Montowanie dysków, partycji, pendrive, dyskietek, .iso itp.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Awatar użytkownika
JiHAD
Posty: 55
Rejestracja: 24 grudnia 2007, 11:03
Lokalizacja: City17

Post autor: JiHAD » 18 stycznia 2008, 12:15

Wcześniej kopiowałem teledyski i było to samo... :-( praktycznie przy każdym kopiowaniu trochę większej ilości plików pojawia się ten problem. :-/

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 18 stycznia 2008, 12:57

JiHAD pisze:Wcześniej kopiowałem teledyski i było to samo...
To znaczy, że działa?
Jak często korzystasz z narzędzia defrag pod Windows?
Sprawdź partycję ntfs-3g scandisk i defrag z poziomu Widows.
Przy częstym kopiowaniu i kasowaniu dużej ilości plików wymaga częstego uruchamiania defraga.
Możesz dodać opcję sprawdzania partycji ntfs-3g do fstaba, ale wtedy system będzie się dłużej uruchamiał.

Awatar użytkownika
JiHAD
Posty: 55
Rejestracja: 24 grudnia 2007, 11:03
Lokalizacja: City17

Post autor: JiHAD » 18 stycznia 2008, 13:24

No właśnie problem polega na tym że od jakiegoś czasu nie mam Windowsa, a partycje na ntfs zostały. :-P

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 25 stycznia 2008, 11:45

Mój plik /etc/fstab:

Kod: Zaznacz cały

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/sda6       /               ext3    errors=remount-ro 0       1
/dev/sda5       /boot           ext3    defaults        0       2
/dev/sda7       /home           ext3    defaults        0       2
/dev/sda8       none            swap    sw              0       0
/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~Automatycznie montuje partycje NTFS~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
/dev/sda1 /mnt/partycjaC ntfs ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 2
/dev/sda2 /mnt/partycjaD ntfs ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 2
Dlaczego więc nei montuje przy tsarcie systemu partycji ? Tylko muszę to robić przy każdym uruchomieniu SO?

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 stycznia 2008, 13:00

Przenieś opcję auto na początek przed ro --- kolejność jest istotna.

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 25 stycznia 2008, 13:46

Nie pomogła ani taka:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1 /mnt/partycjaC ntfs auto,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,0 2
/dev/sda2 /mnt/partycjaD ntfs auto,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,0 2
Ani taka wersja:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1 /mnt/partycjaC ntfs auto 0 2,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2
/dev/sda2 /mnt/partycjaD ntfs auto 0 2,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 stycznia 2008, 14:29

A coś ty dobrego narobił tak?
ma być tak

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1  /mnt/partycjaC    ntfs-3g   auto,ro,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2   0 2
Zainstaluj sobie:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install ntfs-3g
Jest o tym dużo poszukaj na forum --- przejrzyj wszystkie posty, chociażby w tym temacie od początku.

Kod: Zaznacz cały

man fstab
man mount

beel
Beginner
Posty: 340
Rejestracja: 28 marca 2007, 07:06

Post autor: beel » 25 stycznia 2008, 14:45

Zainstaluj sobie:
Kod:
apt-get install ntfs-3g
Wcześniej zainstalowałem by móc i czytać i modyfikować dane z tychże partycji.
A coś ty dobrego narobił tak?
Zastosowałem się do Pana rad :)
Przenieś opcję auto na początek przed ro --- kolejność jest istotna.
Tym samym "przepis" z pierwszego postu Kaka' jest niewłaściwy...

PS. działa :)

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 25 stycznia 2008, 15:04

beel --- manuala wcześniej czytasz, zanim coś zepsujesz sobie w systemie? To co pisze Kaka jest dobrze. Przejrzyj to wszystko na luzie za kilka dni.

us3r
Posty: 30
Rejestracja: 29 września 2007, 19:56

Post autor: us3r » 25 stycznia 2008, 18:01

Witam mam problem z automatycznym montowaniem cd-romu i pendrive siedziałem wcześniej na ubuntu i na debianie z gnomem gdzie nie trzeba było montować cd-romu ani pendrive. Teraz przesiadłem się na xfce i tu napotkałem problem. Mianowicie dyski montują mi się poprawnie, ale za każdym razem jak wkładam płytkę czy podłaczam mp3 musze w konsoli wpisywac kod

Kod: Zaznacz cały

mount /media/cdrom0
Pozatym z komputera korzystam nie tylko ja ale i siostra więc o ile w ubuntu mogła zrobić prawoklik i odmontuj wolium o tyle wpisywanie w konsoli umount raczej jej nie zadowoli :-/ czy znacie może jakiś inny sposób żeby po podłączeniu pendrive sam się montował (i jeśli można otwierał w nowym oknie :D ) może jest do tego jakiś program którego w xfce nie ma...
Z góry dzięki Pozdro

Zablokowany