Isomaster nie działa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Teclaw
Posty: 12
Rejestracja: 04 lutego 2020, 00:12

Isomaster nie działa

Post autor: Teclaw » 05 września 2020, 14:49

Debian buster, po zainstalowaniu z repozytorium programu Isomaster i jego uruchomieniu, w postaci otwarcia się okna programu w trybie graficznym w wersji polskojęzycznej kończą się możliwości tego programu. W górnej części okna zgodnie z opisem pojawiły się pliki zawarte w komputerze, włącznie ze ściągniętymi plikami obrazów iso.
Po wyborze:Plik > wybierz daje się wybrać plik ISO, niestety w dolnej części okna pojawia się jedynie plik "readme.txt" i to niezależnie od rodzaju wybranego wcześniej pliku iso.
Zawartości pliku iso nie widać. Zawartość pliku iso można wprawdzie obejrzeć po zamontowaniu obrazu, niezależnie od programu Isomaster, niestety nie można wówczas niczego w obrazie zmienić.
Po pobraniu źródła ze strony http://littlesvr.ca/isomaster/ i skompilowaniu uzyskano podobny wynik interfejsu graficznego , tylko w wersji anglojęzycznej. Po za tym program przejawia taką samą "funkcjonalność" - nie działa.
Co zrobiłem nie tak? :confused:

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 703
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Isomaster nie działa

Post autor: saturno » 05 września 2020, 15:33

1. ISO Master >> Pomoc >> po programie?
2. Kliknij na pliku readme.txt >> wybierz: wypakuj z obrazu ISO >> przeczytaj co tam pisze
3. Napisz z jakim obrazem płyty masz kłopot i co dokładnie chcesz zrobić

Teclaw
Posty: 12
Rejestracja: 04 lutego 2020, 00:12

Re: Isomaster nie działa

Post autor: Teclaw » 05 września 2020, 16:49

ad. saturno. Dobra rada - dzięki, wyświetliło mi "This disc contains a "UDF" file system and requires an operating system
that supports the ISO-13346 "UDF" file system specification."
Wygląda na to, że Debian nie wspiera plików systemu UDF wg. ISO-13346. Wyczytałem w internecie, że jest z tym problem.
Zamierzałem w ramach eksperymentu edytować pobrany obraz Windowsa aby zmieścić go na zwykłej płycie DVD 4,7 GB.
Paradoksalnie po zamontowaniu obrazu wszystkie katalogi i pliki zawarte w obrazie ISO są widoczne. Wprowadziło mnie to trochę w błąd. Reaktywuję stary komputer wyciągnięty z lamusa aby "dogadać " się z nawigacją samochodową, która bardzo nie lubi Linuksa. Aktualnie nowego użytkowanego komputera nie chcę kiepścić windowsem. Może pod Virtual Boxem, ale jeszcze nie próbowałem.

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 703
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Isomaster nie działa

Post autor: saturno » 06 września 2020, 12:51

Problem z plikiem install.wim?
1. https://www.google.com/search?client=fi ... nstall.wim
2. https://www.dell.com/support/article/pl ... pl#Extract

Rozpakuj obraz ISO do wcześniej utworzonego katalogu, np. windvd za pomocą programu: Engrampa
Zmodyfikuj plik: install.wim
Z zawartości katalogu windvd utwórz iso za pomocą: K3b

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 703
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Isomaster nie działa

Post autor: saturno » 20 września 2020, 14:16

Innym rozwiązaniem problemu jest ściągnięcie ISO z poziomu Windowsa ze strony:
https://www.microsoft.com/pl-pl/softwar ... ndows10ISO
Za pomocą dostępnego tam narzędzia.
Ściągnięty w ten sposób obraz ma 3,9 GB i bez problemu nagrywa się na płycie DVD

ODPOWIEDZ