apt-get update stoi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
biolkell
Beginner
Posty: 110
Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 21:34

apt-get update stoi

Post autor: biolkell » 17 marca 2015, 13:44

witam
Mam taki problem otóż gdy robie apt-get update proces odrazu się zatrzymuje.

Kod: Zaznacz cały

0% [Podłączanie do archive.debian.org (130.89.148.13)]
tak może bez końca.
Dodam że jest to debian etch.
Co może być przyczyną ?

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3248
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 17 marca 2015, 13:53

Działa

Kod: Zaznacz cały

 ping [color=#333333]130.89.148.13 
?[/color]

biolkell
Beginner
Posty: 110
Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 21:34

Post autor: biolkell » 17 marca 2015, 13:59

Ping ładnie odpowiada.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1722
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 17 marca 2015, 15:04

Pokaż listę repozytoriów:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/apt/sources.list

biolkell
Beginner
Posty: 110
Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 21:34

Post autor: biolkell » 17 marca 2015, 15:13

/etc/apt/source.list

Kod: Zaznacz cały

#deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ - Official i386 CD Binary-1 20070407$

#deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ - Official i386 CD Binary-1 20070407$

#deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ etch main
#deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ etch main

#deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib
#deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib

deb http://archive.debian.org/debian/ etch contrib main non-free
deb-src http://archive.debian.org/debian/ etch main non-free contrib

#deb http://130.89.148.13 etch contrib main non-free
#deb-src http://130.89.148.13 etch main non-free contrib

próbowałem też zmiast nazwy domeny użyć IP. Ale to samo. Zuważyłem jedną zależności że połączenie się przez iceweales na ip 130.89.148.13 nie odpowiada. Tak jakby był problem z http. Dzieje się to przy wyłączonym firewall.

Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator
Posty: 1722
Rejestracja: 05 maja 2011, 12:59
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post autor: marcin1982 » 17 marca 2015, 15:34

To wydanie jest bez wsparcia:
Index of releases



Co to jest w ogóle za komputer? Możesz podjąć próbę aktualizacji czy musi być tak jak jest?

biolkell
Beginner
Posty: 110
Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 21:34

Post autor: biolkell » 17 marca 2015, 16:27

z tego co wiem żeby upgradetować dystrybucje muszę wydać polecenie

apt-get dist-upgrade
ale nie zrobię tego chyba bez apt-get update ?
chyba że do source.list dodam płyte z następną wersją ?

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2199
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Post autor: LordRuthwen » 17 marca 2015, 16:33

Zrobienie aktualizacji tak starego systemu chyba tylko w ten sposób, że postawisz lokalne repo i wgrasz tam zawartość płyt albo dodasz płyty kolejnej wersji.
A potem kolejnej.
Po drodze wyjdą zapewne problemy, że coś nie wstanie i będziesz kombinował.
Co Ci na tej maszynie działa? Może uda się przewidzieć problemy.
Nie zapominaj też, że tam jest starsza wersja PHP, jeśli to co ci działa na tym serwerze korzysta z jakichś wycofanych później funkcji to strzeli focha i tyle z tego będzie.

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator
Posty: 938
Rejestracja: 03 kwietnia 2011, 10:25

Post autor: pawkrol » 17 marca 2015, 16:52

Zainstaluj na boku nowy system (wheezy lub jessie), zainstaluj programy, które masz w etch, jeśli oczywiście w nowych wersjach są i spróbuj dostosować konfigi.

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2199
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Post autor: LordRuthwen » 17 marca 2015, 16:57

Tak by było najszybciej :)

ODPOWIEDZ