount the cdrom.
2 sprawa, nie wiem, dlaczego nie mogę montować cdromu, czarna magia?:> w Slacku wystarczyło

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/cdrom  /mnt/cdrom
i było po sprawie a tutaj coś takiego (
wszystko zgodnie z fstab -

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda   /media/cdrom1 udf, iso9660 user,noauto 0 0
i to jest właśnie to:>

Kod: Zaznacz cały

mount /dev/hda /media/cdrom1
mount: you must specify the filesystem type
Proszę o pomoc w tej prosto-trudnej sprawie. Jestem wdzięczny za okazaną pomoc.

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 05 marca 2008, 19:45

jestem swiezy ale chyba zeby dodac plytke do repo nalezy wpisac

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom add

moge sie mylic.
pozdrawiam.

Artrane
Posty: 18
Rejestracja: 05 marca 2008, 16:26

Post autor: Artrane » 05 marca 2008, 19:51

właśnie po

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom add 
dostaje ten komunikat

Kod: Zaznacz cały

Wykorzystuję /cdrom/ jako punkt montowania CD-ROMu
Odmontowanie CD-ROMu
Oczekiwanie na płytę...
Proszę włożyć dysk do napędu i nacisnąć enter
Montowanie CD-ROMu...
E: Failed to mount the cdrom.
Oficjalnie powinno działać, teoretycznie nie działa

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 05 marca 2008, 20:06

a ktora to CD chcesz dodac z pakietami ? pierwsza czy ktora ?

zapomnialem dodac ze dodawanie pakietow z plytki instalacyjnej powiodl sie tylko jak wpisalem:

Kod: Zaznacz cały

su   [haslo pozniej]
apt-cdrom add

bez su nieposzlo.

Artrane
Posty: 18
Rejestracja: 05 marca 2008, 16:26

Post autor: Artrane » 05 marca 2008, 20:26

znaczy chce dodać wszystkie 3 płyty DVD, na kompie bez dostępu do sieci. Niemniej jednak jutro powiem czy zadziałało, dziś pozostało znajomemu modlić się:>

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 05 marca 2008, 20:28

to moze nie apt-cdrom tylko

Kod: Zaznacz cały

su
apt-dvd add

niewiem czy tak sie da.
ja dodawalem cd.

Artrane
Posty: 18
Rejestracja: 05 marca 2008, 16:26

Post autor: Artrane » 05 marca 2008, 20:35

thanks, jak będę coś wiedział to dam znak, miejmy nadzieję, że będzie dobrze, bo nie mam zamiaru donosić mu paczek

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 05 marca 2008, 21:39

Jeżeli masz w systemie dwa napędy cd/dvd to musisz, do tej operacji standardowo wykorzystać napęd, z którego przeprowadzałeś instalację, albo skorzystać z polecenia:

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom -d /media/cdrom1 add
/media/cdrom1 --- ścieżka do cdromu, w którym jest płyta (punkt montowania).

Artrane
Posty: 18
Rejestracja: 05 marca 2008, 16:26

Post autor: Artrane » 06 marca 2008, 07:50

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom -d /media/cdrom1 add
/media/cdrom1 --- ścieżka do cdromu, w którym jest płyta (punkt montowania).[/quote]

To polecenie nie działa, czy tylko ja mam taki problem?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 06 marca 2008, 08:33

Musisz wpisać swój cdrom to jest ogólny przykład na podstawie mojego systemu.
Ja instalowałem system z napędu do którego punkt montowania wygląda tak: /media/cdrom0 lub standardowo jest to link w głównym systemie plików /cdrom i ten cdrom jest domyślnie widziany przez apt.
Jeżeli pragnę dodać płytę do sources.list korzystając z drugiego cdromu to korzystam z podanego wcześniej polecenia --- ty musisz wstawić punkt montowania twojego cdromu --- działa przy prawidłowo podanej ścieżce, przy sprawnym napędzie i poprawnie nagranych płytach zawsze w systemach bazujących na Debianie.

pomoc

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom -h
man apt-cdrom

ODPOWIEDZ