[+] Conky - znika z pulpitu zaraz po za

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mateo1990
Posty: 54
Rejestracja: 16 listopada 2008, 15:44

Post autor: mateo1990 »

fnmirk - Z twoim plikiem Conky jest niestety to samo. W ogóle nie uruchamia się podczas autostartu, kiedy włączając go ręcznie wszystko działa OK.

Nie wiem co może być nie tak.

Tutaj zrzut z mojego menedżera sesji - tak mam ustawione:

Obrazek

No a treść tego skryptu identyczna jak podał mi ilin:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
sleep 15 && conky
Awatar użytkownika
lis6502
Member
Posty: 1798
Rejestracja: 05 listopada 2008, 20:14
Lokalizacja: Miasto Szybowców

Post autor: lis6502 »

Spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
sleep 15 && conky &
mateo1990
Posty: 54
Rejestracja: 16 listopada 2008, 15:44

Post autor: mateo1990 »

lis6502 pisze:Spróbuj tak:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
sleep 15 && conky &
Niestety w dalszym ciągu to samo. Nie uruchamia się przy autostarcie.

Chyba sobie to podaruję, w końcu uruchamianie conky z panelu to też jest w miarę dobre rozwiązanie.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2292
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Post autor: ilin »

Na drugiej partycji mam archa z gnome.

Mój config conky wygląda tak.

Kod: Zaznacz cały

# Conky sample configuration
#
# the list of variables has been removed from this file in favour
# of keeping the documentation more maintainable.
# Check [url]http://conky.sf.net[/url] for an up-to-date-list.
# set to yes if you want Conky to be forked in the background
alignment top_right
background yes
own_window yes
own_window_type desktop
own_window_transparent yes
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager

# X font when Xft is disabled, you can pick one with program xfontsel
font 5x7
#font 6x10
#font 7x13
#font 8x13
#font 9x15
#font *mintsmild.se*
#font -*-*-*-*-*-*-34-*-*-*-*-*-*-*
font -dejavu-dejavu  weather sans mono-medium-r-normal-*-*-90-75-75-*-*-iso8859-2

# Use Xft?
use_xft yes

# Xft font when Xft is enabled
xftfont DejaVu Sans Mono:size=10 

# Text alpha when using Xft
xftalpha 1.0

# Print everything to stdout?
# out_to_console no

# MPD host/port
# mpd_host localhost
# mpd_port 6600
# mpd_password tinker_bell

# Print everything to console?
# out_to_console no

# mail spool
#mail_spool $MAIL

# Update interval in seconds
update_interval 1

# This is the number of times Conky will update before quitting.
# Set to zero to run forever.
total_run_times 0

# Create own window instead of using desktop (required in nautilus)
own_window yes
own_window_type normal
own_window_transparent yes
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
# If own_window is yes, you may use type normal, desktop or override
#own_window_type normal

# Use pseudo transparency with own_window?
#own_window_transparent yes

# If own_window_transparent is set to no, you can set the background colour here
#own_window_colour hotpink

# If own_window is yes, these window manager hints may be used
#own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager

# Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone)
double_buffer yes

# Minimum size of text area
minimum_size 280 5
maximum_width 200
# Draw shades?
draw_shades no

# Draw outlines?
draw_outline no

# Draw borders around text
draw_borders yes

# Draw borders around graphs
draw_graph_borders yes

# Stippled borders?
stippled_borders 4

# border margins
border_margin 4

# border width
border_width 1

# Default colors and also border colors
default_color lightgrey
default_shade_color black
default_outline_color black

# Text alignment, other possible values are commented
#alignment top_left
alignment top_right
#alignment bottom_left
#alignment bottom_right
#alignment none

# Gap between borders of screen and text
# same thing as passing -x at command line
gap_x 815
gap_y 12

# Subtract file system buffers from used memory?
no_buffers yes

# set to yes if you want all text to be in uppercase
uppercase no

# number of cpu samples to average
# set to 1 to disable averaging
cpu_avg_samples 2

# number of net samples to average
# set to 1 to disable averaging
net_avg_samples 2

# Force UTF8? note that UTF8 support required XFT
override_utf8_locale yes

# Add spaces to keep things from moving about?  This only affects certain objects.
use_spacer none

# Maximum size of buffer for user text, i.e. below TEXT line.
#max_user_text 16384

# Allow for the creation of at least this number of port monitors (if 0 or not set, default is 16) 
#min_port_monitors 16

# Allow each port monitor to track at least this many connections (if 0 or not set, default is 256)
#min_port_monitor_connections 256

# variable is given either in format $variable or in ${variable}. Latter
# allows characters right after the variable and must be used in network
# stuff because of an argument

