Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 12:02

Kod: Zaznacz cały

mv -T /etc/apt/sources.list.d/vivaldi-[code]snapshot.list /etc/apt/sources.list.d/vivaldi-snapshot.list.kopia

Kod: Zaznacz cały

mv: nie można wykonać stat na '/etc/apt/sources.list.d/vivaldi-[code]snapshot.list': Nie ma takiego pliku ani katalogu

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 12:07

Czytaj ze zrozumieniem, sprawdź poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

inxi -r
przedstawiając wynik na forum. Pewnie wykonałeś je wcześnie. Zamknij programy typu sysnaptic, aptitude, czy inne menadżery apt-a.

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 12:14

Kod: Zaznacz cały

inxi -r
Repos:     Active apt repos in: /etc/apt/sources.list 
           1: deb https://deb.debian.org/debian/ bullseye main
           2: deb https://deb.debian.org/debian-security bullseye/updates main
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/vivaldi-snapshot.list 
           1: deb http://repo.vivaldi.com/snapshot/deb/ stable main

Kod: Zaznacz cały

/etc/apt/sources.list.d# ls
google-chrome.list.kopia  vivaldi-snapshot.list

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 12:24

Pliku:

Kod: Zaznacz cały

/etc/apt/sources.list.d/vivaldi-[code]snapshot.list
nie ma, mnie się dodał niepotrzebny znacznik code, przepraszam.

Polecenia ma wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

mv -T /etc/apt/sources.list.d/vivaldi-snapshot.list /etc/apt/sources.list.d/vivaldi-snapshot.list.kopia
Sprawdzaj polecenia przenosząc je z forum wcześniej do edytora tekstów typu vim, featherpad itp. Przecież mogłeś sam to sprawdzić w swoim systemie. Za pomyłkę przepraszam. Sprawdzaj.

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 12:28


fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 12:42

Przejrzałeś plik to teraz usuniemy to wszystko. Wklej poniższe polecenie do edytora, przejrzyj je i wklej do terminala jako administrator i usuwamy.

Kod: Zaznacz cały

apt purge live-task-localisation live-task-localisation-desktop live-task-recommended task-amharic task-arabic task-asturian task-basque task-belarusian task-bengali task-bosnian task-brazilian-portuguese task-bulgarian task-catalan task-chinese-s task-chinese-t task-croatian task-cyrillic task-czech task-danish task-desktop task-dutch task-english task-esperanto task-estonian task-finnish task-french task-galician task-german task-greek task-gujarati task-hebrew task-hindi task-hungarian task-icelandic task-irish task-italian task-japanese task-kazakh task-khmer task-korean task-kurdish task-latvian task-lithuanian task-macedonian task-malayalam task-marathi task-northern-sami task-norwegian task-persian task-portuguese task-punjabi task-romanian task-russian task-serbian task-slovak task-slovenian task-spanish task-swedish task-tagalog task-tamil task-telugu task-telugu-kde-desktop task-thai task-turkish task-ukrainian task-welsh virtualbox-6.1

Jak nie zwróci błędów to wykonaj polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt autoremove
Przed zatwierdzeniem enter wykonaj kopię tego co wyświetli się na ekranie.

Jak nie będzie błędów przejdziemy dalej.

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 12:49

po pierwszym poleceniu https://pastebin.com/wNtYH6NR zwraca ostrzeżenie na końcu

wpisać śmiało autoremove ?

czy pierwsze usunąć wszystko z /usr/local/lib ?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 12:59

Tak.

Ten plik:

Kod: Zaznacz cały

/apt/sources.list.d/vivaldi-snapshot.list.kopia
Przenieś w inne miejsce bo mimo zmiany nazwy system się do niego odwołuje, bo nazwy mogą tam być dowolne. Najlepiej usuń wszystko (przenieś) z tego katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/apt/sources.list.d/

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 13:16

jak wpisuje apt remove to

Kod: Zaznacz cały

Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend. It is held by process 26421 (apt)... 58s
i sekundy lecą wzwyż czy mam tak zostawić niech sobie lecą ?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 13:28

Zamknij inne menadżery do obsługi pakietów. Nie „remove” tylko „autoremove”

Jak wykonasz to jeszcze polecenie wydaj polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt purge `dpkg -l | grep '^rc' | awk '{print $2}'`
usuwa pozostałości po usuwanych programach. Profilaktycznie zapisz zrzut z ekranu do pliku przed zatwierdzeniem enter.
Zrestartuj system.

Tu masz do przejrzenia co będziemy dalej robić.
https://fasttrack.debian.net/index.html
https://wiki.debian.org/VirtualBox

Po restarcie wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

apt update
Następnie zainstaluj:

Kod: Zaznacz cały

apt install fasttrack-archive-keyring
Dodaj do pliku /etc/apt/sources.list adresy:

Kod: Zaznacz cały

deb https://fasttrack.debian.net/debian-fasttrack/ bullseye-fasttrack main contrib
deb https://fasttrack.debian.net/debian-fasttrack/ bullseye-backports-staging main contrib
Następnie wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

apt update
I zainstaluj:

Kod: Zaznacz cały

apt install virtualbox
apt install virtualbox-ext-pack

PS Muszę zniknąć na chwilę, będę po 16.

ODPOWIEDZ