Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member
Posty: 556
Rejestracja: 13 stycznia 2009, 08:19
Lokalizacja: /dev/piotrków tryb.

Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: xmaster » 21 września 2016, 09:51

Witajcie.
Od powiedzmy miesiąca nie mogę normalnie używać Libre Offica.
Arkusz kalkulacyjny z którego korzystam najczęściej (jak i i wszystkie inne aplikacje z pakietu) działają jak na 486sx.
Problem polega na bardzo powolnym działaniu oraz na złym wyświetlaniu czegokolwiek.
Załączę zrzut ekranu, będzie widać "prześwity" z aplikacji umieszczonej "pod" oknem programu.
Nie mogę przez to normalnie pracować, zrobienie wyceny dla klienta czy przeglądanie dawnych plików to koszmar.
Pakiet już odinstalowywałem, przeinstalowywałem i dalej mam to samo.
Przeinstalowanie systemu to ostateczność, chciałbym jej uniknąć w końcu to nie Windows :)

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

hubert@hubertus:~$ uname -r
4.6.0-1-amd64
hubert@hubertus:~$ whereis libreoffice
libreoffice: /usr/bin/libreoffice /usr/lib/libreoffice /etc/libreoffice /usr/share/libreoffice /usr/share/man/man1/libreoffice.1.gz
hubert@hubertus:~$ cat /etc/deb
debconf.conf    debian_version  
hubert@hubertus:~$ cat /etc/debian_version 
stretch/sid
Ostatnio zmieniony 21 września 2016, 11:09 przez xmaster, łącznie zmieniany 2 razy.

zl23
Posty: 25
Rejestracja: 02 sierpnia 2016, 20:30

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: zl23 » 21 września 2016, 10:10

U mnie pomogło zmiana pakietu libreoffice-gtk2 na libreoffice-gtk3.
Zobacz co masz:

Kod: Zaznacz cały

 dpkg -l | grep libreoffice-gtk 

Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member
Posty: 556
Rejestracja: 13 stycznia 2009, 08:19
Lokalizacja: /dev/piotrków tryb.

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: xmaster » 21 września 2016, 10:23

Chwilowo wywaliłem Libre.
Zaraz ponownie zainstaluję i zobaczę.

edit.
Ponowne przeinstalowanie LibreOffice i instalacja wspomnianego przez Ciebie pakietu pomogła.
Działa, nie tnie, nie szarpie i można normalnie pracować.
Wielkie dzięki

Edit 2
Niestety poza zmianą na poprawną "obramówką" programu nadal mam problem z jego szybkością działania.
W opcjach po zaznaczeniu "kolory aplikacji" zawiesza się na 2-3 minuty.
Coś dziwnego dzieje się z czcionkami, zmieniają się na losowe w menu programu i w samych dokumentach.

Wstawiam fotkę

Obrazek

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1721
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: marcin1982 » 21 września 2016, 17:08

Wyłącz libreoffice. Sprawdź czy uruchomienie ze zresetowanymi ustawieniami coś pomoże:

Kod: Zaznacz cały

mv ~/.config/libreoffice/5 ~/.config/libreoffice/5.backup

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6177
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: Yampress » 21 września 2016, 18:11

jaka to wersja debiana i jakie środowisko?
Jeśli to testing lub sid to może być ostatni błąd W GTK

Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member
Posty: 556
Rejestracja: 13 stycznia 2009, 08:19
Lokalizacja: /dev/piotrków tryb.

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: xmaster » 21 września 2016, 20:54

@Yampress
Środowisko: Xfce
Debian: stretch/sid

@marcin1982
Niestety nie pomogło, z tą różnicą, że u mnie jest numerek 4 mimo iż wersja to 5

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6177
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: Yampress » 22 września 2016, 09:37

Zawsze możesz spróbować zainstalować Libre Office nie z repo a ściągając bezpośrednio ze strony projektu.
Przy czym aktualne LO musiałbyś odinstalować.

Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member
Posty: 556
Rejestracja: 13 stycznia 2009, 08:19
Lokalizacja: /dev/piotrków tryb.

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: xmaster » 22 września 2016, 13:01

Sprawdzę zaraz ten sposób, mam nadzieję że to pomoże.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6177
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: Yampress » 22 września 2016, 14:47

Usywasz repowe LibreOffice
ściagasz 3 paczki ze strony projektu . Rozpakowujesz. Wszystkie deby wrzucasz do jednego katalogu. Po czym

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i *.deb

Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member
Posty: 556
Rejestracja: 13 stycznia 2009, 08:19
Lokalizacja: /dev/piotrków tryb.

Re: Dziwny problem z pakietem LibreOffice

Post autor: xmaster » 22 września 2016, 15:24

Hmmm.
Na 99% jest ok, zainstalowałem ze strony domowej.
Nie widzę jednak (może trzeba to gdzieś odhaczyć) zaznaczonej komórki.
Podświetla się kolumna i wiersz ale nie zaznaczona komórka (nie pogrubia jej).

ODPOWIEDZ