# stuff after 'TEXT' will be formatted on screen

#  /media/debian
#${color lightgrey}${fs_used /media/debian}/${fs_size /media/debian} ${fs_bar /media/debian}

TEXT
${color}$sysname $nodename $kernel $machine ${alignr}${time %k:%M:%S}
${color}uptime:  $uptime ${alignr}${time %d/%m/%y}
${color}load:    $loadavg
${color}cpu:     $cpu% ${cpubar}  
${color}Temp:    ${acpitemp} 
${color}ram:     $mem/$memmax - $memperc% ${membar}
${color}swap:    $swap/$swapmax - $swapperc% ${swapbar}
${color}procesy: $processes  ${color}uruchomione: $running_processes
${color}siec:
 ${color green}NETWORK (${addr ra0}) ${hr 2}${color green}
Signal: ${wireless_link_qual_perc wlan0}
Down: ${color green}${downspeed ra0} k/s ${alignr}Up: ${upspeed ra0} k/s 
${downspeedgraph ra0 25,70 000000 ff0000} ${alignr}${upspeedgraph ra0 
25,70 000000 00ff00}${color green} 
Total: ${totaldown eth0} ${alignr}Total: ${totalup eth0} 
Inbound: ${tcp_portmon 1 32767 count} Outbound: ${tcp_portmon 32768 
61000 count}${alignr}Total: ${tcp_portmon 1 65535 count}
Mail: ${pop3_unseen pop3.poczta.onet.pl [email]moj_email@domena.pl[/email] hasło -i 5}
${color}hdd:
${color}/              ${fs_used /}/${fs_size /} ${fs_bar /}
${color}/home              ${fs_used /home}/${fs_size /home} ${fs_bar /home}
${color}/mnt/win_c          ${fs_used /mnt/win_c}/${fs_size /mnt/win_c} ${fs_bar /mnt/win_c}
${color}/mnt/win_d  ${fs_used /mnt/win_d}/${fs_size /mnt/win_d} ${fs_bar /mnt/win_d}
${color}/mnt/lin   ${fs_used /mnt/lin}/${fs_size /mnt/lin} ${fs_bar /mnt/lin}

${color}nazwa              pID     CPU%   MEM%
${color red} ${top name 1} ${top pid 1} ${top cpu 1} ${top mem 1}
${color} ${top name 2} ${top pid 2} ${top cpu 2} ${top mem 2}
${color} ${top name 3} ${top pid 3} ${top cpu 3} ${top mem 3}
${color} ${top name 4} ${top pid 4} ${top cpu 4} ${top mem 4}


Zas odpalam conky skryptem o zawartosci jaką podalem wyzej który mam w katalogu /home/adam/bin taki sobie utworzyłem dla wszelkich prywatnych skryptow.

Zas plik autostartu czyli /home/adam/.config/autostart/conky.desktop wygląda tak

Kod: Zaznacz cały

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Conky
Exec=/home/adam/Bin/conky
Icon=system-run
Comment=
Name[pl_PL]=Conky
Comment[pl_PL]=Monitor systemu
X-GNOME-Autostart-enabled=true
Być moze nie dałeś prawa do wykonywania temu skryptowi.
mateo1990
Posty: 54
Rejestracja: 16 listopada 2008, 15:44

Post autor: mateo1990 »

ilin pisze:Być może nie dałeś prawa do wykonywania temu skryptowi.
Ot to właśnie. Teraz działa :)

Jak ja mogłem na to wcześniej nie wpaść.

Dziękuję bardzo.
Awatar użytkownika
lis6502
Member
Posty: 1798
Rejestracja: 05 listopada 2008, 20:14
Lokalizacja: Miasto Szybowców

Post autor: lis6502 »

Moim zdaniem to bez sensu. Gdyby skrypt nie był wykonywalny, to conky nie powinien w ogóle się pokazać, nawet na chwilę...
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member
Posty: 2292
Rejestracja: 26 sierpnia 2007, 11:54
Lokalizacja: PRLu

Post autor: ilin »

To ma sens.

Najpierw wpisywał do autostartu conky pokazywalo się na chwilę i znikało.

Jak wpisal sciezka/skrypt to się nic nie pokazywalo bo skrypt nie mial uprawnien do wykonywania.


Wystarczyło skrypt wrzucić na terminal i wyszło by szydlo z worka.
Awatar użytkownika
Miras
Posty: 4
Rejestracja: 27 lutego 2014, 05:07

Re: [+] Conky - znika z pulpitu zaraz po za

Post autor: Miras »

Tego szukałem. Dziękuję.

U mnie ten problem pojawił po migracji na Stretch+Xfce. Wystarczy mi 2s opóźnienia.
Zablokowany