Po instalacji sterowników Nvidia nie wstaje środowisko graficzne

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
tokirium
Posty: 39
Rejestracja: 02 czerwca 2016, 12:56

Po instalacji sterowników Nvidia nie wstaje środowisko graficzne

Post autor: tokirium » 06 lutego 2017, 00:36

Mam Debiana testinga, wersja jądra 4.6.0-1-686-pae na komputerze stacjonarnym. Ponieważ nie uruchamiała mi się gra pod WIne z powodu OpenGl, postanowiłem zainstalować sterowniki Nvidia, wg instrukcji na tej stronie https://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___z ... e/#testing

Karta graficzna zintegrowana to NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6100 nForce 405] (rev a2), więc z tego co znalazłem potrzebny jest sterownik 304.xx. Zainstalowałem pakiety poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

apt-get --no-install-recommends install nvidia-legacy-304xx-kernel-dkms nvidia-legacy-304xx-driver nvidia-settings-legacy-304xx
Wszystko się instalowało i konfigurowało bez błędów, choć przeoczyłem wcześniej doinstalowanie narzędzi do budowania modułów i nagłówków, ale nie udało się ich później zainstalować, bo nie zostały znalezione nagłówki do mojej wersji kernela.

Po restarcie systemu nie uruchomiło się już środowisko graficzne, system pozostał po prostu na etapie logowania w trybie tekstowym. Odinstalowałem zainstalowane pakiety poleceniem

Kod: Zaznacz cały

apt-get purge nvidia-legacy-304xx-kernel-dkms nvidia-legacy-304xx-driver nvidia-settings-legacy-304xx
i usunąłem utworzony wcześniej plik konfiguracyjny 20-nvidia.conf (xorg.conf nie było). Po restarcie uruchomiło się środowisko graficzne, ale zniknęły wyższe rozdzielczości niż kilka podstawowych. Na dodatek XFCE wyrzucił z panelu regulację głośności, bo pakiet alsa (chyba) nie odpowiadał.

Co zrobić, abo wszystko wróciło do normalności, a potem prawidłowo zainstalować sterowniki?
Jeszcze na koniec zawartość /etc/apt/sources.list (nie wiem dlaczego podział na linie znika po wysłaniu posta)

Kod: Zaznacz cały


#~~~~~~Stretch~~~~~~#
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main non-free contrib
#deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main non-free contrib
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
#deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
#~~~~~~Deb-multimedia~~~~~~#
deb http://www.deb-multimedia.org/ testing main non-free
#deb-src http://www.deb-multimedia.org/ testing main non-free

#java
deb http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu trusty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu trusty main

tokirium
Posty: 39
Rejestracja: 02 czerwca 2016, 12:56

Re: Po instalacji sterowników Nvidia nie wstaje środowisko graficzne

Post autor: tokirium » 06 lutego 2017, 21:41

Dodam jeszcze log Xorg. Wygląda na to, że uruchamia się Vesa. Tutaj cały plik można pobrać, bo nie wiem dlaczego forum usuwa znaki nowej linii testy.tokirium.cba.pl/Xorg.0.log

Kod: Zaznacz cały

[    44.763] 
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
[    44.764] X Protocol Version 11, Revision 0
[    44.764] Build Operating System: Linux 3.16.0-4-amd64 i686 Debian
[    44.764] Current Operating System: Linux Krzys-db 4.6.0-1-686-pae #1 SMP Debian 4.6.4-1 (2016-07-18) i686
[    44.764] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.6.0-1-686-pae root=UUID=befac79c-7951-4f7d-95a8-a2d8e84094a6 ro quiet
[    44.764] Build Date: 20 July 2016  05:14:39AM
[    44.764] xorg-server 2:1.18.4-1 (http://www.debian.org/support) 
[    44.764] Current version of pixman: 0.33.6
[    44.764] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    44.764] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    44.764] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Feb  6 21:13:12 2017
[    44.844] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    44.973] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    44.973] (==) No screen section available. Using defaults.
[    44.973] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    44.973] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    44.989] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.

