brak polskich znakow

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
gawomontyk
Posty: 11
Rejestracja: 09 sierpnia 2009, 18:56

brak polskich znakow

Post autor: gawomontyk » 20 listopada 2009, 16:39

Witam,
Zaktualizowalem, o ile dobrze pamietam xorg'a, i jak widac wcielo mi polskie znaki. Probowalem w ustawieniach xfce zmienic uklad na polski, ale jest tylko "qwertz". Ma ktos pomysl jak to naprawic?

perfecto
Posty: 7
Rejestracja: 20 listopada 2009, 11:18

Post autor: perfecto » 20 listopada 2009, 17:56

A masz w xorg.conf taki wpis:

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"

    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "pl"

EndSection

?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 20 listopada 2009, 18:04

gawomontyk pisze:Ma ktos pomysl jak to naprawic?
Poszukać na forum. Jest mnóstwo tematów z rozwiązaniami.

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=109250#109250
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... a&start=15
]http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=80635#80635

gawomontyk
Posty: 11
Rejestracja: 09 sierpnia 2009, 18:56

Post autor: gawomontyk » 22 listopada 2009, 10:43

Dodalem to do xorg.conf i aktualnie wyglada on tak:

Kod: Zaznacz cały

Section "ServerLayout"
	Identifier     "X.org Configured"
	Screen      0  "Screen0" 0 0
	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
	FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
	FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
	Load  "glx"
	Load  "dri2"
	Load  "dbe"
	Load  "dri"
	Load  "extmod"
	Load  "record"
EndSection

Section "InputDevice" 
    Identifier     "Keyboard0" 
    Driver         "kbd" 
    Option         "XkbRules" "xorg" 
    Option         "XkbModel" "pc105" 
    Option         "XkbLayout" "pl" 
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier  "Mouse0"
	Driver      "mouse"
	Option	    "Protocol" "auto"
	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
	Option	    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
	#DisplaySize	  330   250	# mm
	Identifier   "Monitor0"
	VendorName   "GSM"
	ModelName    ""
	HorizSync    30.0 - 98.0
	VertRefresh  50.0 - 160.0
	Option	    "DPMS"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: [i]: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "NoAccel"            	# [<bool>]
        #Option     "SWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "Dac6Bit"            	# [<bool>]
        #Option     "Dac8Bit"            	# [<bool>]
        #Option     "BusType"            	# [<str>]
        #Option     "CPPIOMode"          	# [<bool>]
        #Option     "CPusecTimeout"      	# [i]
        #Option     "AGPMode"            	# [i]
        #Option     "AGPFastWrite"       	# [<bool>]
        #Option     "AGPSize"            	# [i]
        #Option     "GARTSize"           	# [i]
        #Option     "RingSize"           	# [i]
        #Option     "BufferSize"         	# [i]
        #Option     "EnableDepthMoves"   	# [<bool>]
        #Option     "EnablePageFlip"     	# [<bool>]
        #Option     "NoBackBuffer"       	# [<bool>]
        #Option     "DMAForXv"           	# [<bool>]
        #Option     "FBTexPercent"       	# [i]
        #Option     "DepthBits"          	# [i]
        #Option     "PCIAPERSize"        	# [i]
        #Option     "AccelDFS"           	# [<bool>]
        #Option     "IgnoreEDID"         	# [<bool>]
        #Option     "DisplayPriority"    	# [<str>]
        #Option     "PanelSize"          	# [<str>]
        #Option     "ForceMinDotClock"   	# <freq>
        #Option     "ColorTiling"        	# [<bool>]
        #Option     "VideoKey"           	# [i]
        #Option     "RageTheatreCrystal" 	# [i]
        #Option     "RageTheatreTunerPort" 	# [i]
        #Option     "RageTheatreCompositePort" 	# [i]
        #Option     "RageTheatreSVideoPort" 	# [i]
        #Option     "TunerType"          	# [i]
        #Option     "RageTheatreMicrocPath" 	# <str>
        #Option     "RageTheatreMicrocType" 	# <str>
        #Option     "ScalerWidth"        	# [i]
        #Option     "RenderAccel"        	# [<bool>]
        #Option     "SubPixelOrder"      	# [<str>]
        #Option     "ShowCache"          	# [<bool>]
        #Option     "DynamicClocks"      	# [<bool>]
        #Option     "VGAAccess"          	# [<bool>]
        #Option     "ReverseDDC"         	# [<bool>]
        #Option     "LVDSProbePLL"       	# [<bool>]
        #Option     "AccelMethod"        	# <str>
        #Option     "DRI"                	# [<bool>]
        #Option     "ConnectorTable"     	# <str>
        #Option     "DefaultConnectorTable" 	# [<bool>]
        #Option     "DefaultTMDSPLL"     	# [<bool>]
        #Option     "TVDACLoadDetect"    	# [<bool>]
        #Option     "ForceTVOut"         	# [<bool>]
        #Option     "TVStandard"         	# <str>
        #Option     "IgnoreLidStatus"    	# [<bool>]
        #Option     "DefaultTVDACAdj"    	# [<bool>]
        #Option     "Int10"              	# [<bool>]
        #Option     "EXAVSync"           	# [<bool>]
        #Option     "ATOMTVOut"          	# [<bool>]
        #Option     "R4xxATOM"           	# [<bool>]
	Identifier  "Card0"
	Driver      "radeon"
	VendorName  "ATI Technologies Inc"
	BoardName   "RV280 [Radeon 9200 SE]"
	BusID       "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier "Screen0"
	Device     "Card0"
	Monitor    "Monitor0"
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     1

