Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 18:07

korzystałem tylko teraz instaluje jeszcze raz bo musiałem system od nowa instalować bo sobie wymieniłem parę rzeczy w kompie, wcześniej miałem bustera i wszystko było ok, używam kde Debiana 11.

takie cośwypluwa kiedy próbuje otworzyć jakiś plik

Kod: Zaznacz cały

Qt WARNING: QWidgetWindow(0x55597beb4da0, name="UIGlobalSettingsExtensionWindow") must be a top level window.
Ostatnio zmieniony 25 września 2021, 18:19 przez pawelk29, łącznie zmieniany 1 raz.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 18:19

Nie masz poprawnie zainstalowanego środowiska graficznego.

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 18:21

qrde to może być wina sterowników od karty graficznej bo akurat jej jeszcze nie wymieniłem więc to pewno w tym problem

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 18:28

Dlaczego instalujesz KDE i chcesz używać wirtualizacji? Możesz sobie zainstalować np. środowisko LXDE, w którym wszystkie konfiguracyjne ustawienia praktycznie wyklikasz z pomocą myszy. Nie zabiera tyle zasobów i całkiem przyjemnie się w nim pracuje. Ja go praktycznie wszystkim instaluję i nie mam z nim problemów u nikogo.

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 18:35

Podoba mi się KDE, a wirtualizacji używam do instalowania np ubuntu serwer po to aby rozkminiać co i jak, po co zapytasz
to ja ci odpowiem: z ciekawości a w poprzednich edycjach Debiana nie miałem z nim problemu

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 19:19

Wrzuciłem ten błąd, który przedstawiłeś w wyszukiwarkę internetową i wynika, że sprawa złego działania virtualboksa jest dziwna. Kiedy wersja 5 była dostępna przez repozytoria Debiana, to też był podobny błąd. Ja używam nadal virtualboksa na Debianie buster, a w nim virtualbox jest instalowany bezpośrednio z repozytorium Oracle. Przepiąłem repozytoria w Debianie buster na bullseye i repozytoria Oracle działają bez błędu. Może istnieje jakiś dziwny chochlik, który powoduje zamieszanie w bullseye?

Jak skończysz to może spróbuj dodać tylko takie repozytoria:

Kod: Zaznacz cały

deb https://deb.debian.org/debian/ bullseye main
deb https://deb.debian.org/debian-security/ bullseye-security main
deb [arch=amd64] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian bullseye contrib
Tu masz opis jak dodać klucz:
https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 19:53

Kod: Zaznacz cały

 wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc -O- | sudo apt-key add -
Warning: apt-key is deprecated. Manage keyring files in trusted.gpg.d instead (see apt-key(8)).
OK

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 20:06

Na to to nic nie poradzisz, chyba że napiszesz do Oracle.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 26 września 2021, 13:43

Przeanalizowałem całość jeszcze raz. Skoro Oracle na swojej stronie internetowej w adresie repozytoriów używa określenia architektury to musi być w pakiecie virtualboksa jakiś mechanizm, który tego potrzebuje. Pakiet należy do sekcji „contrib”, więc nie do całego kodu źródłowego zespół Debiana może mieć dostęp.

Może potrzeba w pliku /etc/apt/sources.list określić architekturę i virtualbox powinien się zainstalować?

Zapis powinien wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

deb [arch=amd64] https://fasttrack.debian.net/debian-fasttrack/ bullseye-fasttrack main contrib
deb [arch=amd64] https://fasttrack.debian.net/debian-fasttrack/ bullseye-backports-staging main contrib
A cała zawartość pliku /etc/apt/sources.list w Debianie Bullseye powinna wygłądać tak:

Kod: Zaznacz cały

deb [arch=amd64] https://deb.debian.org/debian/ bullseye main
deb [arch=amd64] https://deb.debian.org/debian-security/ bullseye-security main
deb [arch=amd64] https://fasttrack.debian.net/debian-fasttrack/ bullseye-fasttrack main contrib
deb [arch=amd64] https://fasttrack.debian.net/debian-fasttrack/ bullseye-backports-staging main contrib
Można spróbować dodać normalne repozytoria backports.

Kod: Zaznacz cały

deb [arch=amd64] https://deb.debian.org/debian/ bullseye-backports main
Będę to sprawdzał, jak przystąpię na komputerze z virtualboksem do aktualizacji.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6292
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: Yampress » 04 października 2021, 19:55

spróbuj bez sudo. Jako root wydaj polecenie

Kod: Zaznacz cały

wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc -O- | apt-key add -
to nie łubuntu...

ODPOWIEDZ