sensors usuni

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
biolkell
Beginner
Posty: 110
Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 21:34

sensors usunięcie niepoprawnych odczytów

Post autor: biolkell » 07 listopada 2014, 11:01

Cześć
W którym pliku mogę usunąć niepoprawne odczyty z aplikacji sensors? Chciałbym aby odczyty nie zawierały np fan1, fan3, fan5.

Kod: Zaznacz cały

w83627ehf-isa-0290
Adapter: ISA adapter
Vcore:        +1.33 V  (min =  +0.00 V, max =  +1.74 V)
in1:          +1.36 V  (min =  +1.62 V, max =  +1.50 V)  ALARM
AVCC:         +3.36 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)
+3.3V:        +3.38 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)
in4:          +1.71 V  (min =  +0.94 V, max =  +1.01 V)  ALARM
in5:          +1.73 V  (min =  +0.20 V, max =  +0.18 V)  ALARM
in6:          +1.86 V  (min =  +1.53 V, max =  +0.28 V)  ALARM
3VSB:         +3.34 V  (min =  +2.98 V, max =  +3.63 V)
Vbat:         +3.18 V  (min =  +2.70 V, max =  +3.63 V)
in9:          +1.64 V  (min =  +1.90 V, max =  +1.24 V)  ALARM
[B]fan1:           0 RPM  (min =  703 RPM, div = 128)  ALARM[/B]
fan2:        2376 RPM  (min = 3125 RPM, div = 8)  ALARM
[B]fan3:           0 RPM  (min = 1506 RPM, div = 128)  ALARM
fan5:           0 RPM  (min =  703 RPM, div = 128)  ALAR[/B]M
temp1:        +42.0°C  (high = -11.0°C, hyst = -60.0°C)  ALARM  sensor = thermistor
temp2:        +40.0°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
temp3:        +44.5°C  (high = +80.0°C, hyst = +75.0°C)  sensor = thermistor
cpu0_vid:    +1.219 V
intrusion0:  ALARM

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3252
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 07 listopada 2014, 12:09

Nie sądzę aby to dało się zmienić w jakimś pliku konfiguracyjnym.
Aby wyświetlało się po twojej myśli, to do formatowania wydruku pod własne potrzeby możesz użyć programów takich jak: grep, sed, awk.

biolkell
Beginner
Posty: 110
Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 21:34

Post autor: biolkell » 07 listopada 2014, 12:14

a wiec potrzebuje poprawić odczyty, ponieważ mam alarmy w muninie.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3252
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 07 listopada 2014, 12:22

No to zrób to w tym programie lub możesz za pomocą grep wyciąć te linie. Np.:

Kod: Zaznacz cały

sensors | grep -v -e fan1 -e fan3 -e fan5

biolkell
Beginner
Posty: 110
Rejestracja: 06 sierpnia 2013, 21:34

Post autor: biolkell » 07 listopada 2014, 12:41

dedito dzięk za radę ale wolał bym to wywalić i z drugiej strony ponieważ też zależy mi na poprawienie wartości z "ALARM!".

Poszedłem Twoim sposobem i edytowałem plik /usr/share/munin/plugins/sensors_

Kod: Zaznacz cały

=head1 AUTHOR

Unknown author

=head1 LICENSE

GPLv2

=head1 MAGIC MARKERS

 #%# family=manual
 #%# capabilities=autoconf suggest

=cut

use strict;

$ENV{'LANG'} = "C"; # Force parsable output from sensors.
$ENV{'LC_ALL'} = "C"; # Force parsable output from sensors.
[B]#my $SENSORS = $ENV{'sensors'} || 'sensors'; zmaina na :

my $SENSORS = $ENV {'sensors | grep -v -e fan1 -e fan3 -e fan5'} || 'sensors | grep -v -e fan1 -e fan3 -e fan5';[/B]

# Example outputs from sensors & matching regex parts:

# Fan output example from sensors:

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 3252
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 07 listopada 2014, 13:00

Jednak da sie w pliku konfiguracyjnym wpisac ignore.
Odsylam do man sensors.conf

ODPOWIEDZ