[+] ustawienie hasła usera skryptem bash

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Portable
Posty: 3
Rejestracja: 05 stycznia 2016, 01:03

[+] ustawienie hasła usera skryptem bash

Post autor: Portable » 28 marca 2016, 03:06

Siemanko, pisze sobie właśnie skrypcik o nazwie newuser.sh
skrypt najpierw tworzy konto dla usera z odpowiednimi parametrami ale teraz przydałoby się ustalić jakieś hasło userowi
i teraz tak, gdy jako root wklepie

Kod: Zaznacz cały

passwd janek
musze wpisać nowe hasło dwukrotnie.
Czy jest jakaś opcja żeby zrobić to jedną komendą? Tak żebym mógł wpisać to w skrypt basha? chodzi o to żeby dodać argument w którym już będzie hasło.
W manualu passwd nie znalazłem tej opcji.

Awatar użytkownika
dedito
Moderator
Posty: 2959
Rejestracja: 18 listopada 2013, 21:07
Lokalizacja: Gliwice

Re: ustawienie hasła usera skryptem bash

Post autor: dedito » 28 marca 2016, 18:23

Spróbuj useradd z opcją -p, --password

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator
Posty: 2080
Rejestracja: 18 września 2009, 21:45
Lokalizacja: klikash?

Re: ustawienie hasła usera skryptem bash

Post autor: LordRuthwen » 29 marca 2016, 09:42

Ewentualnie za pomocą odpowiedniego wpisu w /etc/shadow.
Tu masz teorię potrzebną do ogarnięcia tematu (już coś takiego kiedyś robiłem i się da, nawet dość prosto):
http://www.slashroot.in/how-are-passwor ... adow-utils

Portable
Posty: 3
Rejestracja: 05 stycznia 2016, 01:03

Re: ustawienie hasła usera skryptem bash

Post autor: Portable » 20 kwietnia 2016, 10:46

Wiem że odkopuje ale właśnie doszedłem do tego,

Kod: Zaznacz cały

echo -e "haslo\nhaslo" | passwd nazwa_usera
Mam nadzieje że komuś się przyda.

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator
Posty: 6157
Rejestracja: 09 sierpnia 2007, 21:41
Lokalizacja: PL

Re: [+] ustawienie hasła usera skryptem bash

Post autor: Yampress » 21 maja 2016, 12:43

usermod ?

Zablokowany