Conky - konfiguracja, gotowe pliki, FAQ

Zbiór odnośników do interesujących stron www
OgrzesiekO
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 03 lutego 2014, 11:43

Post autor: OgrzesiekO » 12 lutego 2014, 13:36

Cześć. Znalazłem na necie gotową konfigurację conky ale po skopiowaniu jej nie mam ikonek takich jak tutaj http://velans.ovh.org/wp-content/screen.png

Tylko literki i A g j ~ I q
nie wyświetla mi local ip jest napisane "No Address" nie pokazuje Up czy Down. Może mi ktoś pomóc w naprawieniu tego? Pozdraiwm

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6162
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 12 lutego 2014, 14:28

Wklej ten konfig conky tutaj na forum . A dodatkowych jakiś skryptów nie było do tego pliku?

OgrzesiekO
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 03 lutego 2014, 11:43

Post autor: OgrzesiekO » 12 lutego 2014, 14:39

Kod: Zaznacz cały

# Conky, a system monitor, based on torsmo
#
# Any original torsmo code is licensed under the BSD license
#
# All code written since the fork of torsmo is licensed under the GPL
#
# Please see COPYING for details
#
# Copyright (c) 2004, Hannu Saransaari and Lauri Hakkarainen
# Copyright (c) 2005-2010 Brenden Matthews, Philip Kovacs, et. al. (see AUTHORS)
# All rights reserved.
#
# This program is free software: you can redistribute it and/or modify
# it under the terms of the GNU General Public License as published by
# the Free Software Foundation, either version 3 of the License, or
# (at your option) any later version.
#
# This program is distributed in the hope that it will be useful,
# but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
# MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.  See the
# GNU General Public License for more details.
# You should have received a copy of the GNU General Public License
# along with this program.  If not, see <http://www.gnu.org/licenses/>.
#


# Use Xft?
use_xft yes
xftfont OFL Sorts Mill Goudy:size=8
xftalpha 0.8
text_buffer_size 2048


# Update interval in seconds
update_interval 1


# This is the number of times Conky will update before quitting.
# Set to zero to run forever.
total_run_times 0


# Create own window instead of using desktop (required in nautilus)
own_window yes
own_window_transparent yes
own_window_argb_visual yes
own_window_argb_value 180
own_window_type normal
own_window_class conky
own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager
background no


# Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone)
double_buffer yes


# Minimum size of text area
minimum_size 180 0
#maximum_width 200


# Draw shades?
draw_shades no


# Draw outlines?
draw_outline no


# Draw borders around text
draw_borders no


# Stippled borders?
stippled_borders 0


# border margins
border_inner_margin 5


# border width
border_width 1


# Default colors and also border colors
default_color black
default_shade_color black
default_outline_color black
own_window_colour black
color1 black


# Text alignment, other possible values are commented
#alignment top_left
alignment top_right
#alignment bottom_left
#alignment bottom_right


# Gap between borders of screen and text
# same thing as passing -x at command line
gap_x 35
gap_y 35


# Subtract file system buffers from used memory?
no_buffers yes


# set to yes if you want all text to be in uppercase
uppercase no


# number of cpu samples to average
# set to 1 to disable averaging
cpu_avg_samples 2


# number of net samples to average
# set to 1 to disable averaging
net_avg_samples 2


# Force UTF8? note that UTF8 support required XFT
override_utf8_locale yes


# Add spaces to keep things from moving about?  This only affects certain objects.
use_spacer none


TEXT


${font Cicle:style=Bold}${color 6495ed}System ------------------------ ${font}${color black}
${alignc 17}${font Sansation Light:size=14}${color 6495ed}Debian ${font}${color black}


${voffset 2}${font StyleBats:size=16}i${font}   Kernel:  ${alignr}${kernel}
${font StyleBats:size=16}A${font}   CPU1: ${cpu cpu1}% ${alignr}${cpubar cpu1 8,60}
${font StyleBats:size=16}A${font}   CPU2: ${cpu cpu2}% ${alignr}${cpubar cpu2 8,60}
${font StyleBats:size=16}g${font}   RAM: $memperc% ${alignr}${membar 8,60}
${font StyleBats:size=16}j${font}   SWAP: $swapperc% ${alignr}${swapbar 8,60}
${font Webdings:size=16}~${font}  Battery: ${battery_percent BAT0}% ${alignr}${battery_bar 8,60 BAT0}
${font StyleBats:size=16}l${font}  Temperature: ${alignr}${acpitemp}C
${font StyleBats:size=16}q${font}   Uptime: ${alignr}${uptime}


