Opera nie chce si

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 05 kwietnia 2007, 14:19

potwierdzam po aktualizacji też mi nie wstaje opera ("naruszenie ochrony pamięci"), ale nie zauważyłem żeby xorg się sypał, przynajmniej jeszcze się nie wysypał ;)


aloha

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 05 kwietnia 2007, 14:20

[quote="velmafia"]potwierdzam po aktualizacji też mi nie wstaje opera ("naruszenie ochrony pamięci"), ale nie zauważyłem żeby xorg się sypał, przynajmniej jeszcze się nie wysypał ]

Odpal `glxinfo` i `glxgears` a powinno się sypnąć - tak jest przynajmniej u mnie.


Tak w ogóle to ostatnie upgrade było jakieś "dziwne"... wszystko się sypie.

velmafia
Member
Posty: 1820
Rejestracja: 01 września 2006, 00:56
Lokalizacja: Wrocek

Post autor: velmafia » 05 kwietnia 2007, 14:29

Kaka' pisze:Odpal `glxinfo` i `glxgears` a powinno się sypnąć - tak jest przynajmniej u mnie.
nie wysypuje się, działa normalnie.


PS.
nie mam włączonego beryla, może to dlatego się nie wysypuje?


aloha

Awatar użytkownika
draco
Beginner
Posty: 258
Rejestracja: 03 grudnia 2006, 15:23
Lokalizacja: Inna rzeczywistość

Post autor: draco » 05 kwietnia 2007, 16:41

Błąd w operze jest związany z paczką:

Kod: Zaznacz cały

libx11-6 1.0.3-7
Downgrade do tego niżej rozwiązuje problem:

Kod: Zaznacz cały

libx11-6 1.0.3-6
:)

NightFalcon
Posty: 53
Rejestracja: 14 lutego 2007, 16:13
Lokalizacja: Gdów

Post autor: NightFalcon » 05 kwietnia 2007, 17:02

Dzięki draco,
Gdzie można znależć takie rzeczy (znaczy bugi które sa i jak je naprawić) ?

Awatar użytkownika
draco
Beginner
Posty: 258
Rejestracja: 03 grudnia 2006, 15:23
Lokalizacja: Inna rzeczywistość

Post autor: draco » 05 kwietnia 2007, 17:11

Znaleźć to można wszędzie ^^ Przeglądałem google.groups w związku z tym problemem i nawinął mi się ten temat :)

A takim wpisem znalazłem :)

sup
Posty: 19
Rejestracja: 23 maja 2006, 22:53

Post autor: sup » 06 kwietnia 2007, 13:44

po downgradzie warto shodować pakiet, aby można było swobodnie aktualizować.
i tylko czekać na nową wersję opery.

Neron
Posty: 23
Rejestracja: 13 lipca 2006, 10:58

Post autor: Neron » 06 kwietnia 2007, 14:14

Mam takie dość lamerskie pytanie, używam debiania od niedawna i nie wiem jak przy pomocy apt'a/aptitude zrobić downgrade. Mógł by mi ktoś napisać, z góry dzięki :-)

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 06 kwietnia 2007, 14:15

¦ciągasz daną paczkę z debian.org a następnie instalujesz ją za pomocą dpkg:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i pelna_nazwa_paczki.deb

Neron
Posty: 23
Rejestracja: 13 lipca 2006, 10:58

Post autor: Neron » 06 kwietnia 2007, 14:29

Wielkie dzieki :-)

ODPOWIEDZ