Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner
Posty: 224
Rejestracja: 06 września 2007, 13:27

Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Post autor: jacbob77 » 03 września 2017, 12:20

Witam,

odkąd Skype jest tylko na systemy 64bit szukam innego programu do wideo rozmów. Może ktoś z was ma dobre doświadczenia z jakimś programem i mógłby coś polecić.

Chodzi o system 32bit i jakiś program do instalacji / nie pod przeglądarkę internetową.

Skype ma dobrą jakość obrazu. Sam obraz jednak nie jest płynny. Z innymi serwisami pod przeglądarkę są też problemy, tj. albo jakość jest słaba albo nie wykrywa poprawnie sprzętu i np. nie słychać mnie albo drugiej osoby.

Sam przeszukałem zarówno to forum jak i sporo innych stron internetowych. Do tej pory znalazłem dwie aplikacje: Wire i Ring. Obie już zainstalowałem i testowałem.

Wire działa, ale obraz nie jest zbyt wyraźny. Z kolei Ring uruchomił mi się tylko po instalacji. Teraz za każdym razem wyskakuje mi jeden błąd i w internecie nie mogłem znaleźć rozwiązania. Ten błąd to:
jacek@debian:~$ gnome-ring -d
** (gnome-ring:27502): DEBUG: debug enabled
** Message: Ring GNOME client version: 1.0.0
** Message: git ref: unknown
** (gnome-ring:27502): DEBUG: enabling autostart
** (gnome-ring:27502): DEBUG: checking /usr/share/gnome-ring/gnome-ring.desktop
** (gnome-ring:27502): DEBUG: '/home/jacek/.config/autostart/gnome-ring.desktop' is already a symlink to '/usr/share/gnome-ring/gnome-ring.desktop'
"Error : dring is not available, make sure it is running"

** (gnome-ring:27502): CRITICAL **: Error : dring is not available, make sure it is running
Gtk-Message: GtkDialog mapped without a transient parent. This is discouraged.
Dlatego szukam jeszcze innej alternatywy dla Skype. Może ktoś z was korzysta jeszcze jakiegoś innego rozwiązania?

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 684
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Post autor: saturno » 03 września 2017, 17:36

Na chwilę obecną działa jeszcze wersja 32-bit Skype.
Plik nazywa się: skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
Sprawdź sumę kontrolną MD5:
6d64a302c3babe399d8308855a886ba6

Ps.: Możliwe że do czasu wprowadzenia 32-bit Skype Microsoft nie wyłączy możliwości korzystania z wersji 4.3

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6168
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Post autor: Yampress » 03 września 2017, 17:47

Skype juz dawno jest na systemy 64 bitowe
viewtopic.php?f=28&t=34506

i po staremu jeszcze
viewtopic.php?f=28&t=33747

a o multiarch na debianie czytał?
https://wiki.debian.org/Multiarch/HOWTO

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 684
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Post autor: saturno » 03 września 2017, 18:29

Yampress pisze:
03 września 2017, 17:47
...
i po staremu jeszcze
viewtopic.php?f=28&t=33747
...
Na stronie podanej w poradniku nie ma już możliwości pobrania paczki skype dynamic

Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner
Posty: 224
Rejestracja: 06 września 2007, 13:27

Re: Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Post autor: jacbob77 » 03 września 2017, 20:50

Myślałem, że wersja 4.3 została już wyłączona, Zainstalowałem ją jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że działa ona nie zawsze. Z jedną osobą się połączyłem i było ok. Ale kiedy na telefonie utworzyłem nowe konto i zadzwoniłem na nie to okazało się, że nie mogę się połączyć bo używam przestarzałej wersji programu. Taką informację otrzymałem w programie ze wskazówką, ze powinienem pobrać nową wersję.

O multiarch słyszałem, ale jeszcze to rozwiązanie przemyślę. Dodałem już architekturę amd64, ale podczas próby instalacji nowego Skype pojawia się problem z zależnościami. Przy próbie rozwiązania zależności system próbuje odinstalować apt. Pojawia się także jasny komunikat, że jest to niebezpieczne i zaleca się zaniechanie tej operacji. Na razie przerwałem dalszą instalację, bo obawiam się, że to przyniesie mi jeszcze więcej problemów niż to wszystko jest warte. Może na przyszłym weekendzie siądę do tego, bo kopie zapasową systemu mam pod ręką.

Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 684
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Post autor: saturno » 03 września 2017, 23:17

jacbob77 pisze:
03 września 2017, 20:50
O multiarch słyszałem, ale jeszcze to rozwiązanie przemyślę. Dodałem już architekturę amd64, ale podczas próby instalacji nowego Skype pojawia się problem z zależnościami. Przy próbie rozwiązania zależności system próbuje odinstalować apt.
W 64-bit systemie możesz dodać 32-bit architekturę.
W drugą stronę to nie przejdzie.

Ps.: Piszesz że masz system 32-bit, a procesor jaki masz?

Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner
Posty: 224
Rejestracja: 06 września 2007, 13:27

Re: Szukam programu do wideorozmów (32bit)?

Post autor: jacbob77 » 04 września 2017, 20:07

Procesor to: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5250 @ 1.50GHz.
Nie tak dawno instalowałem Debiana w wersji 64 bit, ale nie byłem z pracy systemu zadowolony. Nie wiem dlaczego, ale system 32 bit jakoś bardziej mi odpowiada. Pamiętam, że miałem problem z niektórymi programami np. TeamViewer, które były tylko w wersji 32 bit. Jednak wtedy nie próbowałem z mulitarch, zapomniałem o tej możliwość, bo tak naprawdę nigdy z tego nie korzystałem.

Wychodzi na to, że Skype nic nie wskóram. Albo instalacja systemu 64 bit, albo jakiś Windows jako drugi system. W obu przypadkach za dużo roboty. Szkoda, że ubili starą wersję Skype, była idealna i mało wymagająca. A teraz pod przeglądarką się nie da tego za bardzo uruchomić, bo jest bardzo wymagające.

Dzięki za pomoc, miłego wieczoru!

ODPOWIEDZ