nie wyświetla się okno firefox

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
noiro
Posty: 21
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

nie wyświetla się okno firefox

Post autor: noiro » 05 lutego 2018, 07:38

Witam
Nie chce mi się uruchomić firefox, konsola nie wypluwa żadnych komunikatów. Wygląda tak jakby program był uruchomiony ale nie wyświetla się okno.

Kod: Zaznacz cały

ps -aux | grep firefox
noiro     1256  0.0  2.8 1661988 115716 tty2   Sl+  07:12   0:00 /usr/lib/firefox-esr/firefox-esr
noiro     1259  0.0  1.1 492528 48148 tty2     Sl+  07:12   0:00 /usr/lib/firefox-esr/firefox-esr
noiro     2233  1.0  2.1 1601876 85304 pts/0   Sl+  07:19   0:05 firefox-esr
noiro     2236  0.0  1.1 492528 46360 pts/0    Sl+  07:19   0:00 firefox-esr
noiro     2839  0.0  0.0  12888  1032 pts/3    S+   07:27   0:00 grep firefox
Usuwałem ukryte pliki z folderu home, zaktualizowałem system z testing do sida nic nie pomogło. Wczoraj poświęciłem część niedzieli na przeinstalowanie całego systemu ale sytuacja się powtórzyła. Podobnie jest z pakietem libreoffice program się uruchamia ale nie ma żadneko okna :/

Kod: Zaznacz cały

ps -aux | grep libreoffice
noiro     2254  0.0  0.1 143540  5964 pts/1    Tl   07:19   0:00 /usr/lib/libreoffice/program/oosplash
noiro     2271  0.0  2.2 1036076 92472 pts/1   Tl   07:19   0:00 /usr/lib/libreoffice/program/soffice.bin --splash-pipe=5
noiro     2285  0.0  1.3 1112064 54864 pts/1   Tl   07:19   0:00 /usr/lib/libreoffice/program/soffice.bin --splash-pipe=5
noiro     2561  0.0  0.1  61068  4844 pts/1    Sl+  07:20   0:00 /usr/lib/libreoffice/program/oosplash
noiro     2893  0.0  0.0  12888  1052 pts/3    S+   07:28   0:00 grep libreoffice
Jakieś pomysły?

Debian testing amd64 gnome 3.26

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2942
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: nie wyświetla się okno firefox

Post autor: dedito » 05 lutego 2018, 08:01

A inne okienka się wyświetlają?
Pokaż swoją konfigurację sprzętową i systemową.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6148
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: nie wyświetla się okno firefox

Post autor: Yampress » 05 lutego 2018, 18:34

co jest w pliku .xsession-errors ? w katalogu usera?
podaj logi po uruchomieniu Firefoxa-esr . Te z końca pliku.

robiłeś coś z AppArmorem ?
sprawdz czy masz plik /etc/apparmor.d/usr.bin.firefox

noiro
Posty: 21
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: ni.xsession-errors e wyświetla się okno firefox

Post autor: noiro » 05 lutego 2018, 19:13

nie mam żadnego pliku .xsession-errors ani pliku /etc/apparmor.d/usr.bin.firefox i nie bawiłem się kernelem. Wszystkie pakiety są z oficjalnego repo.
co do sprzętu:

Kod: Zaznacz cały

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H61 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde PRO [Radeon HD 7750/8740 / R7 250E]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7700/7800 Series]
03:00.0 PCI bridge: Integrated Technology Express, Inc. Device 8892 (rev 30)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
Również blender się nie uruchamia ale on przynajmniej coś krzyczy w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

blender
Received X11 Error:
	error code:   11
	request code: 149
	minor code:   2
	error text:   BadAlloc (insufficient resources for operation)
Received X11 Error:
	error code:   9
	request code: 149
	minor code:   4
	error text:   BadDrawable (invalid Pixmap or Window parameter)
Received X11 Error:
	error code:   4
	request code: 148
	minor code:   1
	error text:   BadPixmap (invalid Pixmap parameter)
X Error of failed request:  BadAlloc (insufficient resources for operation)
  Major opcode of failed request:  149 ()
  Minor opcode of failed request:  2
  Serial number of failed request:  165
  Current serial number in output stream:  170
Miałem kiedyś taki problem i chodziło chyba o jakiś pakiet vdpau lub coś w ten deseń , ale bij zabij nie pamiętam :(

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2942
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: nie wyświetla się okno firefox

Post autor: dedito » 05 lutego 2018, 20:20

Pokaż logi Xorg.

noiro
Posty: 21
Rejestracja: 15 stycznia 2018, 14:59

Re: nie wyświetla się okno firefox

Post autor: noiro » 05 lutego 2018, 21:22

nie mam takiego pliku w /var/log/
jest to problem ze sterownikami nawet glxinfo nic nie pokazuje

Obrazek

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 681
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: nie wyświetla się okno firefox

Post autor: saturno » 05 lutego 2018, 22:26

Pokaż wynik:

Kod: Zaznacz cały

sh -x /usr/bin/firefox

ODPOWIEDZ