	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     4

	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     8

	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     15

	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     16

	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Viewport   0 0
		Depth     24

	EndSubSection
EndSection
Dodam, ze polskie litery znikly po tym jak zainstalowalem xfswitch-plugin (przelaczanie użytkowników w xfce). Dodatkowo rozdzielczosc mi sie zmienila na bardzo wysoka, niby da sie ja zmienic, ale tylko na czas jednej sesji, gdyz ustawienia nie zostaja zapisane.

Próbowałem

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xorg.conf
i:

Kod: Zaznacz cały

]X -configure
ale nic to nie dało. Dodam, ze w konsolach tekstowych, gdy nie sa wlaczone iksy wszystkie polskie znaki sa.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 22 listopada 2009, 15:26

Przedstaw plik:

Kod: Zaznacz cały

/var/log/Xorg.0.log

Awatar użytkownika
gruby
Beginner
Posty: 158
Rejestracja: 03 maja 2009, 03:41
Lokalizacja: Łódź

Post autor: gruby » 23 listopada 2009, 10:17

gawomontyk pisze:Dodam, ze polskie litery znikly po tym jak zainstalowalem xfswitch-plugin (przelaczanie użytkowników w xfce).
Wywal ten pakiet "xfswitch-plugin" powinno wrócić do normy.
A "xorg.conf" przywróć do stanu przed instalacją tego "xfswitch-plugin" pakietu.

Zastosuj "gdmflexiserver" i logujesz się na konto drugiego użytkownika, a przełączasz się między użytkownikami "Ctrl + Alt F7 F8 F9 ..." ile tam będziesz miał użytkowników.

gawomontyk
Posty: 11
Rejestracja: 09 sierpnia 2009, 18:56

Post autor: gawomontyk » 25 listopada 2009, 11:48

Wywalilem ten pakiet ale nic sie nie zmienilo. Xorg.0.log (duzo tego, przekracza limit znakow dla tego forum, dlatego na wklejce jest)

jmarcin_1984
Beginner
Posty: 153
Rejestracja: 16 kwietnia 2008, 13:42
Lokalizacja: BP

Post autor: jmarcin_1984 » 25 listopada 2009, 12:00

Witaj. Ja miałem podobny problem na Xubuntu. Problem rozwiązałem uruchamiając skrypt znajdujący się w /usr/share/locales, a mianowicie:

Kod: Zaznacz cały

install-language-pack
Na początku nadaj mu uprawnienia do wykonania, a później jako root:

Kod: Zaznacz cały

 ./install-language-pack pl
Mnie to spolonizowało XFCE. Zresetuj również system po tej operacji. Pozdrawiam

