GRUB - instalacja, konfiguracja, naprawa itp.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
matiit
Beginner
Posty: 231
Rejestracja: 27 stycznia 2007, 09:45

Post autor: matiit » 28 maja 2007, 23:38

Czy aby działał splash To jądro musi być skompilowane z odpowienimi opcjami?

mlyczek
Junior Member
Posty: 979
Rejestracja: 02 sierpnia 2006, 19:17

Post autor: mlyczek » 29 maja 2007, 17:28

matiit pisze:Czy aby działał splash To jądro musi być skompilowane z odpowienimi opcjami?
Obawiam się, że tak. Jeli chodzi o bootsplash to na pewno.

RRH
Beginner
Posty: 140
Rejestracja: 27 października 2006, 21:09

Post autor: RRH » 30 maja 2007, 12:19

Witam!,

czy jest możliwe usunięcie GRUBa z MBR za pomocą jakiegoś LiveCD?

mlyczek
Junior Member
Posty: 979
Rejestracja: 02 sierpnia 2006, 19:17

Post autor: mlyczek » 30 maja 2007, 14:13

RRH pisze:czy jest możliwe usunięcie GRUBa z MBR za pomocą jakiegoś LiveCD?
Windows czyni to wyśmienicie :) płytka z winXP powinna sobie dobrze poradzić.

RRH
Beginner
Posty: 140
Rejestracja: 27 października 2006, 21:09

Post autor: RRH » 30 maja 2007, 16:24

mlyczek pisze:Windows czyni to wyśmienicie :) płytka z winXP powinna sobie dobrze poradzić.
Wiem o tym, ale interesuje mnie zrobienie tego pod pingwinem. :)

mlyczek
Junior Member
Posty: 979
Rejestracja: 02 sierpnia 2006, 19:17

Post autor: mlyczek » 30 maja 2007, 16:32

RRH pisze:Wiem o tym, ale interesuje mnie zrobienie tego pod pingwinem. :)
To zależy co chcesz zrobić z tym MBR później. Bo jeśli chcesz mieć tylko windowsa to lepiej zrób to z poziomu płytki z winXP. Jeśli chcesz mieć natomiast linuksa, to spróbuj go ponownie zainstalować (jest w tym howto) albo wyedytuj plik /boot/grub/menu.lst i gotowe. Nie znalazłem jakiegoś polecenia w manualu GRUBa, które by pozwalało go usunąć (chyba, że nie dostrzegłem, bo robiłem to na szybko)

Gość

Post autor: Gość » 31 maja 2007, 00:31

Może to Ci wystarczy ? :

Kod: Zaznacz cały

Package: ms-sys
Priority: optional
Section: admin
Installed-Size: 124
Maintainer: Gürkan Sengün <gurkan@linuks.mine.nu>
Architecture: i386
Version: 2.1.0-1
Depends: libc6 (>= 2.3.5-1)
Filename: pool/main/m/ms-sys/ms-sys_2.1.0-1_i386.deb
Size: 20392
MD5sum: 82177c12a07c3d48de24ebe6e1d7107d
SHA1: b580375f8cfedd992f777326ffbcfbedfe6d6d2e
SHA256: dcfa0033e4e622769b42f7e1127d859468813b356f566c50a0736f0b835c56d5
Description: Write a Microsoft compatible boot record
 The program does the same as Microsoft's "fdisk /mbr" to a hard disk or
 "sys d:" to a floppy or FAT32 partition, except that it does not copy
 any system files (only the boot record is written).
 .
 Homepage: [url]http://ms-sys.sourceforge.net/[/url]
Pozdrawiam

RRH
Beginner
Posty: 140
Rejestracja: 27 października 2006, 21:09

Post autor: RRH » 31 maja 2007, 12:41

Dziękuję za odpowiedzi.
Użyłem jednak dyskietki startowej Win98 i polecenia fdisk /mbr.
Hagal: następnym razem na pewno to wypróbuję. :)

debianuser
Posty: 3
Rejestracja: 04 czerwca 2007, 18:42
Lokalizacja: Wyszków

Post autor: debianuser » 04 czerwca 2007, 18:50

Witam. To mój pierwszy post na tym forum :)

Przejdę od razu do rzeczy. Mój dysk wygląda w ten sposób:
sda1 - pimary - winxp
sda3 - primary - /
sda4 - primary - vista (od wczoraj)
sda 5-8 - secondary - dane
sda9 - secondary - /home

Wcześniej miałem XP i Debiana, ale że stałem się przypadkiem posiadaczem Windows Vista, to chciałem te cudo zobaczyć. W końcu darowanemu koniowi się nie zagląda ;-)

Zainstalowałem, no i jak wiadomo - mbr został zmieniony, a tam do wyboru wiśta i xp. No to odpaliłem sobie distro RIP i odzyskałem gruba, wpisując root(hd0,2) -> setup(hd0). Do menu.lst dodałem wpis title-vista, (hd0,3)

W wyniku czego miałem debiana, wiśtę i xp na liście systemów. Jednakże gdy wybierałem Vista, to NIC SIÊ NIE DZIA£O. Mogłem sobie pukać do woli w enter. Natomiast gdy wybierałem XP, to mignął mi przed oczami bootloader visty (tak jak w trakcie bootowania, gdy jest vista i xp), przez ułamek sekundy widziałem listę z vistą i xp, a potem komp się resetował. Debian jak to debian - uruchamia się normalnie.

No to zrobiłem czystkę i użyłem płyty z XP, zrobiłem FIXMBR. Wiadomo - po tej operacji uruchamiał się tylko XP. Potem z powrotem użyłem GRUB (vista została w menu.lst) i miałem trzy systemy na liście. Tym razem XP startuje normalnie, debian normalnie, a jak wybieram VISTA to dalej NIC.

Czy ktoś wie, czy może jest potrzebna jeszcze jakaś magiczna komenda w menu.lst dla zabootowania visty, czy zwyczajnie w świecie się NIE DA?

mlyczek
Junior Member
Posty: 979
Rejestracja: 02 sierpnia 2006, 19:17

Post autor: mlyczek » 04 czerwca 2007, 20:30

1) Pokaż może ten menu.lst, zobaczymy co da się zrobić.

2) Z moich doświadczeń z dwoma systemami microsoftu i debianem wynika takie coś: GRUB dodawał mi do listy windowsXP i windows 98, ale po wybraniu 98 i tak nic się nie działo. Trzeba było wybrać XP - wtedy pojawił się bootloader, którego zainstalował XP i tam mogłem wybrać między tymi dwoma systemami. Więc może lepiej to fixmbr zrób z visty (o ile się da) i potem zainstaluj GRUBa. Poszukaj też na google o bootowaniu visty z GRUBa, bo może się to różnić od tego dla XP.

3) Gdzie podziała się u Ciebie partycja sda2? Bo masz sda1, a potem od razu sda3.

Zablokowany