KDE 4.7, Debian Sid - schowek dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

KDE 4.7, Debian Sid - schowek działa tylko w obrębie jednej aplikacji

Post autor: giaur » 04 grudnia 2011, 15:05

Witam,

Słuchajcie mam taki problem, może ktoś też zauważył to u siebie? Mam kde 4.7 z nieoficjalnego repozytorium qt-kde. No i jest problem z funkcją kopiuj-wklej. Nie mogę zauważyć żadnej większej prawidłowości, więc napiszę co zauważyem:
- Klipper nie działa w ogóle - schowek cały czas pusty
- Funkcja Kopiuj/wklej: czasem działa, czasem nie. Przykład: najpierw kopiuję link który ktoś mi podaje przez kadu. Wklejam do Firefoksa - działa. Następnie, kopiuję tekst z firefoksa, np ze strony internetowej lub z paska adresu. Gdy próbuję to wkleić z powrotem gdzieś w Firefoksie - jest ok. Ale jeśli wklejam tekst do jakiejkolwiek innej aplikacji - okazuje się, że nie jest wklejany ten tekst, który skopiowałem z Firefoksa, a link który na początku kopiowałem z kadu. Czyli, tak jakby schowek nie działał jak trzeba a każda aplikacja miała "swój" schowek?

Podsumowując, wygląda to tak, że w obrębie jednej aplikacji działa wszystko ok, a kopiowanie między aplikacjami raz działa raz nie działa i nie ma na to reguły. I nie działa Klipper.

Mam debiana sid x64 i kde 4.7, jeśli jakies jeszcze info jest przydatne a nie podałem go tutaj, dajcie znać - dostarczę wymaganych informacji.

Szukałem w google i faktycznie ludzie mieli podobne problemy, wygląda na jakiś problem z DBus ale rozwiązania nie znalazłem :/

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 04 grudnia 2011, 15:19

Nie wiem jak teraz jest (nie używam obecnie KDE nawet w celach testowych), ale zawsze miałem problem ze schowkiem w KDE podobny do tego jak opisałeś - nawet w wersji 3. Zawsze do kopiowania w KDE (z przyzwyczajenia) korzystałem z jakiegoś edytora pośredniczącego np. vima.
Skoro wcześniej nikt tego nie zgłaszał to może jest to kwestia jakiejś konfiguracji.

giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

Post autor: giaur » 04 grudnia 2011, 15:22

Dla mnie działało w poprzedniej wersji kde (4.6), Klipper też działał. Z drugiej strony, nie wiem co tu konfigurować? I niektórzy zgłaszają podobny problem, np tu: http://chakra-project.org/bbs/viewtopic.php?pid=39122
I still cannot copy / paste. Well I can do it whithin an application (I can copy some text from Kate and paste it in another kate file), but I cannot do it from an application to another (from kate to Rekonq, Dolphin, Konsole, nothing).
Zaczynam żałować, że zaktualizowałem kde.

Awatar użytkownika
Tomeku
Beginner
Posty: 152
Rejestracja: 21 marca 2009, 22:35
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Tomeku » 04 grudnia 2011, 19:30

To samo dzieje się na czystym profilu KDE, po usunięciu folderu .kde z katalogu domowego?

U mnie wszystko działa ok.

ODPOWIEDZ