[    47.229] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    47.229] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    47.229] 	Module class: X.Org Server Extension
[    47.229] (II) NVIDIA GLX Module  304.134  Fri Dec  9 12:08:55 PST 2016
[    47.229] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[    47.229] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[    47.229] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[    47.229] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[    47.229] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[    47.229] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[    47.229] (II) LoadModule: "nouveau"
[    47.261] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[    47.311] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[    47.311] 	compiled for 1.18.3, module version = 1.0.12
[    47.311] 	Module class: X.Org Video Driver
[    47.311] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.311] (II) LoadModule: "nv"
[    47.312] (WW) Warning, couldn't open module nv
[    47.312] (II) UnloadModule: "nv"
[    47.312] (II) Unloading nv
[    47.312] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[    47.312] (II) LoadModule: "modesetting"
[    47.313] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[    47.322] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[    47.322] 	compiled for 1.18.4, module version = 1.18.4
[    47.323] 	Module class: X.Org Video Driver
[    47.323] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.323] (II) LoadModule: "fbdev"
[    47.323] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    47.329] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    47.329] 	compiled for 1.18.0, module version = 0.4.4
[    47.329] 	Module class: X.Org Video Driver
[    47.329] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.329] (II) LoadModule: "vesa"
[    47.329] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[    47.341] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[    47.341] 	compiled for 1.18.0, module version = 2.3.4
[    47.341] 	Module class: X.Org Video Driver
[    47.341] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.341] (II) NOUVEAU driver Date:   Tue Dec 8 15:52:25 2015 +1000
[    47.341] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[    47.341] 	RIVA TNT        (NV04)
[    47.341] 	RIVA TNT2       (NV05)
[    47.341] 	GeForce 256     (NV10)
[    47.341] 	GeForce 2       (NV11, NV15)
[    47.341] 	GeForce 4MX     (NV17, NV18)
[    47.341] 	GeForce 3       (NV20)
[    47.341] 	GeForce 4Ti     (NV25, NV28)
[    47.341] 	GeForce FX      (NV3x)
[    47.341] 	GeForce 6       (NV4x)
[    47.341] 	GeForce 7       (G7x)
[    47.341] 	GeForce 8       (G8x)
[    47.341] 	GeForce GTX 200 (NVA0)
[    47.341] 	GeForce GTX 400 (NVC0)
[    47.341] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[    47.341] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    47.341] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[    47.506] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:00:0d.0: -19
[    47.506] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    47.506] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[    47.506] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[    47.506] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    47.506] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    47.507] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    47.521] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    47.521] 	compiled for 1.18.4, module version = 0.0.2
[    47.521] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.521] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[    47.521] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    47.521] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    47.521] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    47.521] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    47.521] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    47.521] 	compiled for 1.18.4, module version = 0.0.2
[    47.521] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.521] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[    47.521] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    47.521] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    47.521] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[    47.521] (II) UnloadModule: "fbdev"
[    47.522] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[    47.522] (II) Loading sub module "vbe"
[    47.522] (II) LoadModule: "vbe"
[    47.522] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
[    47.523] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
[    47.523] 	compiled for 1.18.4, module version = 1.1.0
[    47.523] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.523] (II) Loading sub module "int10"
[    47.523] (II) LoadModule: "int10"
[    47.523] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[    47.545] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[    47.545] 	compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[    47.545] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.545] (II) VESA(0): initializing int10
[    47.555] (II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[    47.572] (II) VESA(0): VESA BIOS detected
[    47.572] (II) VESA(0): VESA VBE Version 3.0
[    47.572] (II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 131072 kB
[    47.572] (II) VESA(0): VESA VBE OEM: NVIDIA
[    47.572] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 5.97
[    47.572] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: NVIDIA Corporation
[    47.572] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: MCP61 - mcp61-81
[    47.572] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: Chip Rev   
[    47.643] (II) VESA(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[    47.643] (==) VESA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    47.643] (==) VESA(0): RGB weight 888
[    47.643] (==) VESA(0): Default visual is TrueColor
[    47.643] (==) VESA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    47.643] (II) Loading sub module "ddc"
[    47.643] (II) LoadModule: "ddc"
[    47.643] (II) Module "ddc" already built-in
[    47.689] (II) VESA(0): VESA VBE DDC supported
[    47.689] (II) VESA(0): VESA VBE DDC Level none
[    47.689] (II) VESA(0): VESA VBE DDC transfer in appr. 0 sec.
[    47.710] (II) VESA(0): VESA VBE DDC read failed
[    47.711] (II) VESA(0): VESA VBE PanelID read successfully
[    47.711] (II) VESA(0): PanelID returned panel resolution -30961x972
[    47.711] (II) VESA(0): ...which I refuse to believe
[    47.711] (II) VESA(0): Searching for matching VESA mode(s):
[    47.712] Mode: 100 (640x400)