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 26 listopada 2009, 22:28

Xorg.0.log pisze:(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
gawomontyk, przedstaw wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep xorg

gawomontyk
Posty: 11
Rejestracja: 09 sierpnia 2009, 18:56

Post autor: gawomontyk » 28 listopada 2009, 19:12

Kod: Zaznacz cały

$ dpkg -l | grep xorg
ii  xorg                                 1:7.4+4                       X.Org X Window System
ii  xorg-docs-core                       1:1.4-5                       Core documentation for the X.org X Window System
ii  xserver-xorg                         1:7.3+18                      the X.Org X server
ii  xserver-xorg-core                    2:1.6.5-1                     Xorg X server - core server
ii  xserver-xorg-input-all               1:7.4+4                       the X.Org X server -- input driver metapackage
ii  xserver-xorg-input-evdev             1:2.2.5-1                     X.Org X server -- evdev input driver
ii  xserver-xorg-input-synaptics         1.1.2-1                       Synaptics TouchPad driver for X.Org server
ii  xserver-xorg-input-wacom             0.8.3.2-1                     X.Org X server -- Wacom input driver
ii  xserver-xorg-video-all               1:7.4+4                       the X.Org X server -- output driver metapackage
ii  xserver-xorg-video-apm               1:1.2.1-2                     X.Org X server -- APM display driver
ii  xserver-xorg-video-ark               1:0.7.1-2                     X.Org X server -- ark display driver
ii  xserver-xorg-video-ati               1:6.12.3-1                    X.Org X server -- ATI display driver wrapper
ii  xserver-xorg-video-chips             1:1.2.1-3                     X.Org X server -- Chips display driver
ii  xserver-xorg-video-cirrus            1:1.3.1-1                     X.Org X server -- Cirrus display driver
ii  xserver-xorg-video-fbdev             1:0.4.0-4                     X.Org X server -- fbdev display driver
ii  xserver-xorg-video-i128              1:1.3.2-1                     X.Org X server -- i128 display driver
ii  xserver-xorg-video-i740              1:1.3.0-1                     X.Org X server -- i740 display driver
ii  xserver-xorg-video-intel             2:2.9.0-1                     X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display driver
ii  xserver-xorg-video-mach64            6.8.2-1                       X.Org X server -- ATI Mach64 display driver
ii  xserver-xorg-video-mga               1:1.4.11.dfsg-1               X.Org X server -- MGA display driver
ii  xserver-xorg-video-neomagic          1:1.2.3-1                     X.Org X server -- Neomagic display driver
ii  xserver-xorg-video-nv                1:2.1.14-2                    X.Org X server -- NV display driver
ii  xserver-xorg-video-openchrome        1:0.2.903+svn741-1+b1         X.Org X server -- VIA display driver
ii  xserver-xorg-video-r128              6.8.1-1                       X.Org X server -- ATI r128 display driver
ii  xserver-xorg-video-radeon            1:6.12.3-1                    X.Org X server -- ATI Radeon display driver
ii  xserver-xorg-video-radeonhd          1.2.5-1                       X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display driver
ii  xserver-xorg-video-rendition         1:4.2.1-1                     X.Org X server -- Rendition display driver
ii  xserver-xorg-video-s3                1:0.6.2-1                     X.Org X server -- legacy S3 display driver
ii  xserver-xorg-video-s3virge           1:1.10.2-2                    X.Org X server -- S3 ViRGE display driver
ii  xserver-xorg-video-savage            1:2.3.0-1                     X.Org X server -- Savage display driver
ii  xserver-xorg-video-siliconmotion     1:1.7.2-1                     X.Org X server -- SiliconMotion display driver
ii  xserver-xorg-video-sis               1:0.10.1-2                    X.Org X server -- SiS display driver
ii  xserver-xorg-video-sisusb            1:0.9.1-1                     X.Org X server -- SiS USB display driver
ii  xserver-xorg-video-tdfx              1:1.4.1-1                     X.Org X server -- tdfx display driver
ii  xserver-xorg-video-trident           1:1.3.1-1                     X.Org X server -- Trident display driver
ii  xserver-xorg-video-tseng             1:1.2.1-1                     X.Org X server -- Tseng display driver
ii  xserver-xorg-video-v4l               0.2.0-3                       X.Org X server -- Video 4 Linux display driver
ii  xserver-xorg-video-vesa              1:2.2.1-1                     X.Org X server -- VESA display driver
ii  xserver-xorg-video-vmware            1:10.16.7-1                   X.Org X server -- VMware display driver
ii  xserver-xorg-video-voodoo            1:1.2.2-1                     X.Org X server -- Voodoo display driver
PS. jmarcin_1984, nie mam żadnego skryptu ,,install-language-pack'' na moim Debianie.

ODPOWIEDZ