Walka z GRUB-em 2?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Akkon
Junior Member
Posty: 834
Rejestracja: 09 listopada 2007, 14:06

Post autor: Akkon » 27 października 2009, 10:24

kodzik pisze: By zmienić rozdzielczość konsoli to w /etc/default/grub zmieniasz wpis:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
i tutaj dopisz po spacji vga=792 i daj

Kod: Zaznacz cały

update-grub
W tym poradniku radzisz inaczej. Niestety tatmtem sposób u mnie nie zadziałał. Na marginesie myślę, że do tamtego opisu warto by dodać informację o konieczności zainstalowania zaktualizowanego gruba również w MBR

Kod: Zaznacz cały

grub-install /dev/dysk
W przeciwnym wypadku może okazać się, że mimo aktualizacji ciągle korzystamy ze starej wersji.
ArnVaker pisze:
gruby pisze:

Kod: Zaznacz cały

grub-update
Czyli w nowym grubie zamiast polecenia:

Kod: Zaznacz cały

update-grub
jest:

Kod: Zaznacz cały

grub-update
Co to komu przeszkadzało? Eh, jakoś nie mogę się do niego przekonać...
U mnie działa tylko komenda

Kod: Zaznacz cały

update-grub

oliss
Posty: 17
Rejestracja: 22 kwietnia 2007, 22:19
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: oliss » 29 października 2009, 13:46

Po zaktualizowaniu grub-a zanim załaduję się grub mam napis

Kod: Zaznacz cały

[Minimal BASH-like editing is supported.For the first eord, TAB lists possible command completions.Anywhare else TAB lists the possible completions of a device/filename]
po jakiejś minucie mam okno wyboru systemu
Oto mój grub.cfg może się przyda

Kod: Zaznacz cały

#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by /usr/sbin/grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#

### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
set default=0
insmod ext2
set root=(hd1,2)
search --no-floppy --fs-uuid --set fe5ac7b0-5301-47ca-b82d-26dca4e9c3f9
if loadfont /usr/share/grub/unicode.pf2 ; then
  set gfxmode=640x480
  insmod gfxterm
  insmod vbe
  if terminal_output gfxterm ; then true ; else
    # For backward compatibility with versions of terminal.mod that don't
    # understand terminal_output
    terminal gfxterm
  fi
fi
set timeout=5
### END /etc/grub.d/00_header ###

### BEGIN /etc/grub.d/05_debian_theme ###
insmod ext2
set root=(hd1,5)
search --no-floppy --fs-uuid --set f8fa5220-66bc-43ed-aaf9-9d5258586b49
insmod png
if background_image /grub/moreblue-orbit-grub.png ; then
  set color_normal=black/black
  set color_highlight=magenta/black
else
  set menu_color_normal=cyan/blue
  set menu_color_highlight=white/blue
fi
### END /etc/grub.d/05_debian_theme ###

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry "Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.30-2-486" {
	insmod ext2
	set root=(hd1,5)
	search --no-floppy --fs-uuid --set f8fa5220-66bc-43ed-aaf9-9d5258586b49
	linux	/vmlinuz-2.6.30-2-486 root=UUID=fe5ac7b0-5301-47ca-b82d-26dca4e9c3f9 ro  quiet vga=792
	initrd	/initrd.img-2.6.30-2-486
}
menuentry "Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.30-2-486 (recovery mode)" {
	insmod ext2
	set root=(hd1,5)
	search --no-floppy --fs-uuid --set f8fa5220-66bc-43ed-aaf9-9d5258586b49
	linux	/vmlinuz-2.6.30-2-486 root=UUID=fe5ac7b0-5301-47ca-b82d-26dca4e9c3f9 ro single 
	initrd	/initrd.img-2.6.30-2-486
}
menuentry "Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.26-1-486" {
	insmod ext2
	set root=(hd1,5)
	search --no-floppy --fs-uuid --set f8fa5220-66bc-43ed-aaf9-9d5258586b49
	linux	/vmlinuz-2.6.26-1-486 root=UUID=fe5ac7b0-5301-47ca-b82d-26dca4e9c3f9 ro  quiet vga=792
	initrd	/initrd.img-2.6.26-1-486
}
menuentry "Debian GNU/Linux, with Linux 2.6.26-1-486 (recovery mode)" {
	insmod ext2
	set root=(hd1,5)
	search --no-floppy --fs-uuid --set f8fa5220-66bc-43ed-aaf9-9d5258586b49
	linux	/vmlinuz-2.6.26-1-486 root=UUID=fe5ac7b0-5301-47ca-b82d-26dca4e9c3f9 ro single 
	initrd	/initrd.img-2.6.26-1-486
}
### END /etc/grub.d/10_linux ###

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/hda1)" {
	insmod ntfs
	set root=(hd0,1)
	search --no-floppy --fs-uuid --set aaf03466f0343ac1
	drivemap -s (hd0) ${root}
	chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
### END /etc/grub.d/40_custom ###

Awatar użytkownika
jaqbeu
Posty: 57
Rejestracja: 03 lutego 2009, 15:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jaqbeu » 29 października 2009, 16:34

To ja się tylko wypowiem co do rozdzielczości konsoli, bo mi działa. :)
Ja zmieniłem tylko 1 linijkę w