[    47.769] (II) VESA(0): Total Memory: 2048 64KB banks (131072kB)
[    47.769] (II) VESA(0): <default monitor>: Using default hsync range of 31.50-48.00 kHz
[    47.769] (II) VESA(0): <default monitor>: Using default vrefresh range of 50.00-70.00 Hz
[    47.769] (II) VESA(0): <default monitor>: Using default maximum pixel clock of 65.00 MHz
[    47.769] (WW) VESA(0): Unable to estimate virtual size
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "2048x1536" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "1280x1024" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "1024x768" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "800x600" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "640x480" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "640x400" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "320x400" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "320x240" (no mode of this name)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "320x200" (no mode of this name)
[    47.769] (WW) VESA(0): No valid modes left. Trying less strict filter...
[    47.769] (II) VESA(0): <default monitor>: Using hsync range of 31.50-48.00 kHz
[    47.769] (II) VESA(0): <default monitor>: Using vrefresh range of 50.00-70.00 Hz
[    47.769] (II) VESA(0): <default monitor>: Using maximum pixel clock of 65.00 MHz
[    47.769] (WW) VESA(0): Unable to estimate virtual size
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "2048x1536" (hsync out of range)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "1280x1024" (hsync out of range)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "640x400" (hsync out of range)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "320x400" (hsync out of range)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "320x240" (illegal horizontal timings)
[    47.769] (II) VESA(0): Not using built-in mode "320x200" (illegal horizontal timings)
[    47.769] (--) VESA(0): Virtual size is 1024x768 (pitch 1024)
[    47.769] (**) VESA(0): *Built-in mode "1024x768"
[    47.769] (**) VESA(0): *Built-in mode "800x600"
[    47.769] (**) VESA(0): *Built-in mode "640x480"
[    47.769] (==) VESA(0): DPI set to (96, 96)
[    47.769] (II) VESA(0): Attempting to use 60Hz refresh for mode "1024x768" (118)
[    47.771] (II) VESA(0): Attempting to use 60Hz refresh for mode "800x600" (115)
[    47.773] (II) VESA(0): Attempting to use 60Hz refresh for mode "640x480" (112)
[    47.775] (**) VESA(0): Using "Shadow Framebuffer"
[    47.775] (II) Loading sub module "shadow"
[    47.775] (II) LoadModule: "shadow"
[    47.775] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[    47.776] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[    47.776] 	compiled for 1.18.4, module version = 1.1.0
[    47.776] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    47.776] (II) Loading sub module "fb"
[    47.776] (II) LoadModule: "fb"
[    47.776] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    47.801] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    47.801] 	compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[    47.801] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    47.801] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    47.801] (II) Loading sub module "int10"
[    47.801] (II) LoadModule: "int10"
[    47.801] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[    47.801] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[    47.801] 	compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[    47.801] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[    47.801] (II) VESA(0): initializing int10
[    47.808] (II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[    47.821] (II) VESA(0): VESA BIOS detected
[    47.821] (II) VESA(0): VESA VBE Version 3.0
[    47.821] (II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 131072 kB
[    47.821] (II) VESA(0): VESA VBE OEM: NVIDIA
[    47.821] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 5.97
[    47.821] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: NVIDIA Corporation
[    47.821] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: MCP61 - mcp61-81
[    47.821] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: Chip Rev   
[    47.821] (II) VESA(0): virtual address = 0xac8be000,
	physical address = 0xc0000000, size = 134217728
[    47.851] (II) VESA(0): Setting up VESA Mode 0x118 (1024x768)
[    47.915] (==) VESA(0): Default visual is TrueColor
[    47.935] (==) VESA(0): Backing store enabled
[    47.950] (==) VESA(0): DPMS enabled
[    47.950] (==) RandR enabled
[    47.978] (II) SELinux: Disabled on system
[    48.001] (EE) Failed to initialize GLX extension (Compatible NVIDIA X driver not found)
[    48.738] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event2)
[    48.738] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    48.738] (**) Power Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[    48.738] (II) LoadModule: "libinput"
[    48.738] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/libinput_drv.so
[    48.814] (II) Module libinput: vendor="X.Org Foundation"
[    48.814] 	compiled for 1.18.3, module version = 0.19.0
[    48.814] 	Module class: X.Org XInput Driver
[    48.814] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 22.1
[    48.814] (II) Using input driver 'libinput' for 'Power Button'
[    48.815] (**) Power Button: always reports core events
[    48.815] (**) Option "Device" "/dev/input/event2"
[    48.825] (**) Option "_source" "server/udev"
[    48.826] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event2 is tagged by udev as: Keyboard
[    48.826] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event2 is a keyboard
[    48.826] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input2/event2"
[    48.826] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[    48.826] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[    48.826] (**) Option "xkb_layout" "pl"
