GRUB - zbudowali mu trumn Temat rozwiązany

Wszystko Off Topic
ArnVaker

GRUB - zbudowali mu trumnę

Post autor: ArnVaker » 21 lipca 2009, 01:48

  • Obrazek
Los pierwszego GRUBa w Debianie jest już przesądzony :evil: .

budzigniew
Posty: 83
Rejestracja: 07 maja 2008, 11:29

Post autor: budzigniew » 21 lipca 2009, 09:05

Mogliby jeszcze tylko zrobic jakas porzadna dokumentacje do 2-ki.

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member
Posty: 613
Rejestracja: 30 lipca 2009, 11:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: mati75 » 30 lipca 2009, 11:22

ciężko się wersje 2 konfiguruje

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 30 lipca 2009, 14:46

Nie przesadzajcie z pogromem gruba.

http://packages.debian.org/search?keywo ... lla-search

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 30 lipca 2009, 15:40

fnmirk, przeczytałeś chociaż tekst z załączonego obrazka?
opis pakietu grub z Sida pisze:GRand Unified Bootloader (pakiet atrapa)

To jest przejściowy pakiet atrapa do obsługi aktualizacji.

Uwaga: aktualnie ten pakiet używa GRUB Legacy jako ścieżki aktualizacji, ale przyszłe wersje będą zależne od GRUB 2. Jeśli chcesz pozostawić GRUB Legacy, powinieneś usunąć ten pakiet.
¬ródło.

To co wcześniej było grubem teraz nazywa się grub-legacy. Jeśli pozostawimy w systemie pakiet "grub", podczas którejś aktualizacji automatycznie zainstalowany zostanie grub2. Stary grub nadal będzie dostępny w repozytorium, jednak domyślnym programem rozruchowym w Debianie (prawdopodobnie od najbliższego wydania) będzie GRUB 2.

giaur
Member
Posty: 1915
Rejestracja: 25 maja 2007, 22:16

Post autor: giaur » 30 lipca 2009, 16:47

Ma ktos pod ręką procedurę przywracania gruba2 po tym jak windows nadpisze mbr? Przydałoby się do howto na forum wrzucic

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 30 lipca 2009, 17:02

LiveCD, chroot i polecenie:

Kod: Zaznacz cały

grub-install
:?:

Awatar użytkownika
mati75
Junior Member
Posty: 613
Rejestracja: 30 lipca 2009, 11:19
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: mati75 » 02 sierpnia 2009, 17:19

Taka mała ciekawostka przy instalacji testinga na ext4 instaluje się grub2

ArnVaker

Post autor: ArnVaker » 02 sierpnia 2009, 18:31

mati75, stary GRUB z repozytorium Debiana nie obsługuje ext4. ;-)

tmy123
Beginner
Posty: 144
Rejestracja: 18 kwietnia 2008, 19:43

Post autor: tmy123 » 03 sierpnia 2009, 23:25

Przecież on pisał o nowym.

ODPOWIEDZ