virtualbox problem z siecią

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 08 października 2018, 18:04

Dzięki za zainteresowanie
Model ZXA10 F625G
Jest to model dostarczony przez koba.pl

Obrazek

Chyba dostawca zablokował dostęp do tego modemu :/ nie można się do niego dostać aby pokombinować :( adres 192.168.1.1 nie odpowiada, więc chyba lipa.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1701
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: marcin1982 » 08 października 2018, 21:38

adres 192.168.1.1 nie odpowiada, więc chyba lipa.
Zapytaj operatora, sprawdź czy ten sam adres pokaże się pod "Gateway":

Kod: Zaznacz cały

route -n
Chyba dostawca zablokował dostęp do tego modemu :/ nie można się do niego dostać aby pokombinować :( adres 192.168.1.1 nie odpowiada, więc chyba lipa.
Na wszelki wypadek upewnij się u dostawcy czy ten router ma aktywny serwer DHCP i czy możesz dostawić swój router.

Dla pewności sprawdź router takim poleceniem - jako root i pokaż wynik tego polecenia:

Kod: Zaznacz cały

nmap --script broadcast-dhcp-discover -e NAZWA_INTERFEJSU_KABLOWEGO
Nazwę interfejsu ethertnet sprawdzisz poleceniem - jeśli masz więcej niż 1 kartę sieciową - aktywny będzie ten z wewnętrznym IP.

Kod: Zaznacz cały

ip -a

noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 09 października 2018, 09:18

Kod: Zaznacz cały

route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
0.0.0.0         10.0.199.254    0.0.0.0         UG    0      0        0 enp5s0
10.0.198.0      0.0.0.0         255.255.254.0   U     0      0        0 enp5s0

Kod: Zaznacz cały

ip route
default via 10.0.199.254 dev enp5s0 
Na wszelki wypadek upewnij się u dostawcy czy ten router ma aktywny serwer DHCP i czy możesz dostawić swój router.
Nie mogę się do nich dodzwonić, ale próbuję :) Co do DHCP to raczej na pewno ma ponieważ system przy instalacji pobrał sobie wszystko, tak samo telewizor.
Dla pewności sprawdź router takim poleceniem - jako root i pokaż wynik tego polecenia:

Kod: Zaznacz cały

nmap --script broadcast-dhcp-discover -e NAZWA_INTERFEJSU_KABLOWEGO

Kod: Zaznacz cały

nmap --script broadcast-dhcp-discover -e enp5s0
Starting Nmap 7.70 ( https://nmap.org ) at 2018-10-09 09:09 CEST
WARNING: No targets were specified, so 0 hosts scanned.
Nmap done: 0 IP addresses (0 hosts up) scanned in 10.28 seconds
Nazwę interfejsu ethertnet sprawdzisz poleceniem - jeśli masz więcej niż 1 kartę sieciową - aktywny będzie ten z wewnętrznym IP.

Kod: Zaznacz cały

ip -a

Kod: Zaznacz cały

ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host 
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp5s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
    link/ether 50:e5:49:c5:aa:99 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 10.0.198.124/23 brd 10.0.199.255 scope global enp5s0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::52e5:49ff:fec5:aa99/64 scope link 
       valid_lft forever preferred_lft forever

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1701
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: marcin1982 » 09 października 2018, 17:18

Kod: Zaznacz cały

nmap --script broadcast-dhcp-discover -e enp5s0
To było na pewno wykonane jako root?

Dobra, pokaż jeszcze wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep -i vbox
W jaki sposób instalowałeś VirtualBox?

noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 09 października 2018, 17:40

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep -i vbox
vboxpci                28672  0
vboxnetadp             28672  0
vboxnetflt             32768  0
vboxdrv               483328  3 vboxpci,vboxnetadp,vboxnetflt
virtualbox instalowany z oficjalnego repo Debianka https://packages.debian.org/search?suit ... virtualbox

Tak, jako root:

Kod: Zaznacz cały

noiro@debian:~$ su -
Hasło: 
root@debian:~# nmap --script broadcast-dhcp-discover -e enp5s0
Starting Nmap 7.70 ( https://nmap.org ) at 2018-10-09 17:39 CEST
WARNING: No targets were specified, so 0 hosts scanned.
Nmap done: 0 IP addresses (0 hosts up) scanned in 10.44 seconds
root@debian:~# 

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1701
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: marcin1982 » 09 października 2018, 17:53

Ok. A jaką masz kartę sieciową w komputerze?

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep -iA2 eth

noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 09 października 2018, 17:55

proszę :)

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep -iA2 eth
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
	Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Onboard Ethernet
	Kernel driver in use: r8169
	Kernel modules: r8169
Problem występuje jak są zainstalowane firmware-realtek jak i odinstalowane, już kombinowałem z tym :)

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1701
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: marcin1982 » 09 października 2018, 18:10

Mam dokładnie tą samą padlinę w tej samej rewizji i u mnie problem nie występuje. Maszyny wirtualne dostają IP z puli DHCP routera.

Możesz jeszcze jedną rzecz zrobić. Nie pamiętam co nie działało, czy nie wykrywało, ale zmieniam w ustawieniach maszyny wirtualnej model karty sieciowej, sprawdź:
https://image.ibb.co/ckcO19/vbox.png .

noiro
Posty: 14
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: virtualbox problem z siecią

Post autor: noiro » 09 października 2018, 18:40

No niestety nic z tego, poddaje się
Wielki dzięki za poświęcony czas i chęć pomocy.

ODPOWIEDZ