[    48.924] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event2 is tagged by udev as: Keyboard
[    48.924] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event2 is a keyboard
[    48.925] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
[    48.925] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    48.925] (**) Power Button: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[    48.925] (II) Using input driver 'libinput' for 'Power Button'
[    48.925] (**) Power Button: always reports core events
[    48.925] (**) Option "Device" "/dev/input/event1"
[    48.925] (**) Option "_source" "server/udev"
[    48.925] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event1 is tagged by udev as: Keyboard
[    48.925] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event1 is a keyboard
[    48.925] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input1/event1"
[    48.925] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 7)
[    48.925] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[    48.925] (**) Option "xkb_layout" "pl"
[    48.926] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event1 is tagged by udev as: Keyboard
[    48.926] (II) input device 'Power Button', /dev/input/event1 is a keyboard
[    48.927] (II) config/udev: Adding input device SIGMACHIP Usb Mouse (/dev/input/event3)
[    48.927] (**) SIGMACHIP Usb Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[    48.927] (**) SIGMACHIP Usb Mouse: Applying InputClass "libinput pointer catchall"
[    48.927] (II) Using input driver 'libinput' for 'SIGMACHIP Usb Mouse'
[    48.927] (**) SIGMACHIP Usb Mouse: always reports core events
[    48.928] (**) Option "Device" "/dev/input/event3"
[    48.928] (**) Option "_source" "server/udev"
[    48.984] (II) input device 'SIGMACHIP Usb Mouse', /dev/input/event3 is tagged by udev as: Mouse
[    48.984] (II) input device 'SIGMACHIP Usb Mouse', /dev/input/event3 is a pointer caps
[    48.985] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb2/2-2/2-2:1.0/0003:1C4F:0003.0001/input/input4/event3"
[    48.985] (II) XINPUT: Adding extended input device "SIGMACHIP Usb Mouse" (type: MOUSE, id 8)
[    48.985] (**) Option "AccelerationScheme" "none"
[    48.985] (**) SIGMACHIP Usb Mouse: (accel) selected scheme none/0
[    48.985] (**) SIGMACHIP Usb Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[    48.985] (**) SIGMACHIP Usb Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
[    49.040] (II) input device 'SIGMACHIP Usb Mouse', /dev/input/event3 is tagged by udev as: Mouse
[    49.040] (II) input device 'SIGMACHIP Usb Mouse', /dev/input/event3 is a pointer caps
[    49.042] (II) config/udev: Adding input device SIGMACHIP Usb Mouse (/dev/input/mouse0)
[    49.042] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.042] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.043] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia Line Out CLFE (/dev/input/event10)
[    49.043] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.043] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.044] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia Line Out Side (/dev/input/event11)
[    49.044] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.044] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.045] (II) config/udev: Adding input device HDA Digital PCBeep (/dev/input/event5)
[    49.045] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.045] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.046] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia Mic (/dev/input/event6)
[    49.046] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.046] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.046] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia Line (/dev/input/event7)
[    49.047] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.047] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.047] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia Line Out Front (/dev/input/event8)
[    49.047] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.047] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.048] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia Line Out Surround (/dev/input/event9)
[    49.048] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.048] (II) This device may have been added with another device file.
[    49.049] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
[    49.049] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    49.050] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "libinput keyboard catchall"
[    49.050] (II) Using input driver 'libinput' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[    49.050] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[    49.050] (**) Option "Device" "/dev/input/event0"
[    49.050] (**) Option "_source" "server/udev"
[    49.051] (II) input device 'AT Translated Set 2 keyboard', /dev/input/event0 is tagged by udev as: Keyboard
[    49.051] (II) input device 'AT Translated Set 2 keyboard', /dev/input/event0 is a keyboard
[    49.051] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
[    49.051] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[    49.051] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[    49.051] (**) Option "xkb_layout" "pl"
[    49.053] (II) input device 'AT Translated Set 2 keyboard', /dev/input/event0 is tagged by udev as: Keyboard
[    49.053] (II) input device 'AT Translated Set 2 keyboard', /dev/input/event0 is a keyboard
[    49.054] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event4)
[    49.054] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    49.054] (II) This device may have been added with another device file.
Co do braku dźwięku to chodziło mi o pulseaudio. Słychać jakiś bardzo cichy, stłumiony dźwięk z zakłóceniami.
Czy usuwając sterowniki NVIDIA w ten sposób nie usunę przy okazji sobie innych sterowników, bo praktycznie wszystkie podzespoły na płycie glównej to NVIDIA? Ale nic innego nie instalowałem

