GRUB - instalacja, konfiguracja, naprawa itp.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Awatar użytkownika
Matius
Posty: 55
Rejestracja: 30 kwietnia 2007, 17:01
Lokalizacja: z nieba :)

Post autor: Matius » 20 sierpnia 2007, 19:31

Mafioss pisze:Wskazuje że to sdf1/sda2 .
Hm chyba sda1/sdf1

a z tym menu.list hm chyba wszytko ok ale ja sie nei znam przecierz ]

olka
Posty: 65
Rejestracja: 20 października 2007, 12:52
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: olka » 08 grudnia 2007, 20:48

Kaka' pisze:Grub-splash, czyli obrazkowe tło GRUBa | Autor Nuntaro

Kod: Zaznacz cały

splashimage=(hd0,6)/boot/grub/tlo.xpm.gz
U mnie zadziałał dopiero wpis podany na jakilinux.org

Kod: Zaznacz cały

splashimage=/boot/grub/tlo.xpm.gz
To tak na wypadek jakby ktoś miał problemy ;)

RRH
Beginner
Posty: 140
Rejestracja: 27 października 2006, 21:09

Post autor: RRH » 13 stycznia 2008, 21:30

Mam gruba na sda7 (hd0,6):

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda7             177M   30M  138M  18% /boot
I czy próbuję:

Kod: Zaznacz cały

splashimage=(hd0,6)/boot/grub/splash.xpm.gz
czy:

Kod: Zaznacz cały

splashimage=/boot/grub/splash.xpm.gz
ciągle pisze mi, że nie może załadować obrazka. :(

Może znajdzie się jakaś mądra głowa, która rozwiąże ten problem? :)

[ Dodano: 2008-01-14, 01:30 ]
zainstalowałem start-up-manager i on mi wygenerował linijkę:

Kod: Zaznacz cały

splashimage=(hd0,6)/grub/splashimages/debian.xpm.gz
i teraz działa :)

jdkx
Posty: 3
Rejestracja: 10 lutego 2008, 21:25

Post autor: jdkx » 10 lutego 2008, 21:33

podłączyłem drugi (ATA) dysk do kompa z działającym windowsem XP do gruba /boot/grub/menu.lst dodałem wpis:

Kod: Zaznacz cały

title               winXP
root              (hd1,0)
savedefault
makeactive
chainloader     +1
i po uruchomieniu z gruba winXP pojawia się:

Starting up ...

i nic więcej się nie dzieje
ciekawe bo po zmianie bootowania dysku w biosie XP-ek startuje bez problemów

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 10 lutego 2008, 21:48

Podłączyłeś:
Ale zachowałeś kolejność, dysków (odpowiednie do tego wpisy)
Co pokazuje

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l /dev/pierwszy_dysk
pierwszy_dysk=hda lub sda itd.

jdkx
Posty: 3
Rejestracja: 10 lutego 2008, 21:25

Post autor: jdkx » 10 lutego 2008, 22:23

pierwszy_dysk=hda -linuxy
drugi_dysk=hdb -xp-ek na pierwszej partycji
więc we wpisie jest: root (hd1,0)

fnmirk
Senior Member
Posty: 8037
Rejestracja: 03 grudnia 2007, 06:37

Post autor: fnmirk » 10 lutego 2008, 22:27

Masz konkretne polecenie i podaj jego wynik (jeżeli potrzebujesz pomocy), a nie rozmawiaj ze mną jak o ciuchach w ciucholandzie.

jdkx
Posty: 3
Rejestracja: 10 lutego 2008, 21:25

Post autor: jdkx » 10 lutego 2008, 23:05

rozumiem ale niestety nie mam teraz dostępu do tego kompa i nie bardzo mogę skorzystać z innych osób , może jutro to na pewno podam co potrzeba

[ Dodano: 2008-02-11, 09:49 ]
pierwszy dysk:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 2310 18555043+ 83 Linux
/dev/hda2 4747 9733 40058077+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda3 3896 4746 6835657+ 83 Linux
/dev/hda4 2311 3895 12731512+ 83 Linux
/dev/hda5 4747 9593 38933496 b W95 FAT32
/dev/hda6 9594 9733 1124518+ 82 Linux swap / Solaris
drugi
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdb1 * 1 438 3518203+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hdb2 439 1583 9197212+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hdb5 439 1356 7373803+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hdb6 1357 1583 1823346 b W95 FAT32


[ Dodano: 2008-02-12, 10:44 ]
JUż sobie poradziłem :)
wystarczyło ustawić mapowanie dysków
tzn zmienić wpis:

Kod: Zaznacz cały

title               WinXP 
root              (hd1,0) 
savedefault 
makeactive 
chainloader     +1
na:

Kod: Zaznacz cały

title		WinXP
map		(hd0) (hd1)
map		(hd1) (hd0)	
chainloader	(hd1,0)+1
może komuś się przyda ;)

JakubK
Posty: 1
Rejestracja: 24 kwietnia 2008, 10:56

Post autor: JakubK » 24 kwietnia 2008, 11:03

Cześć.

Zaczynam przygodę z Debianem. Pobrałem sobie debian-testing-amd64-netinst.iso, bo miałem problem niewidzialnego cdromu przy wersji stabilnej. Wszystko zainstalowało się fajnie, ściągałem z netu ponad trzy godziny podczas instalacji paczki i jedyny błąd jaki się pojawił, to że nie mógł nadpisać gruba ale nie szkodzi, bo używam na codzieć Fedory i tam sobie chcę ustawić parametry do bootowania dla Debiana.

Dyski mam tak:
1. sda - Fedora i Windows
2. sdb - Debian

Problem? Ano pojawił się. Z poziomu Fedory zamontowałem sobie system Debiana, w głównym katalogu odszukałem tam /boot ale niestesty, poza katalogiem grub nie zawiera on nic w sobie!

Pytanie oczywiste, skąd wytrzasnąć te wszystkie /boot/vmlinuz czy coś czy coś skaszaniłem przy instalacji [a nie widzi mi się reinstalować i pobierać te setki megabajtów.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-04-29, 01:49 ]
Ok chyba grub zapisał się nie tam gdize powinien bo zniknął mi cały windows! :/

No ale pozwólcie chociaż uratować tego debiana, to będize mój pierwszy!

Kod: Zaznacz cały

[root@localhost ~]# cd /media/disk-1/boot/; ls
grub
[root@localhost boot]# ls grub
default     e2fs_stage1_5  jfs_stage1_5  menu.lst~       reiserfs_stage1_5  stage2
device.map  fat_stage1_5   menu.lst      minix_stage1_5  stage1             xfs_stage1_5
[root@localhost boot]#
Tak to wygląda. Powiedzcie mi, proszę, jak naprawić katalog boot? Nie ma tam żadnych kerneli itp! Czy dograć tam jakieś pliki z płyty/netu czy spróbować podmontować się pod tę partycję [jakoś] i naprawić jakąś czarodziejską komendą typu grub-install.

Reinstalacja nie wchodzi w rachubę.

Zablokowany