Montowanie dysków, partycji, pendrive, dyskietek, .iso itp.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
siwuch86
Beginner
Posty: 143
Rejestracja: 06 lutego 2008, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Post autor: siwuch86 » 09 lutego 2008, 19:58

Witam, niemoge sobie poradzic z jednym problemem, dotychczas nie mialem zadnych problemow z montowaniem...
Niejednokrotnie pod ubuntu monowalem ntfs i wszystko bylo ok, przesiadlem sie na Debiana i jest problem... otoz partycje ntfs sie montuja ale nie moge przegladac ich zawartosci z powodu braku uprawnien :-|

Kod: Zaznacz cały

echo $LANG
pl_PL.UTF-8
i teraz obojetnie czy moj wpis w fstab wyglada tak:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1	/mnt/sda1	ntfs	auto,ro,user,locale=pl_PL.UTF-8	0	0
czy tak:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1	/mnt/sda1	ntfs	auto,ro,user,codepage=852,iocharset=iso8859-2
to za kazdym razem gdy chce zamontowac dostaje:

Kod: Zaznacz cały

mount /mnt/sda1
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1,
       missing codepage or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
gdy z wpisu w fstab usune opcje kodowania czyli:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1	/mnt/sda1	ntfs	auto,ro,user	0	0
to partycja sie montuje ale nie mozna jej przegladac gdyz dostaje takie info:
Brak wymaganych uprawnien aby wyswietlic zawartosc folderu
Z poziomu roota da sie wejsc ale nie da sie skopiowac duzych plikow (wyskauje komunikat ze nie mozna zmienc wlasciciela i kopiowanie konczy sie niepowodzeniem).

Dodam jeszcz co zaobserwowalem... poniewaz mam jeszcze Ubuntu zauwazylem ze od kad zainstalowalem Debiana to na owym ubuntu tez nie moge przegladac partycji ntfs... wczoraj w nocy usunalem debiana i wszystko wrocilo do normy, dzis rano zaisntalowalem od nowa i na Ubuntu znow nie moge przegladac tych partycji, na Debianie oczywiscie tez nie.

Partycje chce zamontowac tylko do odczytu wiec nie bede instalowac ntfs-3g.

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 09 lutego 2008, 22:17

...Partycje chce zamontowac tylko do odczytu wiec nie bede instalowac ntfs-3g.
Jeżeli instalujesz Ubuntu i rozpoznaje u Ciebie partycje Windows, to jeżeli jest to wymagane, to masz zainstalowany pakiet ntfs-3g automatycznie.
Nawet jeżeli partycja Windows ma być tylko do odczytu, to i tak wypada zainstalować ntfs-3g.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6025
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Post autor: Yampress » 09 lutego 2008, 22:55


siwuch86
Beginner
Posty: 143
Rejestracja: 06 lutego 2008, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Post autor: siwuch86 » 10 lutego 2008, 22:37

Nawet jeżeli partycja Windows ma być tylko do odczytu, to i tak wypada zainstalować ntfs-3g
zgodnie z wieloma tematami na forum nie trzeba instalowac ntfs-3g (m. in.) poradnik autorstwa Kaki... ale ok zainstalowalem ntfs-3g i... "dziala"... z konsoli mozna przegladac, w x'ach nie.. moge sobie klikac, wciskac enter - folder sie nie odwiera...



EDIT...
wyglada to dokladnie tak ze jesli w x'ach wchodze na partycje taka droga: Na pulpicie Komputer -> System plikow -> mnt -> sda1 to wszystko jest, jesli natomiast zrobie tak: Na pulpicie Komputer -> WinXP to nie dziala, moge klikac i klikac i tak do jutra... zero reakcji...

Tak na margonesie... zainstalowanie ntfs-3g nie jest wcale rozwiazaniem bo na forum dziesiatki razy przewijaly sie tematy z ktoprych wyraznie wynika ze ntfs-3g nie trzeba instalowac w celu uzyskania samego odczytu... poza tym nie rozwiazuje to problemu ze na starym Ubuntu nie moge Tych partycji ogladac (tak jak pisalem wczesniej - po poprzednim usunieciu debiana wszystko wrocilo do normy na Ubuntu, po ponownej instalacji Debiana znow nie moge tych partycji przegladac)
Prosze o pomoc,
Pozdrawiam

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 10 lutego 2008, 22:45

siwuch86 pisze:...zgodnie z wieloma tematami na forum nie trzeba instalowac ntfs-3g (m. in.)...
Zauważ kiedy padały takie stwierdzenia --- pakiet ten był w początkowej fazie rozwoju. Obecnie można o nim mówić tak samo jak o vfat dla partycji fat.

siwuch86
Beginner
Posty: 143
Rejestracja: 06 lutego 2008, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Post autor: siwuch86 » 11 lutego 2008, 01:20

ok, pewnie masz racje. Tajk czy siak zamontowalem te partycje jak trzeba bez ntfs-3g ;-)
dzieki za pomoc

pozdrawiam

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 19 lutego 2008, 22:23

Wpis w /etc/fstab dla interesującej partycji:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda2       /mnt/files      ext3    defaults        0       2
Dla innych partycji ext3 o punkcie montowania np. /home mam identyczne wpisy i problem nie ma miejsca, a polega on na braku możliwości ingerencji w dane spod zwykłego usera, a defaults zawiera rw.

Spod konsoli:
cp: nie można utworzyć zwykłego pliku `/mnt/files/zrzut_ekranu1.png': Brak dostępu
Nie wiem czy w tym przypadku ma to znaczenie, bo jako tako partycja jest zamontowana, ale usiłowałem przysłonić opcję w defaults dopisując po przecinku user, na nic się zdało..

Wcześniej ktoś pytał o możliwość uwzględnienia zmian w /etc/fstab bez ponownego uruchamiania systemu, ponawiam więc pytanie - jest to możliwe?

Awatar użytkownika
ruun
Member
Posty: 1366
Rejestracja: 29 marca 2007, 21:07
Lokalizacja: Kruszwica

Post autor: ruun » 19 lutego 2008, 22:33

beel pisze:Dla innych partycji ext3 o punkcie montowania np. /home mam identyczne wpisy i problem nie ma miejsca, a polega on na braku możliwości ingerencji w dane spod zwykłego usera, a defaults zawiera rw.
spróbuj

Kod: Zaznacz cały

chmod -R 777 /mnt/files
beel pisze:Wcześniej ktoś pytał o możliwość uwzględnienia zmian w /etc/fstab bez ponownego uruchamiania systemu, ponawiam więc pytanie - jest to możliwe?

Kod: Zaznacz cały

mount -a

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 19 lutego 2008, 22:50

ruun pisze:spróbuj

Kod:
chmod -R 777 /mnt/files
Pomogło, dzięki.
ruun pisze:Kod:
mount -a
No tak man krzyczy.

seelk
Posty: 31
Rejestracja: 07 października 2007, 01:30

Post autor: seelk » 28 lutego 2008, 19:43

Witam!
Próbuje podłączyć dysk ATA na którym mam zainstalowanego linuxa (ext3) za pomocą specjalnego kabla, którym łącze dysk z USB. Jednego nie mogę zamontować dysku.

Kiedy daję:

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
wyświetla mi się tylko dysk który mam na laptopie

dodałem następujący wpis do /etc/fstab:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda   /mnt/dysk    ext3    defaults,user   0   2
Później daje

Kod: Zaznacz cały

mount /mnt/dysk
To otrzymuje: brak medium.

Zablokowany