${font Cicle:style=Bold}${color 6495ed}Dysk Twardy ------------------- ${font}${color black}
${voffset 4}${font Pie charts for maps:size=14}7${font}   ${voffset -5}Root:
${voffset 4}${fs_used /}/${fs_size /} ${alignr}${fs_bar 8,60 /}
${font Pie charts for maps:size=14}7${font}   ${voffset -5}Home:
${voffset 4}${fs_used /home}/${fs_size /home} ${alignr}${fs_bar 8,60 /home}


${font Cicle:style=Bold}${color 6495ed}Internet ------------------------- ${font}${color black}
${voffset 4}${font PizzaDude Bullets:size=14}O${font}   Up: ${upspeed wlan3} ${alignr}${upspeedgraph wlan3 8,60 000000 000000}
${voffset 4}${font PizzaDude Bullets:size=14}U${font}   Down: ${downspeed wlan3} ${alignr}${downspeedgraph wlan3 8,60 000000 000000}
${voffset 4}${font PizzaDude Bullets:size=14}N${font}   Upload: ${alignr}${totalup wlan3}
${voffset 4}${font PizzaDude Bullets:size=14}T${font}   Download: ${alignr}${totaldown wlan3}
${voffset 4}${font PizzaDude Bullets:size=14}Z${font}   Signal: ${wireless_link_qual wlan3}% ${alignr}${wireless_link_bar 8,60 wlan0}
${voffset 4}${font PizzaDude Bullets:size=14}a${font}   Local Ip: ${alignr}${addr wlan3}


${font Cicle:style=Bold}${color 6495ed}Procesy ------------------------ ${font}${color black}
NAME $alignr PID    CPU
${top name 1} $alignr ${top pid 1} ${top cpu 1}
${top name 2} $alignr ${top pid 2} ${top cpu 2}
${top name 3} $alignr ${top pid 3} ${top cpu 3}
${top name 4} $alignr ${top pid 4} ${top cpu 4}
Internet mi już pokazuje zmieniłem z wlan0 na wlan3 ale nie mam ikonek takich jak w linku podałem nie wiem jak to zrobić :)

tomaszw34
Posty: 1
Rejestracja: 17 lutego 2014, 07:38

Post autor: tomaszw34 » 17 lutego 2014, 07:53

Strony conky.pl już nie ma, a teraz polecam instalować jeszcze conkymastera dzięki, któremu można swobodnie wgrywać motywy graficzne

OgrzesiekO
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 03 lutego 2014, 11:43

Post autor: OgrzesiekO » 18 lutego 2014, 11:28

A gdzie znajdę conky mastera? W konsoli nie mogę wyszukać.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2988
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 18 lutego 2014, 12:13

OgrzesiekO pisze: internet mi już pokazuje zmieniłem z wlan0 na wlan3 ale nie mam ikonek takich jak w linku podałem nie wiem jak to zrobić :)
Doinstaluj fonty StyleBats http://www.dafont.com/style-bats.font
Jak nie wiesz jak to przeczytaj to http://www.dafont.com/faq.php
Z tego co widzę nie masz też czcionki
Webdings.

OgrzesiekO
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 03 lutego 2014, 11:43

Post autor: OgrzesiekO » 18 lutego 2014, 14:10

Instalowałem teraz te fonty ale nie chciałem żeby mi się zmieniły ikony na pulpicie (wycofałem zmiany) tylko w conky.

Conky które teraz posiadam wygląda tak. Zamiast tych literek chciałbym wstawić ikonki takie jaki mi podałeś w tym linku http://www.dafont.com/style-bats.font

Na linuxsie działam niecały miesiąc dopiero także nie wiem czy wszystko robię tak jak należy :)
Załączniki
Przechwycenie obrazu ekranu - 18.02.2014 - 14:04:55.jpg

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2988
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: dedito » 18 lutego 2014, 14:34

https://wiki.debian.org/Fonts#Adding_fonts

  • Any TTF, OTF, or TTC (TrueType Collection) files can be manually installed on an ad hoc basis.
    • GNOME way: opening a Nautilus window to fonts:// and dragging and dropping.
    • Command line: copy a font file in the directory /usr/local/share/fonts (for all users) or ~/.fonts (for a specific user).

mocnyArek
Posty: 1
Rejestracja: 28 lutego 2014, 08:58

Post autor: mocnyArek » 28 lutego 2014, 09:08

W Conkym najładniejsza wersja obecnie to ta metro :D w CM przepięknie to wygląda

OgrzesiekO
Beginner
Posty: 141
Rejestracja: 03 lutego 2014, 11:43

Post autor: OgrzesiekO » 28 lutego 2014, 11:48

Podasz linka do screena z twojego pulpitu?

ODPOWIEDZ