Kod: Zaznacz cały

# sh NVI* --uninstall

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2951
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: Po instalacji sterowników Nvidia nie wstaje środowisko graficzne

Post autor: dedito » 07 lutego 2017, 08:33

Logi umieść tu w wątku w znacznikach code.
Sterownik sprawdza się przez lspci z parametrem k.
Z loga wynika, że sterownika nv nie ma.

tokirium
Posty: 39
Rejestracja: 02 czerwca 2016, 12:56

Re: Po instalacji sterowników Nvidia nie wstaje środowisko graficzne

Post autor: tokirium » 07 lutego 2017, 11:14

Wklejam je w znaczniku code, ale jak wyślę posta to potem nie ma rozdzielonych linii. Poza tym dłuższych logów nie da się wkleić z powodu limitu znaków. Wcześniej tak samo wklejałem i nie było problemu. http://testy.tokirium.cba.pl/lspci.txt

Kod: Zaznacz cały

$ lspci -k
00:00.0 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Memory Controller (rev a1)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
00:01.0 ISA bridge: NVIDIA Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
00:01.1 SMBus: NVIDIA Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
	Kernel driver in use: nForce2_smbus
	Kernel modules: i2c_nforce2
00:01.2 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 1.1 Controller (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
	Kernel driver in use: ohci-pci
	Kernel modules: ohci_pci
00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 2.0 Controller (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
	Kernel driver in use: ehci-pci
	Kernel modules: ehci_pci
00:04.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: NVIDIA Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation MCP61 High Definition Audio
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
00:06.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 IDE (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
	Kernel driver in use: pata_amd
	Kernel modules: pata_amd, ata_generic
00:07.0 Bridge: NVIDIA Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation 939NF6G-VSTA Board
	Kernel driver in use: forcedeth
	Kernel modules: forcedeth
00:09.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp
00:0b.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp
00:0c.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
	Kernel driver in use: pcieport
	Kernel modules: shpchp
00:0d.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation C61 [GeForce 6100 nForce 405] (rev a2)
	Subsystem: ASRock Incorporation C61 [GeForce 6100 nForce 405]
	Kernel modules: nvidia
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
	Kernel modules: amd64_edac_mod
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
	Kernel driver in use: k8temp
	Kernel modules: k8temp
01:08.0 RAID bus controller: Promise Technology, Inc. PDC20271 (FastTrak TX2000) (rev 02)
	Subsystem: Promise Technology, Inc. PDC20271 (FastTrak TX2000)
	Kernel driver in use: pata_pdc2027x
	Kernel modules: pata_pdc2027x
03:00.0 Ethernet controller: SysKonnect SK-9E21D 10/100/1000Base-T Adapter, Copper RJ-45 (rev 14)
	Subsystem: SysKonnect SK-9E21 Server Adapter
	Kernel driver in use: sky2
	Kernel modules: sky2

Jakieś niezłe spustoszenie sobie zrobiłem przez tą próbę instalacji sterowników - nie włącza już mi się Remmina

Kod: Zaznacz cały

$ remmina
Naruszenie ochrony pamięci

tokirium
Posty: 39
Rejestracja: 02 czerwca 2016, 12:56

Re: Po instalacji sterowników Nvidia nie wstaje środowisko graficzne

Post autor: tokirium » 11 lutego 2017, 13:38

Jak przywrócić ten sterownik nv?

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member
Posty: 613
Rejestracja: 30 lipca 2009, 11:19
Lokalizacja: z nienacka

Re: Po instalacji sterowników Nvidia nie wstaje środowisko graficzne

Post autor: mati75 » 19 lutego 2017, 13:41

Tak po pierwsze zaktualizuj jądro, bo masz dość stare.

Następnie:

Kod: Zaznacz cały

apt-get --no-install-recommends install nvidia-legacy-304xx-kernel-dkms nvidia-legacy-304xx-driver nvidia-settings-legacy-304xx
Prawdopodobnie istnieje jakaś konfiguracja X11:

Kod: Zaznacz cały

rm /etc/X11/xorg.conf
Tworzysz konfiguracje dla samej karty:

Kod: Zaznacz cały

echo "Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection" > /etc/X11/xorg.conf.d/10-nvidia.conf

ODPOWIEDZ