Jak wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
artekb2b
Posty: 75
Rejestracja: 25 listopada 2007, 08:44

Jak wyłączyć monitor systemu?

Post autor: artekb2b » 23 stycznia 2010, 10:20

Nie wiem dlaczego ale nie da się wyłączyć programu ,,monitor systemu''. Wcześniej działało poprawnie, teraz klikam na ,,x'' zamykający okienko i nic, klikam zakończ i nic, na panelu klikam zakończ i nic. Chciałem z konsoli, ale nie mam pojęcia jak się nazywa ten program, po wpisaniu:

Kod: Zaznacz cały

kill system-monitor-manual
(próbowałem też bez myślników) dostałem:

Kod: Zaznacz cały

bash: kill: System-Monitor-Manual: argumentami muszą być numery procesów lub zadań
Google nic nie pomagają i nie mam już siły, mógłby ktoś pomóc?

Tak na marginesie powiem, że od samego początku mam problemy z zapisywaniem sesji itd., np. conky uruchamia mi się 8 razy i co uruchomię system to muszę zakańczać procesy, tak samo tilda, jest niby skonfigurowana, a uruchamia mi się drugie okienko, które jest jakby standardowo (czyli czarne okienko z białymi literami w górnym lewym rogu), zaznaczę żeby sesja się zapisała, a i tak się w cały świat uruchamia wszystko. Korzystam z XFCE w sumie od niedawna i nie chciałbym zmieniać, gdyż mam trochę słaby komputer a XFCE jest naprawdę bardzo wydajne (z compizem chodzi mi szybciej niż gnome bez compiza). Jakby ktoś miał jakieś pomysły to proszę o pomoc.

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 23 stycznia 2010, 11:31

Kod: Zaznacz cały

kill nazwa_programu
To nie jest poprawne polecenie. Zresztą masz napisane dlaczego:
bash: kill: System-Monitor-Manual: argumentami muszą być numery procesów lub zadań
Możesz sprawdzić uruchomione procesy za pomocą polecenia: Następnie interesujące cię, a nie chcące się zamknąć, ubić na przykład tak:

Kod: Zaznacz cały

killall -KILL nazwa_programu

artekb2b
Posty: 75
Rejestracja: 25 listopada 2007, 08:44

Post autor: artekb2b » 23 stycznia 2010, 11:44

A jak nazywa się program "monitor systemu" nie bede metodą prób i błędów sprawdzał, bo zupełnie popsuje kompa :D

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 23 stycznia 2010, 12:02

Nie korzystam z Xfce, mogę jedynie strzelać.. Jeśli nie wiesz to poszukaj, wiadomo chyba gdzie.. Podpowiedź: G**g*e. :) Dużą podpowiedzią jest również polecenie top, na jego podst. możesz się domyśleć.

artekb2b
Posty: 75
Rejestracja: 25 listopada 2007, 08:44

Post autor: artekb2b » 23 stycznia 2010, 14:57

No i tak jak myślałem, wyłączyłem komputer i się nie da zalogować, pokazuje się ekran gdm, wpisuję hasło, pojawia się ekran powitalny i znowu gdm. Zmiana sesji nic nie pomaga. Kolejny komputer gdzie chyba usunę Ubuntu i zainstaluje Debiana.

ODPOWIEDZ