[+] Conky - przek

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Dzik86
Posty: 3
Rejestracja: 19 listopada 2013, 20:46

[+] Conky - przekłamania odczytu zajętości pamięci

Post autor: Dzik86 » 19 listopada 2013, 22:21

Cześć!
Jestem tu nowy, mam na imię Maciek, używam Debiana Wheezy, lecz były też inne systemy np. Mandriva Linux, Knoppix, czy "Czerwony Kapturek" Fedora. Lubię popróbować różnych programów, teraz padło na "conky", pojawił się problem, może niejasność.
  1. Conky wyświetla użycie RAM-u na poziomie 800MB, jest to dużo. Sprawdziłem w Monitorze systemu (gnome-system-monitor), tam w zasobach, odczyt pamięci jest na poziomie 300MB. I tak sporo, ale mam kilka kart w przeglądarce, parę programów, także to nic.
    Linijka od RAM-u z conky:

    Kod: Zaznacz cały

    ${color white} RAM: $mem/$memmax $alignr ${memperc} %
  2. Przy okazji sprawy zobaczyłem odczyt Pamięci wirtualnej. Suma to natenczas 3000MB, gdy partycja wymiany jest pusta, a jeżeli dobrze mnie uczono, jest to to samo.
  3. Sprawa trochę z innej beczki, to sprawa rdzeni procesora. W conky mam identyczne odczyty z pierwszego i drugiego, jest to sprzeczne z Monitorem systemu. Dodatkowo dodałem "CPU2", którego nie mam, a użycie jest.
    Linijka od CPU z ckonky

    Kod: Zaznacz cały

     
    ${color white} ${cpu CPU0} ${color white} ${cpu CPU1} ${color white} ${cpu CPU2}
Edycja: Trzecim punktem się nie przejmujcie, rozwiązałem sam. Wystarczy użyć małych liter i działa na galowo.

Kod: Zaznacz cały

${color white} ${cpu cpu0}
${color white} ${cpu cpu1}
${color white} ${cpu cpu2}
Są trzy wartości: 2 rdzenie i ich średnia, przynajmniej tak sądze. W każdym razie to działa.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 30 listopada 2013, 14:20

&quot pisze:Conky wyświetla użycie RAM-u na poziomie 800MB,
Siedzisz przed komputerem i wpatrujesz się we wskazania programu na pulpicie?

Według tego co przedstawiłeś to conky pokazuje dostępną pamięć i procentowe jej zużycie. Wskazania są orientacyjne i zależnie od uruchomionych aplikacji, mogą być opóźnione w czasie lub wskazania chwilowe. Te ostatnie mogą być bardzo wysokie. Zgodnie z zasadą, w Linuksie wolna pamięć to pamięć zmarnowana.

Awatar użytkownika
Menel
Member
Posty: 1117
Rejestracja: 24 sierpnia 2013, 19:58
Lokalizacja: doktor informoparalityki

Post autor: Menel » 30 listopada 2013, 15:26

A patrzyłeś na częstotliwość odświeżania?

Kod: Zaznacz cały

update_interval 1.0

Dzik86
Posty: 3
Rejestracja: 19 listopada 2013, 20:46

Post autor: Dzik86 » 30 listopada 2013, 20:23

No pewnie, z takimi podstawami nie mam problemów, niestety nie wiem o co chodzi z tymi pamięciami: wirtualna i wymiany, co to za różnica.

Awatar użytkownika
Menel
Member
Posty: 1117
Rejestracja: 24 sierpnia 2013, 19:58
Lokalizacja: doktor informoparalityki

Post autor: Menel » 30 listopada 2013, 22:12

Jak chcesz to wklej tu ten konfig to sprawdzę, jak u mnie się zachowuje. Ale sądzę, że jest tak jak napisał fnmirk.

Dzik86
Posty: 3
Rejestracja: 19 listopada 2013, 20:46

Post autor: Dzik86 » 01 grudnia 2013, 22:12

Wszystko działa, nie wiem czemu tak się działo ale na pewno nie przez odświeżanie. Sprawdzałem rózne opcje konfiguracji ustawień, można tam coś było, nie wiem, w każdym razie dzięki za pomoc.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 02 grudnia 2013, 09:38

&quot pisze:niestety nie wiem o co chodzi z tymi pamięciami: wirtualna i wymiany,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_wirtualna

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99 ... omputerowa

Ps. Nie należy zaczynać wypowiedzi od:
&quot pisze:No pewnie,...

ODPOWIEDZ