[+] Jak z

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
ruun
Member
Posty: 1366
Rejestracja: 29 marca 2007, 21:07
Lokalizacja: Kruszwica

[+] Jak złamać hasło biosu?

Post autor: ruun » 06 marca 2008, 12:34

Problem wygląda tak: komputer ma założone hasło na biosa i na system (trzeba podać hasło biosa żeby uruchomić system operacyjny). Komputer ma obudowę zamkniętą na kłódkę! Właściciel komputera twierdzi że można go uruchomić z cd (załóżmy że ma rację).

Czego można użyć? Jakim softem dostępnym z livecd można odczytać hasło do biosu? Czy znacie jakieś wyjście z tej sytuacji?

winnetou

Post autor: winnetou » 06 marca 2008, 12:46

Dziękuję....

Awatar użytkownika
ruun
Member
Posty: 1366
Rejestracja: 29 marca 2007, 21:07
Lokalizacja: Kruszwica

Post autor: ruun » 06 marca 2008, 13:32

Teraz mam już ten komputer u siebie. Niestety nie można go uruchomić ani z dyskietki ani z płyty. ¯adne hasła uniwersalne nie pasują. Komputer ma 'Phoenix - AwardBIOS' i jest wyprodukowany przez DTK.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 06 marca 2008, 13:57

Z tego co wiem, biosy phoenix award są w komputerach (notbookach) Samsunga jeżeli to coś ułatwi.
To wyrzuciło Google
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Pho ... Szukaj&lr=

Awatar użytkownika
ruun
Member
Posty: 1366
Rejestracja: 29 marca 2007, 21:07
Lokalizacja: Kruszwica

Post autor: ruun » 06 marca 2008, 14:25

fnmirk, to jest desktop wyprodukowany przez DTK.

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10794
Wziąłem największego spinacz jakiego miałem pod ręką, rozprostaowałem go i poprzez dziurki wywietrznika obudowy, wydłubałem baterię :) Teraz oczywiście nie ma już hasła ale system nie chce się uruchomić z dysku. Wywala komunikat o braku baterii i staje.
Nie wiem czy tą akcją nie pogorszyłem sprawy :) Jak ja teraz wsadzę baterię na swoje miejsce?!

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 06 marca 2008, 14:37

ruun --- to spinacz (dwa spinacze) i guma do żucia przykleić do baterii i delikatnie próbować to włożyć na miejsce.

ts1990
Posty: 40
Rejestracja: 27 lutego 2008, 07:36

Post autor: ts1990 » 06 marca 2008, 15:02

jesli masz mozliwosc rozkrecenia scianki i pogrzebania na plycie to znajdz na necie gdzie znajduje sie zworka CMOS. bateria sama moze nic niepomoc. zmien tak jak pisza w necie zeby byl restart CMOS lub spiecie. zmieniasz zworke, wlaczasz kompa do pradu na chwile, pozniej zmieniasz tak jak bylo i odpalasz. powinno pojsc.

Awatar użytkownika
ruun
Member
Posty: 1366
Rejestracja: 29 marca 2007, 21:07
Lokalizacja: Kruszwica

Post autor: ruun » 06 marca 2008, 15:02

fnmirk, niezły pomysł, jutro to przetestuję.

winnetou

Post autor: winnetou » 06 marca 2008, 15:19

Dziękuję....

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 06 marca 2008, 16:00

ruun --- tylko niewielka kuleczka gumy do przyklejenia spinacza, żeby się coś nie zakleiło.
Jak by był problem z usunięciem gumy (nie powinien być korzystałem przy wkręcaniu śrubek w trudno dostępnych miejscach) to schłódź to delikatnie zamrażaczem, jeżeli go masz lub jest zima --- chwila na balkonie i guma twardniejąc zejdzie bez śladu.

ODPOWIEDZ