Kod: Zaznacz cały

/boot/grub/grub.cfg
Fragment pliku:

Kod: Zaznacz cały

menuentry "Debian GNU/Linux, Linux 2.6.30-2-amd64" {
        insmod ext2
        set root=(hd0,1)
        search --no-floppy --fs-uuid --set 28830157-4e90-4456-9e31-2115192ca2a7
        linux   /vmlinuz-2.6.30-2-amd64 root=UUID=1a3871b7-5391-4479-9ff4-0af88dace0ca ro  quiet vga=792
        initrd  /initrd.img-2.6.30-2-amd64
}
Jak widać zmieniłem tylko linijkę z kernelem ("linux /vmlinuz..."), na końcu dodając vga=792 i działa jak należy. Przynajmniej u mnie. :)

Awatar użytkownika
jasiekmarc
Posty: 88
Rejestracja: 27 września 2009, 20:05
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jasiekmarc » 29 października 2009, 18:57

I źle robisz, bo to zniknie. Powinieneś zrobić tak, jak powiedział kilka postów wyżej kodzik z tą różnicą, że zamiast niedziałającego

Kod: Zaznacz cały

update-grub
powinieneś zrobić

Kod: Zaznacz cały

update-grub2
.

oliss
Posty: 17
Rejestracja: 22 kwietnia 2007, 22:19
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: oliss » 30 października 2009, 11:52

Zgadzam się, dobrym sposobem jest sposób, który przedstawił kodzik i ja też tak mam.
Wie ktoś, jak usunąć ten napis, o którym wcześniej napisałem? Denerwuje mnie to czekanie.

Awatar użytkownika
najczarniejszy
Posty: 68
Rejestracja: 11 grudnia 2007, 18:28
Lokalizacja: wziąć na piwo ?

Post autor: najczarniejszy » 02 listopada 2009, 13:31

Ja zrobiłem tak:

1. Plik /etc/default/grub:

Kod: Zaznacz cały

GRUB_GFXMODE=1366x768x32
2. Plik /etc/grub.d/00_header:

Kod: Zaznacz cały

if [ "x${GRUB_GFXMODE}" = "x" ] ; then GRUB_GFXMODE=1366x768x32; fi
oraz w tym samym pliku:

Kod: Zaznacz cały

set gfxmode=${GRUB_GFXMODE}
set gfxpayload=keep
insmod gfxterm
3.

Kod: Zaznacz cały

update-grub
oczywiście w konsoli z uprawnieniami roota.

Dzieki opcji set gfxpayload=keep unikamy niepotrzebnych zmian rozdzielczości w czasie startu systemu, jeśli oczywiście nasz tryb graficzny ma ustawioną taką samą.

Akkon
Junior Member
Posty: 834
Rejestracja: 09 listopada 2007, 14:06

Post autor: Akkon » 02 listopada 2009, 19:34

Co człowiek to inne rozwiązanie. U mnie żaden sposób podany przez kodzika nie działa.

Awatar użytkownika
zomer
Beginner
Posty: 322
Rejestracja: 26 października 2007, 15:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: zomer » 30 grudnia 2009, 22:35

Jest jakiś odpowiednik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

grub> root (hd0,0)

Kod: Zaznacz cały

grub> setup (hd0)
Bo po sformatowaniu wszystkiego na partycji:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1
To moja partycja

Kod: Zaznacz cały

/boot
i ponownym zainstalowaniu nowego gruba

Kod: Zaznacz cały

grub-install
oraz aktualizacji grub.cfg

Kod: Zaznacz cały

update-grub2
Grub w ogóle się nie uruchamia. Próbowałem rozwiązać problem instalując starego gruba z Knoppiksa ale przy okazji zmieniłem partycję

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda2 
(systemową) z ext3 do ext4. Z tego co czytam to stary grub nie da rady uruchomić systemu na ext4 mimo iż sam jest na ext3.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6108
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 11 marca 2010, 13:35

Ja wole stary grub . Ponieważ dobrze go znam i nie mam problemów ustawić 3 systemy w multiboocie. Wiem jak go przywracać, konfigurować. Odnośnie grub2 to nie widziałem jeszcze zadowalającej dokumentacji do niego. :( może z czasem znajde i spróbuje.

zet120
Posty: 60
Rejestracja: 04 stycznia 2009, 13:17

Post autor: zet120 » 12 marca 2010, 08:51

Wedle mojej oceny jest dokładnie odwrotnie ponieważ dla mnie Grub2 jest naturalnym rozwinięciem możliwości starszego brata, a że zmienił się sposób konfiguracji....
Również i w Grubie2 nie ma większych problemów z 3 systemami w multiboocie w tym i z wystartowaniem Chameleona jak i bezpośrednio samego Mac OS X.
Intnieją również przynajmniej dla Ubuntu możliwości dosyć gruntownej zmiany wyglądu Gruba2, początkowo jako modernizacja samego Gruba2, a teraz jako niezależny projekt.
http://code.google.com/p/burg/wiki/InstallUbuntu
Yampress pisze: Odnośnie grub2 to nie widziałem jeszcze zadowalającej dokumentacji do niego.
W mojej ocenie jest:
http://members.iinet.net/~herman546/p20.html
http://grub.enbug.org/Manual
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1195275

ODPOWIEDZ