Virtualbox, po przeinstalowaniu aplikacja przesta

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
ujemny
Posty: 36
Rejestracja: 09 grudnia 2010, 10:20
Lokalizacja: Lublin

Virtualbox, po przeinstalowaniu aplikacja przestała działać prawidłowo - Squeeze

Post autor: ujemny » 31 marca 2011, 10:15

Po przeinstalowaniu virtualboksa pojawił się problem z uruchamianiem maszyn wirtualnych.
Wersja systemu: Debian Squeeze
Jądro: 2.6.32-5-amd64
Virtual Box 4.0
Wyświetlają się następujące komunikaty:

Kod: Zaznacz cały

Nie udało się otworzyć sesji dla maszyny wirtualnej Windows XP SP3.[/color]
 The virtual machine 'Windows XP SP3' has terminated unexpectedly during startup with exit code 1.

Kod: Zaznacz cały

Kernel driver not installed (rc=-1908)

The VirtualBox Linux kernel driver (vboxdrv) is either not loaded or there is a permission problem with /dev/vboxdrv. Please reinstall the kernel module by executing
'/etc/init.d/vboxdrv setup'

as root. Users of Ubuntu, Fedora or Mandriva should install the DKMS package first. This package keeps track of Linux kernel changes and recompiles the vboxdrv kernel module if necessary.
Po użyciu

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/vboxdrv setup
problem znika, ale tylko do restartu komputera.

Awatar użytkownika
kodama
Junior Member
Posty: 633
Rejestracja: 23 maja 2010, 22:30
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kodama » 31 marca 2011, 21:05

A wydajesz to polecenie jako root? Bo u mnie też problem występował, ale uruchamiałem to

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/vboxdrv setup
jako root właśnie i pomagało od ręki.

Awatar użytkownika
ujemny
Posty: 36
Rejestracja: 09 grudnia 2010, 10:20
Lokalizacja: Lublin

Post autor: ujemny » 31 marca 2011, 23:02

No wiadomo. U mnie też pomaga, ale tylko do restartu komputera.

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner
Posty: 241
Rejestracja: 28 lutego 2009, 22:46
Lokalizacja: Kraina Deszczowców

Post autor: yossarian » 01 kwietnia 2011, 00:09

Zainstaluj, jeśli nie masz w systemie: linux-headers, linux-source, dkms i virtualbox-ose-dkms. Następnie przeinstaluj Virtualboxa. Kiedyś chyba miałem podobne objawy.

Awatar użytkownika
ujemny
Posty: 36
Rejestracja: 09 grudnia 2010, 10:20
Lokalizacja: Lublin

Post autor: ujemny » 06 kwietnia 2011, 08:45

Niestety nie pomogło. Wszystkie te pakiety mam zainstalowane.

ODPOWIEDZ