Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 24 września 2021, 16:31

Witam
Otóż zainstalowałem sobie najnowszego virtualboxa na Debianie 11 i jak wchodzę np w plik -> ustawienia -> globalne ustawienia -> rozszerzenia i wybieram tam ikonkę "dodaj nową paczkę" otwiera się okno z wyborem i tu jest zonk nie mogę nic wybrać żadnej ikony, nie działa również przycisk Anuluj, muszę zamykać krzyżykiem. Z poziomu użytkownika root też nie działa, działa jednak kiedy uruchomię sudo virtualbox. Może ktoś wie jak to ogarnąć ?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2231
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: LordRuthwen » 24 września 2021, 17:37

dodaj się do grupy virtualboxa

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 24 września 2021, 17:45

dodałem i nic się nie dzieje

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 24 września 2021, 18:22

pawelk29 pisze:
24 września 2021, 17:45
dodałem i nic się nie dzieje
No i co wróżyć mamy? Przedstaw wyniki:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep linux-image*
dpkg -l | grep linux-head*
dpkg -l | grep virt*
inxi -rF

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 24 września 2021, 18:36


fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 24 września 2021, 19:54

Coś Ty z tym systemem zrobił? Nie mów mi że potrzebujesz środowiska tajskiego, chińskiego, tureckiego, ukraińskiego itp.

To nie będzie działać w takiej postaci. Muszę przygotować receptę i chwilę mi to zajmie.

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 24 września 2021, 21:57

nie potrzebuje tych języków nie mam pojęcia jak one się zainstalowały nie robiłem nic dodatkowego z pakietami językowymi do żadnej aplikacji, pewno że ich nie potrzebuje, nie mam pojęcia jak je zainstalowałem

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 24 września 2021, 22:22

Wykonaj kolejno polecenia w terminalu jako administrator systemu:

Kod: Zaznacz cały

mv -T /etc/apt/sources.list.d/vivaldi-[code]snapshot.list /etc/apt/sources.list.d/vivaldi-snapshot.list.kopia
mv -T /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list.kopia
mv -T /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.kopia
touch /etc/apt/sources.list
Następnie wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

nano /etc/apt/sources.list
i wklej do otwartego pliku taką zawartość:

Kod: Zaznacz cały

deb https://deb.debian.org/debian/ bullseye main
deb https://deb.debian.org/debian-security bullseye/updates main
Następnie wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

apt update
Przedstaw na forum wynik:

Kod: Zaznacz cały

inxi -r

pawelk29
Beginner
Posty: 268
Rejestracja: 29 lutego 2016, 12:51

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: pawelk29 » 25 września 2021, 11:01

Ale jak mam wywalić sources.list to mi wywali wszystkie programy które są zainstalowane z innych repo niż deb https://deb.debian.org/debian/ bullseye main
deb https://deb.debian.org/debian-security bullseye/updates main
( np deb-multimedia)
a powyższe zanjdujesię w tym pliku

fnmirk
Senior Member
Posty: 8203
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Re: Virtualbox nie mogę wybrać pliku

Post autor: fnmirk » 25 września 2021, 11:57

Nic ci nie usunie najwyżej jakiś program będzie bez dostępu do repozytorium, czyli uzyska status osieroconego. Jak zrobisz porządek z systemem to niektóre repozytoria dodamy. Debian do prawidłowej pracy wymaga tylko tych wpisów, które podałem. Reszta jest zbędna. Ustaw plik /etc/apt/sources.list, tak jak prosiłem.

Jak zrobisz to co napisałem wcześniej to przedstaw wynik symulacji polecenia:

Kod: Zaznacz cały

apt -s purge live-task-localisation live-task-localisation-desktop live-task-recommended task-amharic task-arabic task-asturian task-basque task-belarusian task-bengali task-bosnian task-brazilian-portuguese task-bulgarian task-catalan task-chinese-s task-chinese-t task-croatian task-cyrillic task-czech task-danish task-desktop task-dutch task-english task-esperanto task-estonian task-finnish task-french task-galician task-german task-greek task-gujarati task-hebrew task-hindi task-hungarian task-icelandic task-irish task-italian task-japanese task-kazakh task-khmer task-korean task-kurdish task-latvian task-lithuanian task-macedonian task-malayalam task-marathi task-northern-sami task-norwegian task-persian task-portuguese task-punjabi task-romanian task-russian task-serbian task-slovak task-slovenian task-spanish task-swedish task-tagalog task-tamil task-telugu task-telugu-kde-desktop task-thai task-turkish task-ukrainian task-welsh virtualbox-6.1 > odinst.txt
Wynik całego polecenia będzie w pliku odinst.txt, przedstaw go na forum.

ODPOWIEDZ