Opera nie chce si

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
NightFalcon
Posty: 53
Rejestracja: 14 lutego 2007, 16:13
Lokalizacja: Gdów

Opera nie chce się uruchomić

Post autor: NightFalcon » 04 kwietnia 2007, 16:57

Witam
Dzisiejszego pięknego dnia postanowiłem sobie zrobić dist-upgrade, no i niestety Opera nie chce mi działać.
marcin@debian:~$ opera
ERROR: ld.so: object 'libjvm.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
ERROR: ld.so: object 'libawt.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded: ignored.
Naruszenie ochrony pamięci
Jeśli ktoś może mi to wytłumaczyć to dzięki z góry.
Pozdro.

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 04 kwietnia 2007, 17:32

Zainstaluj ponownie operkę.

NightFalcon
Posty: 53
Rejestracja: 14 lutego 2007, 16:13
Lokalizacja: Gdów

Post autor: NightFalcon » 04 kwietnia 2007, 17:53

To nic nie pomaga, instalowałem wersje 9.10 i 9.20b dla Sid i Etch ze strony opery, tak samo jest z tą z repo.

ilr
Posty: 76
Rejestracja: 29 stycznia 2007, 13:15
Lokalizacja: Universum

Post autor: ilr » 05 kwietnia 2007, 10:32

Spróbuj może zmienić nazwę katalogu ~/.opera na cokolwiek innego (opera założy go na nowo) - być może w tym jest problem.

NightFalcon
Posty: 53
Rejestracja: 14 lutego 2007, 16:13
Lokalizacja: Gdów

Post autor: NightFalcon » 05 kwietnia 2007, 11:52

Udało mi się ją włonczyć, no ale niestety kiedy usunąłem plik xorg.conf a to nie bardzo mi pasuje.
Jak można przeinstalować xserver tak żeby nie powywalało z systemu tego co mam?

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 05 kwietnia 2007, 11:56

Nie bardzo rozumiem... Wywaliłeś xorg.conf i x'y Ci wstały?

NightFalcon
Posty: 53
Rejestracja: 14 lutego 2007, 16:13
Lokalizacja: Gdów

Post autor: NightFalcon » 05 kwietnia 2007, 11:57

Nom :mrgreen:

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 05 kwietnia 2007, 12:04

super_tux pisze:Nom :mrgreen:
Pewnie xorg wygenerował xorg.conf - zobacz, czy go teraz masz i pokaż jego zawartość.

NightFalcon
Posty: 53
Rejestracja: 14 lutego 2007, 16:13
Lokalizacja: Gdów

Post autor: NightFalcon » 05 kwietnia 2007, 12:09

Kaka' pisze:Pewnie xorg wygenerował xorg.conf
Dokładnie.
Zaraz po wywaleni go opera się uruchamia ale trwa to do następnego włączenia kompa, czy tam wylogowania się z X'ów.
Uwaga! Przestrzegam przed zrobieniem upgrade w unstable - xserver się sypie :/
Może przez to się chrzani ta opera?

Kaka'
Senior Member
Posty: 3019
Rejestracja: 30 lipca 2006, 13:17
Lokalizacja: Kartuzy

Post autor: Kaka' » 05 kwietnia 2007, 12:11

super_tux pisze:Może przez to się chrzani ta opera?
Możliwe, ale jak na razie nikt jeszcze tego błędy nie zgłosił, więc może to wywalanie x'ów jest tylko u mnie.

ODPOWIEDZ