Polonizacja Debiana Etch/Sid

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Rad
Member
Posty: 1208
Rejestracja: 28 czerwca 2006, 15:05

Post autor: Rad » 11 czerwca 2007, 22:27

Fonty są to czcionki iso na czystą konsolę :) Jeżeli nie mamy iso na konsoli to fonty nie są potrzebne.

alhaim
Posty: 12
Rejestracja: 09 czerwca 2007, 23:59

Post autor: alhaim » 11 czerwca 2007, 23:21

Pomyślałem sobie, że to może wina czcionki... Jak się zminia czcionkę w atremie?

krzemyk
Posty: 31
Rejestracja: 24 czerwca 2007, 15:59
Lokalizacja: breslau

Post autor: krzemyk » 19 sierpnia 2007, 19:14

a ja mam pytanie jak można spolonizować jedną aplikację a nie cały system - chodzi mi o progam gimp który chciałbym mieć po polsku reszta systemu jest po angielsku

ponton
Beginner
Posty: 406
Rejestracja: 24 stycznia 2007, 01:40
Lokalizacja: Kalisz/Wroc³aw

Post autor: ponton » 20 sierpnia 2007, 05:45

Mam problem. Przestawiłem sobie locale na pl_PL.UTF-8, a później z powrotem na pl_PL. Gdy loguję się na terminal tekstowy, to mam locale dobre, ale w X-ach mam nadal utf-8. Próbowałem restartować X-y, jednak cały czas ustawia się pl_PL.UTF-8.

matteuszek
Posty: 45
Rejestracja: 20 kwietnia 2007, 12:12

Post autor: matteuszek » 23 listopada 2007, 11:16

Mam problem z ustawieneim lang na użytkowniku:

Kod: Zaznacz cały

mateusz@mateusz-laptop:~$ locale
LANG=pl_PL.iso88592
LANGUAGE=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=pl_PL.UTF-8
wszytko ustawiłem ale tylko to jedno LC_LANG nie jest ustawione na UTF..:/ wiecie może jak to zmienić? Przy wpisaniu

Kod: Zaznacz cały

export LC_LANG="pl_PL.UTF-8"
po restarcie znowu są stare iso88592.

Rad
Member
Posty: 1208
Rejestracja: 28 czerwca 2006, 15:05

Post autor: Rad » 24 listopada 2007, 01:28

matteuszek pisze:

Kod: Zaznacz cały

export LC_LANG="pl_PL.UTF-8"
Wstaw to sobie do ~/.bashrc

kryzef
Posty: 11
Rejestracja: 12 listopada 2007, 15:54

Post autor: kryzef » 29 grudnia 2007, 00:51

a jak zmienic ustawienia czcionki na koncie roota? jak uruchamiam

Kod: Zaznacz cały

# kcontrol
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kdeinit: Can't connect to the X Server.
kdeinit: Might not terminate at end of session.
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kded: cannot connect to X server :0.0
kded: ERROR: KUniqueApplication: Registering failed!
kded: ERROR: Communication problem with kded, it probably crashed.
Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

kcontrol: cannot connect to X server :0.0
ERROR: KUniqueApplication: Registering failed!
ERROR: Communication problem with kcontrol, it probably crashed.
na koncie urzytkownika wszystko jest ok z czcionkami jednak jak uruchomie cos jako root wyskakuja mi krzaki.

Rad
Member
Posty: 1208
Rejestracja: 28 czerwca 2006, 15:05

Post autor: Rad » 29 grudnia 2007, 01:23

kryzef pisze:a jak zmienic ustawienia czcionki na koncie roota?
Poszukaj na forum jak uruchamiać programy graficzne na koncie roota (spod iksów). Było wielokrotnie.

paseczek
Posty: 6
Rejestracja: 05 lutego 2008, 08:21
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Polonizacja Debiana Etch/Sid

Post autor: paseczek » 07 lutego 2008, 19:10

velmafia pisze:Siemka

Krótki poradnik jak spolonizować Debiana Etch oraz Sid.
Postanowiłem go napisać, bo sam miałem problemy z polonizacją, na początku mojej zabawy z tym systemem, to co znalazłem na necie nie było za bardzo dla mnie jasne.
Opis ten działa na Etch'u i Sidzie, ale powinien też działać na Lennym (przyszłej testowej/stabilnej wersji Debiana).


----------==========----------

Jeśli dopiero zainstalowałeś Debiana i nie masz polskich znaczków (tylko &#8222]Artykuł na licencji: GNU Free Documentation License[/i]
Witam
Spolonizowałem Debiana Twoim opisem i mogę teraz robić przelewy z Banku BPH.
Piękny i prosty opis. Serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam

siwuch86
Beginner
Posty: 143
Rejestracja: 06 lutego 2008, 11:21
Lokalizacja: Kraków

Post autor: siwuch86 » 12 lutego 2008, 11:08

Witam, najczesciej manuale czytam pod konsola bo tam mi najwygodniej i mam takie pytanie w zwiazku z tym... w manach tytuly sa biala czcionka a reszta tekstu szara, no i wlasnie w tych tytulach jesli sa polskie znaki to maja one kolor szary, a pozostale litery kolor bialy... da sie to jakos ustawic zeby caly tytul mial jednolity kolor?

Zablokowany