swap nie chcce się włączyć Temat rozwiązany

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2393
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: dedito » 08 lutego 2018, 19:11

Proszę zacząć stosować znaczniki code.
Proszę zacząć opisywać dokładnie na czym polega problem.
Proszę zacząć stosować się do zasad pisowni języka polskiego.

Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 25
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 08 lutego 2018, 19:19

grep swap /etc/fstab

Kod: Zaznacz cały

# swap was on /dev/sda6 during installation
#UUID=d41e9fa4-6172-4777-9047-86a6c93cb3d8 none            swap    sw              0       0
#UUID=c125892e-6ab7-4321-bb92-a5894fe84c19 none            swap    sw              0       0
UUID=db00b67e-a1a1-41ef-bcab-7af1c2b784ba  none            swap    defaults              0       0


swapon -s
Nazwa pliku				Typ		Rozmiar	Użyte	Priorytet
/dev/sda6                              	partition	9764860	0	-2
root@debian:/home/okularnik# 



sysctl vm.swappiness
vm.swappiness = 50


blkid
/dev/sda1: UUID="4b99c7e5-a2a4-4b08-bbe1-fa64ecd4c88e" UUID_SUB="febae991-a357-4614-8767-091cdfc0ada9" TYPE="btrfs" PARTUUID="f84d4fad-01"
/dev/sda5: UUID="8c207972-6f08-4c46-9ad1-284ff7ad48cc" UUID_SUB="f72f7609-9324-406b-a52a-06b098c3f37e" TYPE="btrfs" PARTUUID="f84d4fad-05"
/dev/sda6: UUID="db00b67e-a1a1-41ef-bcab-7af1c2b784ba" TYPE="swap" PARTUUID="f84d4fad-06"
/dev/sda7: UUID="c160511c-c5a5-4d55-a347-58fdb655f732" UUID_SUB="1b451384-b0d3-4a56-8211-6ca7b8de9f0c" TYPE="btrfs" PARTUUID="f84d4fad-07"
/dev/sda8: UUID="691313dd-4698-4ccf-a534-edd6e53d71f1" UUID_SUB="cfc37a16-2289-4022-bc29-988b142bd23c" TYPE="btrfs" PARTUUID="f84d4fad-08"
root@debian:/home/okularnik# 


free -m
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           7917        3639        2950          65        1327        4915
Swap:          9535           0        9535
root@debian:/home/okularnik# 

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 222
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: lizard » 08 lutego 2018, 20:40

Wszystko jest w porządku. Po czym wnosisz, że swap nie działa?

Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 25
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 09 lutego 2018, 17:39

wnoszę po tym że nawet 1 bajt nie jest w nim zapisywanym. I nie działa. A więc cały system jest walnięty i mam freezy po lejkach pamięci. Pomóżcie mi i opiszcie wszystkie kroki do włączenia swapa . Taki jest cel waszej pomocy uruchomić mojego swapa . Dzięki

A Twoim celem powinno być stosowanie się do regulaminu.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2393
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: dedito » 09 lutego 2018, 17:56

To, że nic się nie zapisuje na partycji wymiany może wynikać z tego, że system jej nie potrzebuje.
Przy 8GB pamięci RAM jest to całkiem normalne.
Przykładowo u mnie również system nie korzysta z partycji wymiany.

Kod: Zaznacz cały

free -m
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           5962        1592         315         118        4054        4315
Swap:          4095  
Dopiero przy jakiś "większych" pracach np. obróbka video, system zaczyna korzystać z zasobów partycji wymiany.

Co to są "freezy po lejkach pamięci"?

Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 25
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 09 lutego 2018, 20:55

freezy to zawieszenia systemu ,zwiechy...kiedy pamięć ram się kończy np

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2393
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: dedito » 09 lutego 2018, 21:04

A skąd wiesz, że system zawiesza się na skutek braku pamięci RAM?
Przedstaw to w postaci jakiś logów, zrzutów, czegokolwiek na potwierdzenie Twojej tezy.

Awatar użytkownika
DANIO84
Posty: 25
Rejestracja: 05 września 2017, 14:33

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: DANIO84 » 09 lutego 2018, 23:03

swap ma działać naprawcie go. Przy 7gb ramu chociaż 1mb powinien być zajęty. To logiczne że przy lejkach pamięci jest freeze nie trzeba do tego logów

Awatar użytkownika
lizard
Beginner
Posty: 222
Rejestracja: 08 lutego 2016, 18:47

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: lizard » 10 lutego 2018, 08:39

Jeżeli uważasz, że ludzie, którzy na tym systemie zjedli zęby nie mają dostatecznej wiedzy, aby rozwiązać Twój wyimaginowany problem, to rozwiąż go sam. Najpierw poczytaj jak działa swap, a potem o możliwych przyczynach zawieszenia systemu.

Skąd wiesz, że masz freezy po lejkach (WTF?) skoro jesteś roszczeniowym ignorantem, który nie zajrzy do logów, a żąda naprawy?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2393
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: swap nie chcce się włączyć

Post autor: dedito » 10 lutego 2018, 19:18

Kontynuacja nie ma sensu.Zamykam.

Zablokowany