FreeCad Przypisaywanie zasobów procesora

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 137
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

FreeCad Przypisaywanie zasobów procesora

Post autor: arturromarr » 02 kwietnia 2019, 08:53

Cześć,
Używam programu FreeCAD. Fragmentami nie jest chyba najlepiej zoptymalizowany i jest problem z wydajnością przy większych projektach. Przeważnie obciąża większość rdzeni procesora, ale są czynność, kiedy wyraźnie pracuje jednowątkowo i potrafi to trwać minuty. Przykładowo uruchamiam przerobienie siatki stl w bryłę i jeden rdzeń ma 100% obciążenia zaś pozostałe 20% i tak przez np. 5 minut.
Mam pytanie czy da się zmienić priorytet programu tak by jednowątkowy kod był realizowany na większej liczbie rdzeni, czy to nie możliwe?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2877
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: FreeCad Przypisaywanie zasobów procesora

Post autor: dedito » 02 kwietnia 2019, 09:27


Awatar użytkownika
arturromarr
Beginner
Posty: 137
Rejestracja: 14 sierpnia 2015, 01:21

Re: FreeCad Przypisaywanie zasobów procesora

Post autor: arturromarr » 02 kwietnia 2019, 13:42

Czyli nie da się nic zrobić, jeśli program nie wykorzystuje pozostałych rdzeni?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2877
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: FreeCad Przypisaywanie zasobów procesora

Post autor: dedito » 02 kwietnia 2019, 17:00

Nie słyszałem nic poza tym co już podałem wyżej.

ODPOWIEDZ