[+] problem z montowaniem obrazu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member
Posty: 703
Rejestracja: 08 lipca 2008, 20:04

Re: problem z montowaniem obrazu

Post autor: saturno » 03 marca 2017, 18:20

jomemo pisze:
01 marca 2017, 22:08
@saturno Wolałbym nie instalować pakietów ze starszej dystrybucji. Za dużo jest tam zależności z pakietami, których nie mam.
Z doświadczenia wiem, że doinstalowanie pakietów ze starszej wersji dystrybucji jest mniej problemów niż gdy instalujemy je z nowszej wersji dystrybucji.
Odnośnie tego konkretnego przypadku zainstalowanie dwóch programów wymaga doinstalowania tylko czterech pakietów z Wheezy reszta pakietów/zależności będzie doinstalowane z Jessie.

Jeśli obawiasz się, że doinstalowanie kilkudziesięciu pakietów nic nie da to przeprowadź symulację w maszynie wirtualnej.
I tam próbuj montować poprzednio skopiowany obraz dysku.
sinplez1y1 pisze:
03 marca 2017, 15:50
dlatego stable nie nadaje się na biurko, chyba, że mieszasz smaki i nie obawiasz się zewnętrznych repozytoriów względnie kompilacji czy przepakietowania w innym wypadku to rezygnacja z dobrych apek lub/i nowych funkcjonalności w świeżych wersjach
Nadaje się i to nawet bardzo, bo mamy pewność że jakiś program nie wyleci nagle bo coś tam nie do końca gra i nie wiadomo czy i w ogóle wróci.
Tak było np. z Amarokiem który niedawno pojawił się w testingu, a dłuższy czas go nie było w repozytoriach!
Takiego szczęścia nie miały programy: acetoneiso i furiusisomount które wyleciały z Jessie jak był w fazie testinga.

Awatar użytkownika
sinplez1y1
Posty: 97
Rejestracja: 13 stycznia 2017, 23:25

Re: problem z montowaniem obrazu

Post autor: sinplez1y1 » 03 marca 2017, 20:15

Nadaje się i to nawet bardzo, bo mamy pewność że jakiś program nie wyleci nagle bo coś tam nie do końca gra
ee bez przesady tyle już siedzę na Debianie, że jakieś lekkie naprawy nie robią na mnie wrażenia a i te należą do rzadkości użytkując na co dzień testinga z domieszką pakietów z sida i experimentala. Jak coś 'wylatuje' to w zasadzie naprawiam to w przeciągu kilku minut ale to moja maszyna, fakt tam gdzie chciałbym stabilności i tylko trzymałbym pieczę nad taką maszyną wolałbym święty spokój i bezwzględną stabilność ale na swojej maszynie preferuję najnowsze apki, najnowsze biblioteki i najnowsze jajko jako, że Debian to mój jedyny i zarazem natywny system zarówno do pracy jak i rozrywki :)

jomemo
Posty: 14
Rejestracja: 30 października 2014, 00:40
Lokalizacja: Leszno

Re: problem z montowaniem obrazu

Post autor: jomemo » 03 marca 2017, 21:08

@ sinplez1y1

Dzięki Ci dobry człowieku. Aby w dzieciach była Twoja nagroda ;) Wszystko poszło jak należy, szybka konwersja i obraz już zamontowany.

Faktycznie korzystam ze stable, ale to świadomy wybór. Komputer ma swoje lata podobnie jak ja, a korzystam z niego do prostych prac biurowych i grania w gry z czasów już zapomnianej młodości. Na testingu nie wiedzieć czemu miałem pewne problemu z wine, także już od lat jadę na wersjach stable. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Zablokowany